To, że biały cukier z buraków nie jest zdrowy, nie trzeba chyba nikomu udowadniać. Nic dziwnego, że pojawiło się tak wiele alternatyw dla niego. Jednymi z nich jest syrop z agawy oraz syrop klonowy. Który jest lepszym wyborem?
Syrop klonowy
Jak powstaje?
Za powstanie syropu klonowego odpowiedzialny jest tak zwany klon cukrowy. Sok z niego zbiera się z drzewa przy pomocy tzw. kranów. Płyn ten gotuje się, by usunąć z niego wodę. W efekcie powstaje produkt ostateczny o bursztynowym kolorze i lepkiej, a przy tym rzadkiej konsystencji.
Smak
Syrop klonowy ma w smaku wyczuwalne nuty karmelowe wraz z drzewnym posmakiem klonu. Może mieć także bardziej złożony smak z nutami wanilii, cynamonu, a nawet orzecha laskowego.
Indeks glikemiczny i kcal
Syrop klonowy ma indeks glikemiczny 54, co plasuje go w górnej granicy produktów o średnim indeksie glikemicznym. Oznacza, że wolniej podnosi poziom cukru we krwi (cukier biały 70 IG) niż zwykły cukier, ale powinien być w diecie diabetyków stosowany sporadycznie. Syrop z agawy charakteryzuje się niskim (IG 15-22) lub średnim indeksem glikemicznym (wszystko zależy od sposobu produkcji). Zaletą syropu klonowego jest mniejsza zawartość kalorii w porównaniu do syropu z agawy.
Składniki odżywcze
Syrop klonowy jest zalecany głównie z uwagi na liczne zawarte w nim składniki odżywcze, takie jak mangan, ryboflawina i cynk (a także małe dawki potasu, wapnia, magnezu, sodu, fosforu, żelaza i selenu).
Wady
Największą wadą syropu klonowego jest zawarta w nim sacharoza. Jest to naturalnie występujący w roślinach cukier. Chociaż nie jest z natury zły, spożywany w dużych ilościach przyczynia się do przybierania na wadze.
Czytaj więcej na ten temat: Syrop klonowy – właściwości i zastosowanie
Syrop z agawy
Jak powstaje?
Agawa to roślina o soczystych liściach, rosnąca głównie na półpustynnych terenach w Meksyku. Wykorzystuje się ją między innymi do produkcji tequili. Syrop z agawy powstaje dzięki wyciskaniu liści i filtrowaniu soku oraz działaniu ciepła.
Smak
Syrop z agawy jest słodki, wyrazisty i jednorodny. Im ciemniejszy jest jego kolor, tym smak bardziej przypomina miód. Jego atutem jest także stuprocentowa wegańskość i konsystencja syropu, który jest po prostu wygodny w użyciu.
Indeks glikemiczny i kcal
Dużą zaletą syropu z agawy nad tradycyjnym białym cukrem jest jego niższy indeks glikemiczny. Fruktoza, czyli właśnie cukier owocowy, znajdująca się w agawie, nie trafia bezpośrednio do krwiobiegu. Dzięki temu poziom insuliny oraz cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie. Jest to więc jeden ze słodzików dostępnych dla diabetyków. Minus to większa zawartość kalorii w porównaniu do syropu klonowego. Syrop z agawy ma mniej więcej taką samą zawartość kalorii jak zwykły cukier. Nie jest to więc rozwiązanie dla osób poszukujących opcji niskokalorycznej.
Wady
Największym problemem jest jednak to, że agawa jako roślina jest zazwyczaj wysoko przetworzona. Oczywiście im bardziej produkt końcowy jest przetwarzany, tym bardziej rozkładają się zawarte w nim zdrowe związki, takie jak fruktany (które mają korzystny wpływ na insulinę i metabolizm).
Inną kwestią jest to, że agawa zawiera dużą ilość fruktozy – dokładnie 85 procent, czyli więcej niż cukier. Nie jest to więc opcja korzystna dla organizmu, szczególnie spożywana w nadmiernych ilościach. Jedyny organ zdolny do przetwarzania fruktozy to wątroba. Jeżeli ma za dużo pracy, nie jest w stanie przekształcać jej w energię. Zamiast tego fruktoza odkłada się w formie tłuszczu. Prowadzić może do zablokowania tętnic, problemów z wagą i z sercem. Fruktoza nie podnosi bezpośrednio poziomu cukru we krwi. Jednak w dłuższej perspektywie może sprzyjać pojawieniu się cukrzycy, oczywiście gdy będzie spożywana w nadmiarze.
Czytaj więcej na ten temat: Syrop z agawy – właściwości i zastosowanie
Co jest lepsze: syrop z agawy czy syrop klonowy?
Najlepszym pomysłem w przypadku wszelkiego rodzaju słodzików jest używanie ich z umiarem.
Nie dla diabetyków. Zarówno syrop z agawy, jak i syrop klonowy mają niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier buraczany i mogą spożywać je także osoby na diecie wegańskiej.
Syrop klonowy ma lepszy skład. Ponieważ syrop klonowy zawiera więcej niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, ma pewną przewagę nad syropem z agawy – szczególnie w przypadku swoich bardziej przetworzonych odmian.
Najważniejsze jest jednak, by zawsze sprawdzać etykietę wybieranych przez siebie słodzików i decydować się na wersje bez zbędnych dodatków.
Porównanie wartości odżywczych syropu klonowego i syropu z agawy
Składniki | Syrop klonowy | Syrop z agawy |
---|---|---|
Porcja | 100 g | 100 g |
Kalorie | 270 | 310 |
Witaminy | ||
Tiamina | 0.07 mg | 0.12 mg |
Ryboflawina | 1.27 mg | 0.17 mg |
Niacyna | 0.08 mg | 0.69 mg |
Witamina B6 | 0.23 mg | |
Cholina | 13.30 mg | |
Minerały | ||
Wapń, Ca | 109 mg | 1 mg |
Miedź, Cu | 0.01 mg | |
Żelazo Fe | 0.11 mg | 0.09 mg |
Magnez Mg | 21 mg | 1 mg |
Mangan, Mn | 2.30 mg | 0.01 mg |
Fosfor, P | 1 mg | |
Potas, K | 225 mg | 4 mg |
Selen, Se | 1.70 mcg | |
Sód, Na | 9 mg | 4 mg |
Cynk, Zn | 0.70 mg | 0.01 mg |
Proteiny | ||
Białko | 0 g | 0.09 g |
Tłuszcze | ||
Tłuszcz | 0 g | 0.45 g |
Węglowodany | ||
Węglowodany | 67.38 g | 76.37 g |
Błonnik | 0 g | 0.20 g |
Cukry | 59.92 g | 68.03 g |
– Fruktoza | 0.34 g | 55.60 g |
– Glukoza | 0.65 g | 12.43 g |
– Sacharoza | 58.93 g | 0 g |