• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Maliny liofilizowane – dlaczego warto je jeść?

Wiele tradycyjnych metod konserwacji nie usuwa całkowicie wody z owoców, w związku z tym niektórzy ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Miody i syropy / Syrop z agawy vs. syrop klonowy

3 grudnia 2021

Syrop z agawy vs. syrop klonowy

Spis treści pokaż
1. Syrop klonowy
2. Syrop z agawy
3. Co jest lepsze: syrop z agawy czy syrop klonowy?


To, że biały cukier z buraków nie jest zdrowy, nie trzeba chyba nikomu udowadniać. Nic dziwnego, że pojawiło się tak wiele alternatyw dla niego. Jednymi z nich jest syrop z agawy oraz syrop klonowy. Który jest lepszym wyborem?

Syrop klonowy

Syrop klonowy

Jak powstaje?

Za powstanie syropu klonowego odpowiedzialny jest tak zwany klon cukrowy. Sok z niego zbiera się z drzewa przy pomocy tzw. kranów. Płyn ten gotuje się, by usunąć z niego wodę. W efekcie powstaje produkt ostateczny o bursztynowym kolorze i lepkiej, a przy tym rzadkiej konsystencji.

Smak

Syrop klonowy ma w smaku wyczuwalne nuty karmelowe wraz z drzewnym posmakiem klonu. Może mieć także bardziej złożony smak z nutami wanilii, cynamonu, a nawet orzecha laskowego.



Syrop klonowy - 350g – cena : 27,00 zł

Kup syrop klonowy w sklepie Go4taste

Indeks glikemiczny i kcal

Syrop klonowy ma indeks glikemiczny 54, co plasuje go w górnej granicy produktów o średnim indeksie glikemicznym. Oznacza, że wolniej podnosi poziom cukru we krwi (cukier biały 70 IG) niż zwykły cukier, ale powinien być w diecie diabetyków stosowany sporadycznie. Syrop z agawy charakteryzuje się niskim (IG 15-22) lub średnim indeksem glikemicznym (wszystko zależy od sposobu produkcji). Zaletą syropu klonowego jest mniejsza zawartość kalorii w porównaniu do syropu z agawy.

Składniki odżywcze

Syrop klonowy jest zalecany głównie z uwagi na liczne zawarte w nim składniki odżywcze, takie jak mangan, ryboflawina i cynk (a także małe dawki potasu, wapnia, magnezu, sodu, fosforu, żelaza i selenu).

Wady

Największą wadą syropu klonowego jest zawarta w nim sacharoza. Jest to naturalnie występujący w roślinach cukier. Chociaż nie jest z natury zły, spożywany w dużych ilościach przyczynia się do przybierania na wadze.

Czytaj więcej na ten temat: Syrop klonowy – właściwości i zastosowanie

Syrop z agawy

Syrop z agawy

Jak powstaje?

Agawa to roślina o soczystych liściach, rosnąca głównie na półpustynnych terenach w Meksyku. Wykorzystuje się ją między innymi do produkcji tequili. Syrop z agawy powstaje dzięki wyciskaniu liści i filtrowaniu soku oraz działaniu ciepła.

Smak

Syrop z agawy jest słodki, wyrazisty i jednorodny. Im ciemniejszy jest jego kolor, tym smak bardziej przypomina miód. Jego atutem jest także stuprocentowa wegańskość i konsystencja syropu, który jest po prostu wygodny w użyciu.



Syrop z agawy - 350g – cena : 14,00 zł

Kup syrop z agawy w sklepie Go4taste

Indeks glikemiczny i kcal

Dużą zaletą syropu z agawy nad tradycyjnym białym cukrem jest jego niższy indeks glikemiczny. Fruktoza, czyli właśnie cukier owocowy, znajdująca się w agawie, nie trafia bezpośrednio do krwiobiegu. Dzięki temu poziom insuliny oraz cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie. Jest to więc jeden ze słodzików dostępnych dla diabetyków. Minus to większa zawartość kalorii w porównaniu do syropu klonowego. Syrop z agawy ma mniej więcej taką samą zawartość kalorii jak zwykły cukier. Nie jest to więc rozwiązanie dla osób poszukujących opcji niskokalorycznej.

Wady

Największym problemem jest jednak to, że agawa jako roślina jest zazwyczaj wysoko przetworzona. Oczywiście im bardziej produkt końcowy jest przetwarzany, tym bardziej rozkładają się zawarte w nim zdrowe związki, takie jak fruktany (które mają korzystny wpływ na insulinę i metabolizm).

Inną kwestią jest to, że agawa zawiera dużą ilość fruktozy – dokładnie 85 procent, czyli więcej niż cukier. Nie jest to więc opcja korzystna dla organizmu, szczególnie spożywana w nadmiernych ilościach. Jedyny organ zdolny do przetwarzania fruktozy to wątroba. Jeżeli ma za dużo pracy, nie jest w stanie przekształcać jej w energię. Zamiast tego fruktoza odkłada się w formie tłuszczu. Prowadzić może do zablokowania tętnic, problemów z wagą i z sercem. Fruktoza nie podnosi bezpośrednio poziomu cukru we krwi. Jednak w dłuższej perspektywie może sprzyjać pojawieniu się cukrzycy, oczywiście gdy będzie spożywana w nadmiarze.

Czytaj więcej na ten temat: Syrop z agawy – właściwości i zastosowanie

Co jest lepsze: syrop z agawy czy syrop klonowy?

Najlepszym pomysłem w przypadku wszelkiego rodzaju słodzików jest używanie ich z umiarem.

Nie dla diabetyków. Zarówno syrop z agawy, jak i syrop klonowy mają niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier buraczany i mogą spożywać je także osoby na diecie wegańskiej.

Syrop klonowy ma lepszy skład. Ponieważ syrop klonowy zawiera więcej niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, ma pewną przewagę nad syropem z agawy – szczególnie w przypadku swoich bardziej przetworzonych odmian.

Najważniejsze jest jednak, by zawsze sprawdzać etykietę wybieranych przez siebie słodzików i decydować się na wersje bez zbędnych dodatków.

Porównanie wartości odżywczych syropu klonowego i syropu z agawy

SkładnikiSyrop klonowySyrop z agawy
Porcja100 g100 g
Kalorie270310
Witaminy
Tiamina0.07 mg0.12 mg
Ryboflawina1.27 mg0.17 mg
Niacyna0.08 mg0.69 mg
Witamina B60.23 mg
Cholina13.30 mg
Minerały
Wapń, Ca109 mg1 mg
Miedź, Cu0.01 mg
Żelazo Fe0.11 mg0.09 mg
Magnez Mg21 mg1 mg
Mangan, Mn2.30 mg0.01 mg
Fosfor, P1 mg
Potas, K225 mg4 mg
Selen, Se1.70 mcg
Sód, Na9 mg4 mg
Cynk, Zn0.70 mg0.01 mg
Proteiny
Białko0 g0.09 g
Tłuszcze
Tłuszcz0 g0.45 g
Węglowodany
Węglowodany67.38 g76.37 g
Błonnik0 g0.20 g
Cukry59.92 g68.03 g
– Fruktoza0.34 g55.60 g
– Glukoza0.65 g12.43 g
– Sacharoza58.93 g0 g
Na postawie: https://www.nutritionvalue.org

Powiązane wpisy

W kategorii:Miody i syropy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Syrop klonowy - 350g
Syrop klonowy - 350g
27,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.