• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Go4taste Blog

  • Facebook

Zapraszamy do sklepu: Go4Taste.pl

Jesteś tutaj: Home / Owoce suszone / Skórka z pomelo – dlaczego warto po nią sięgać?

2 lipca 2021

Skórka z pomelo – dlaczego warto po nią sięgać?

Spis treści ukryj
1. Co to jest pomelo i jako rośnie?
2. Jak smakuje pomelo?
3. Świeże pomelo i jego właściwości
4. Jak jeść soczyste pomelo?
5. Skórka z pomelo i jej właściwości
5.1. Pomaga w obniżeniu cholesterolu i wspomaga krążenie krwi
5.2. Wzmacnia odporność organizmu
5.3. Obniża ryzyko kamieni nerkowych
5.4. Zapobiega nowotworom
5.5. Promuje zdrowie skóry
6. Jak jeść skórkę z pomelo?
6.1. Powiązane wpisy

Egzotyczne pomelo coraz częściej trafia na nasze stoły. Najchętniej spożywamy go w wersji świeżej jak inne cytrusy – pomarańcze czy grejpfruty. Nie każdy jednak wie, że w pomelo można jeść nie tylko miąższ, ale również pyszną i wartościową skórkę.

Co to jest pomelo i jako rośnie?


Pomelo (Citrus grandis) to pyszny owoc cytrusowy, który pochodzi z Azji Południowej i Południowo-Wschodniej. Blisko spokrewniony jest z grejpfrutem, jednak jest od niego zdecydowanie większy. Pomelo zdecydowanie góruje rozmiarami nad innymi owocami cytrusowymi. To największym spośród wszystkich cytrusów a średnica owocu osiąga 30 cm.
Skórka pomelo jest jasnozielona lub żółta a kształt owocu przypomina łzę. Miąższ pomelo, podobnie jak jego skórka, jest jasnozielony lub żółty.
Pomimo tego, że pomelo wywodzi się z Azji Południowej i Południowo-Wschodniej coraz częściej uprawiany jest również w pozostałych krajach tropikalnych, również w Kalifornii. Na Hawajach owoc pomelo znany jest pod nazwą jabong.

Jak smakuje pomelo?


Smak pomelo jest bardzo zbliżony do grejpfruta, ale znacznie łagodniejszy. To owoce słodsze,które nie mają w sobie tej goryczki, jaka jest cechą wyróżniającą grapefruita. Niektóre odmiany pomelo są mniej soczyste.

dojrzewające pomelo
Świeże pomelo ma zieloną skórkę

Świeże pomelo i jego właściwości

Pamelo podobnie jak inne cytrusy jest bogaty w witaminy szczególnie witaminę C jest stanowi bogate źródło witaminy C, a także przeciwutleniaczy i minerałów, tym potasu. W jednym świeżym pomelo znajduje się

  • Kalorie: 231 kcal
  • Białko: 5 gramów
  • Tłuszcz: 0 gramów
  • Węglowodany: 59 gramów
  • Błonnik: 6 gramów
  • Ryboflawina: 12,6% dziennej wartości – DV
  • Tiamina: 17,3% (DV)
  • Witamina C: 412% (DV) !!!
  • Miedź: 32% (DV)
  • Potas: 28% (DV)

Jak widać w pierwszym rzut oka zawartość witaminy C w pomelo aż trzykrotnie przekracza rekomendowana porcję dzienną. Pomelo to również bogate źródło błonnika pokarmowego, a także antyoksydantów. Przeciwutleniacze przyczyniają się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego komórek i w ten sposób niwelują zagrożenie stanów zapalnych i poważnych chorób.

Jak jeść soczyste pomelo?

Pomelo podobnie jak inne cytrusy z powodzeniem można spożywać solo jako pyszna soczysta przekąska. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju słodkich i pikantnych sałatek. Ze świeżego pomelo można przygotować również marmoladę tak jak robimy marmoladę pomarańczową, a także wykorzystać go do przygotowania pysznego soku. Wyciśnięty sok z pomelo stanowi również doskonałą marynatę dla mięsa – zmiękcza je i sprawia, że jest bardziej kruche.


Opakowanie Go4Taste

Pomelo suszone - 500g plastry – cena : 15,00 zł

Kup skórkę z pomelo w sklepie Go4taste

Skórka z pomelo i jej właściwości


Skórka z pomelo jest również jadalną częścią tego owocu. Bardzo często jest wysuszona i karmelizowana i stosowana jako pyszny pyszna przekąska. Skórka podobnie wykazuje się właściwościami zdrowotnymi.

Pomaga w obniżeniu cholesterolu i wspomaga krążenie krwi

Skórka pomelo zawiera rozpuszczalny błonnik zwany pektyną. Pektyna może pomóc w obniżeniu poziom cholesterolu we krwi, wspomagać krążenie krwi i zapobiegać chorobom układu krążenia

Wzmacnia odporność organizmu

Skórka zawiera znaczne ilości witaminy C, co wpływa na wzmocnienie organizmu wzmocnienie odporności, a także działa przeciwutleniająco na organizm i komórki

Obniża ryzyko kamieni nerkowych

W skórce pomelo znajduje się wiązki d-limonenu, które mogą zapobiegać tworzeniu się i rozpuszczaniu kamieni nerkowych.

Zapobiega nowotworom

Skórka pomelo ma bogate źródło przeciwutleniaczy, które zapobiegają nowotworom.
Oprócz witaminy C pomelo zawiera również związki zwany naryngeniną. Jest skuteczny w walce z rakiem prostaty, ponieważ pomaga naprawić uszkodzenia DNA w komórkach prostaty. Zawiera również substancje, które pomagają w walce wszelkiego typu nowotworami jak jamy ustnej, płuc czy żołądka.

Promuje zdrowie skóry

Pomelo zawiera dużą ilość witaminy A i C, minerałów i przeciwutleniaczy, które mogą korzystnie wpływać na naszą skórę i cerę. Witamina C działa jako przeciwutleniaczom i stymuluje również produkcję kolagenu skórnego, który nadaje skórze gładkość i elastyczność. Przeciwutleniacz retinol nadaje skórze miękkość i odnawia uszkodzoną skórę oraz leczy przebarwienia skóry.

Jak jeść skórkę z pomelo?

  • Skórka suszona z pomelo zazwyczaj doprawiona jest syropem lub cukrem. Doskonale nadaje się do jedzenia solo jako słodka i chrupiąca przekąska.
  • Skórkę pomelo można pokroić i wrzucić do musli, owsianki i płatków śniadaniowych. Smak skórki z pomelo ożywi i wzbogaci nasze śniadanie oraz dodaje im nieco egzotyki.
  • Skórka z pomelo można również dodawać do różnego typu wypieków zarówno do wnętrza ciast, jak i w formie dekoracji. Zielone płatki pomelo będą ładnie prezentować się na wszelkiego typu ciastach, tortach, babeczkach, a także deserach.

Powiązane wpisy

W kategorii:Owoce suszone

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jak długo moczyć suszone morele?

Jak długo moczyć suszone morele?

Suszone morele przed spożyciem warto najpierw namoczyć. Wówczas nada się owocom pulchności i ...

Czytaj więcej

Copyright© 2023 · Brunch Pro by Feast Design Co.