• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Ile kalorii mają daktyle?

Daktyle, słodkie i pożywne przekąski będące owocami palmy daktylowej, są nazywane chlebem życia. ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Przyprawy / Ziele angielskie – właściwości i zastosowanie w kuchni

27 lipca 2021

Ziele angielskie – właściwości i zastosowanie w kuchni

Spis treści pokaż
1. Ziele angielskie – co to jest?
2. Jak wygląda uprawa ziela angielskiego?
3. Ziele angielskie – właściwości
4. Ziele angielskie wartość odżywcza i indeks glikemiczny
5. Zastosowanie ziela angielskiego w kuchni
6. Czym można zastąpić ziele angielskie?
7. Jakie są działanie niepożądane ze stosowania ziela angielskiego?
8. Kto nie powinien stosować ziela angielskiego?


Ziele angielskie jest jedną z popularniejszych przypraw w polskiej kuchni. Dlaczego warto używać ziela angielskiego? Do jakich potraw można je stosować?

Ziele angielskie – co to jest?


Ziele angielskie jest bardzo popularną przyprawą w Polsce. Na świecie przyprawa ta występuje pod innymi nazwami: pieprz Jamajski, pieprz mirtowy czy jagody ziela angielskiego. Ziele angielskie to suszone niedojrzałe owoce drzewa Pimenta dioica, które pochodzi z zachodnich Indii, południowego Meksyku i Ameryki środkowej. Roślina ta należy do rodziny Myrtaceae. Jest wieczniezielona.

Ziele angielskie roślina zostało odkryte przez Krzysztofa Kolumba w czasie jego drugiej podróży dookoła świata. Pieprz jamajski zawdzięcza swoją obecną nazwę osadnikom europejskim osiedlającym się w Ameryce w XVII w. Smak tej przyprawy przypomina połączenie goździka, cynamonu i gałki muszkatołowej. Przyprawa ta stała się bardzo popularna na całym świecie dzięki niepowtarzalnemu smaku i wszechstronnemu zastosowaniu.
Do Europy ziele angielskie przywieźli żeglarze w XVII wieku. Początkowo przyprawa ta była droższa od kardamonu. Na angielskim dworze roślina ta była używana do konserwowania ryb i przyprawiania wołowiny.


Jak wygląda uprawa ziela angielskiego?


Największe plantacje ziela angielskiego znajdują się w Jamajce, Gwatemali i Meksyku (Jukatan) oraz w północnej części Ameryki Południowej, Indiach i Reunion. Uważa się, że najlepsze ziele angielskie pochodzi z Jamajki, Barbadosu i Kuby.
Drzewo Pimenta dioica dorasta do wysokości 12 m. Rozmnaża się przez nasiona. Występuje naturalnie w Ameryce Środkowej i Południowej. Owoce Pimenta dioica wyglądają jak jagody o wielkości grochu. Początkowo mają zielony kolor, a potem stają się brązowe. Zielone owoce zrywa się i poddaje się naturalnemu suszeniu na słońcu. Ususzone ziele angielskie przypomina wyglądem ziarenka pieprzu. Suszone ziele angielskie ma aromatyczny, korzenny smak.
Ziele angielskie w całości można długo przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. W sklepach dostępne jest również zmielone ziele angielskie, które szybko wietrzeje. Dlatego warto samodzielnie zmielić ziele angielskie.

uprawa ziela angielskiego
Uprawa ziela angielskiego


Ziele angielskie – właściwości

Stosowanie ziela angielskiego jako przyprawy w codziennej diecie ma bardzo wiele korzyści dla zdrowia:

  • wzmacnia kości – ziele angielskie jest świetnym źródłem manganu (2,943 mg w 100g), który jest niezbędny dla zdrowych kości. Niedobór tego składnika mineralnego powoduje m.in. osteoporozę i zapalenia stawów. Regularne spożywanie ziela angielskiego wzmacnia gęstość kości;
  • łagodzi stany zapalne – związki zawarte w zielu angielskim zmniejszają stan zapalny w organizmie. Są pomocne w leczeniu dny moczanowej i hemoroidów;
  • zmniejszają ból po urazie – związki chemiczne zawarte w tej przyprawie wykazują działanie przeciwbólowe. Dzięki temu zmniejszają ból po urazie lub w czasie rekonwalescencji chirurgicznej;
  • zwiększa sprawność fizyczną i umysłową – ziele angielskie zawiera dużą ilość żelaza, które jest nośnikiem tlenu do mózgu i mięśni. Regularne spożywanie tej przyprawy zwiększa sprawność fizyczną i umysłową;
  • ułatwia trawienie ciężkich potraw – ziele angielskie zawiera Eugenol związek chemiczny, który pomaga wyeliminować problemy trawienne. Dlatego warto stosować tę przyprawę do ciężkostrawnych potraw. Ziele angielskie ma również właściwości przeciwzapalne, które łagodzą skurcze jelit i ułatwiają trawienie;
  • wykazuje profilaktyczne przed chorobami nowotworowymi – amerykańskie badania wykazały, że spożywanie produktów bogatych w wapń zmniejsza ryzyko wystąpienia raka okrężnicy i odbytu;
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu żołądkowo- jelitowego;
  • ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne – działa głównie na bakterie żołądkowe. Wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Chroni układ immunologiczny;
  • spowalnia proces starzenia – zawiera miedź, która jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym komórki przed wolnymi rodnikami;
  • wpływa na zdrowie zębów – właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i antyseptyczne wpływają na zdrowie zębów. Płukanie jamy ustnej tą przyprawą usuwa bakterie z jamy ustnej;
  • pomaga w regularnym wypróżnianiu się – ziele angielskie jest bogate w błonnik pokarmowy, który zmniejsza zaparcia i pomaga w wypróżnianiu się;
  • poprawia krążenie – ziele angielskie jest bogate w miedź i żelazo, które są niezbędne do poprawy krążenia krwi (zwiększają objętość czerwonych krwinek);
  • neutralizuje z organizmu wolne rodniki – wolne rodniki są produktem ubocznym metabolizmu komórkowego. Jeśli pozostaną w organizmie, mogą doprowadzić do powstawania komórek nowotworowych;
  • wspomaga zdrowe serce – potas zawarty w zielu angielskim wpływa pozytywnie na serce. Zwiększając przepływ krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.
ziarna ziela angielskiego
Ziarenka ziela angielskiego


Ziele angielskie wartość odżywcza i indeks glikemiczny


Wartość energetyczna gorczycy to 263 kcal w 100g produktu. Produkt ten zawiera mało białka 7 g w 100g i tłuszczów 8g w 100 g, w tym 2,5 g kwasów tłuszczowych nienasyconych. Ziele angielskie jest bogate w błonnik pokarmowy 21,6 g w 100g.
Ziele angielskie jest bardzo bogate w składniki mineralne: mangan, żelazo, wapń, miedź, magnez, potas, fosfor, cynk, selen i sód. Jest też świetnym źródłem wit. C, witamin z grupy B i folianów. Ziele angielskie ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być stosowane przez diabetyków i osoby cierpiące na cukrzycę typu II.

Wartości odżywcze ziela angielskiego (tabela)

Wartości odżywczeZiele angielskie (przyprawa)
Porcja1.90 g
1 tsp (łyżeczka do herbaty)
Kalorie5 kcal
Witaminy
Niacyna0.05 mg
Witamina A0.51 mcg
Witamina C0.70 mg
Minerały
Wapń, Ca12.56 mg
Miedź, Cu0.01 mg
Żelazo Fe0.13 mg
Magnez, Mg2.56 mg
Mangan, Mn0.06 mg
Fosfor, P2.15 mg
Potas, K19.84 mg
Selen, Se0.10 mcg
Sod, Na1.46 mg
Cynk, Zn0.02 mg
Proteiny
Białko0.12 g
Tłuszcze
Tłuszcz0.17 g
Węglowodany
Węglowodany1.37 g
Błonnik0.40 g
Źródło: https://www.nutritionvalue.org/

Opakowanie Go4Taste

Ziele angielskie ziarno - 100g – cena : 9,00 zł

Kup ziele angielskie w sklepie Go4taste


Zastosowanie ziela angielskiego w kuchni

  • Ziele angielskie jest jednym ze składników słynnej karaibskiej mieszanki przypraw „jerk”. Stosowane jest głównie do przyprawiania różnych rodzajów mięsa np. wołowiny, wieprzowiny i drobiu.
  • Sprawdzi się jako przyprawa do warzyw z rodziny kapustnych np.: brukselka, kapusta. Można nim przyprawiać również warzywa korzeniowe np. burak i psiankowate (pomidor, szpinak). Świetnie sprawdzi się do przyprawiania zbóż np. ryżu, prosa, kuskusu. Zielem angielskim można przyprawiać również zupy i gulasz.
  • Ziele angielskie używa się również jako dodatek do słodkich wypieków – ciasta dyniowego, owocowego. W Ameryce Południowej Indianie używali tej przyprawy do wzmocnienia smaku czekolady.
  • Można je łączyć z cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową np.: do mięs na słodko. Przyprawa ta jest często dodawana do sosów i marynat dla wzmocnienia ich smaku.


Czym można zastąpić ziele angielskie?

  • Ziele angielskie można zastąpić mieszanką przypraw: ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ¾ łyżeczki mielonych goździków, 1 łyżka cynamonu i szczypta mielonego czarnego pieprzu.
  • Jeśli ziele angielskie używane jest do ciasta, to można zastąpić go gałką muszkatołową i cynamonem. Przyprawę tę można zastąpić również mielonymi goździkami. Ze względu na intensywny smak goździków należy stosować połowę zalecanej porcji ziela angielskiego.
  • Ziele angielskie można również zastąpić buławą, wytwarzaną z ailu (czerwona osłona nasion gałki muszkatołowej). Stosuje się proporcję 1:1.


Jakie są działanie niepożądane ze stosowania ziela angielskiego?


Nadmierne stosowanie ziela angielskiego może powodować:

  • drgawki,
  • nudności,
  • wymioty,
  • utratę apetytu,
  • dolegliwości związane z żołądkiem.

Kto nie powinien stosować ziela angielskiego?

Nie zaleca się stosowania ziela angielskiego wraz z innymi lekami, ponieważ może doprowadzić to do występowania skutków ubocznych. Nie należy spożywać ziela angielskiego z innymi suplementami zawierającymi żelazo.
Nie zaleca się stosowania ziela angielskiego u osób, które:

  • cierpią na choroby przewodu pokarmowego np.: wrzody dwunastnicy, refluks;
  • osoby chorujące na raka lub narażone na występowanie chorób nowotworowych;
  • cierpiące na alergie skórne, ponieważ ziele angielskie może nasilić ich objawy.
  • Nie zaleca się stosowania ziela angielskiego u kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Powiązane wpisy

W kategorii:Przyprawy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Ziele angielskie ziarno - 100g
Ziele angielskie ziarno - 100g
9,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.