• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jakie zioła na trzustkę?

Trzustka jest bardzo ważnym narządem, który odpowiada m.in. za prawidłowy poziom cukru we krwi. W ...

Czytaj więcej

Przeciwutleniacze w żywności

9 stycznia 2020

Produkty bogate w przeciwutleniacze

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze zapobiegają niejako “korozji” naszych komórek. To znaczy, że: pomagają walczyć ze stresem oksydacyjnym chronią komórki przed wolnymi rodnikami zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek, w tym skóry i rozwojowi różnych chorób typu cukrzyca, choroby serca oraz nowotwory Skąd biorą się wolne rodniki powstają podczas nadmiernej emisji promieni ultrafioletowych (UV) oraz rentgenowskich tworzą się…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Figi tureckie i figi greckie – jakie wybrać?

8 stycznia 2020

Przewodnik po rodzajach fig

Masz ochotę na suszone figi? Jeżeli zależy ci na ekologicznej produkcji, naturalnym smaku oraz wysokich walorach odżywczych, sięgnij po figi importowane z Turcji i Grecji. Dlaczego tureckie i greckie figi są najlepsze na świecie? Figi suszone warto włączyć do swojej diety nie tylko ze względów smakowych. Spożywane świeże lub suszone, są bogate w wapń, potas…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Produkty bogate w białko roślinne

7 stycznia 2020

Produkty bogate w białko roślinne

Białko jest niezbędnym dla organizmu makroskładnikiem, który pełni wiele istotnych funkcji: buduje tkanki, enzymy i hormony. Od ilości spożywanego białka zależy: ogólny rozwój człowieka, a w tym wzrost jako element układu immunologicznego, białko wspiera pracę układu odpornościowego regeneracja tkanek, gojenie się ran transport składników odżywczych, białko jest transporterem tlenu (hemoglobiny), żelaza, witaminy B12, witaminy A…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Fosfor w diecie

7 stycznia 2020

Produkty bogate w Fosfor

Fosfor jest jednym z makroelementów. W organizmie pełni funkcję budulcową: w większości występuje w kościach i zębach wchodzi w skład mięśni  jest składnikiem mózgu i płynów ustrojowych fosfor (wraz z magnezem i potasem) stanowi zasadnicze nieorganiczne składniki komórek zużywany jest jako materiał budulcowy kości  jest nośnikiem informacji genetycznych (obecny w kodzie DNA) Produkty naturalne z…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Witaminy z grupy B – ich właściwości i występowanie

7 stycznia 2020

Składniki bogate w witaminę B, błonnkik, orzechy nerkowca, suszone morele, orzechy włoskie, słonecznik, migdały

Jesteś tym, co jesz. Trudno się z tym nie zgodzić. Pożywienie jest podstawowym lekarstwem. Dobra jakość jedzenia, wpływa na zdrowie i kondycję naszego ciała i ducha. Długowieczność nie zależy tylko od genów i środowiska. Jest przede wszystkim wynikiem odpowiedniej higieny życia, czyli w dużej mierze, zdrowego odżywiania. Na Okinawie, mieszkańcy dożywali wieku ponad 100 lat…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Czy fluor jest szkodliwy?

7 stycznia 2020

Produkty bogate w fluor

Mikroelementy, takie jak fluor, miedź czy jod, są obecne w minimalnej ilości w organizmie ludzkim. Składniki te, służą do budowy tkanek (jest to szczególnie ważny etap w rozwoju dzieci).  Fluor jest składnikiem fizjologicznym ludzkiego ciała. Najwięcej tego pierwiastka występuje w kościach, zębach, włosach oraz paznokciach. Jak działają związki fluorowe Wpływają na mineralizację twardych tkanek zębowych,…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Witamina E

7 stycznia 2020

Żywność bogata w witamine E, morele suszone, orzehy laskowe, migdały, awokado, orzechy włoskie, brokuły, słonecznik, szpinak, zielona papryka

Witaminy nie występują samoistnie w naszym organizmie. Ale są substancjami, które poprawiają znacznie stan zdrowia, i fizycznego, i psychicznego. Witamina E, czyli d-alfa tokoferol Jej pełna nazwa brzmi może enigmatycznie, ale dzięki wiedzy możemy wybrać właściwe produkty, których obfitość witamin, zapewni nam zdrowie i wzmocnienie. Związki występujące w wit. E to tokoferole i tokotrienole. Istotne…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Witamina C

7 stycznia 2020

Witamina c w owocach i warzywach

Jedzenie leczy, a już na pewno duża dawka witaminy C! Doda energii, szczyptę optymizmu i ochroni nas przed stanami osłabienia oraz zmniejszoną odpornością (wywołaną także stresem). Wybierając produkty bogate w witaminę C, pamiętajmy o tym, że ulega unieczynnieniu poprzez obróbkę termiczną (gotowanie niszczy ok. 50%-75% witaminy) Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie. Surówki i soki…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Tłuszcze w diecie

6 stycznia 2020

Produkty bogate w tłuszcze

Wszystkim nam potrzebne są tłuszcze. Od naszego świadomego wyboru zależy jak będziemy się czuć.  Wybierając produkty powinniśmy pamiętać, że potrzebna jest równowaga, odpowiednio dobrana ilość. Czyli ani nie za dużo, ani nie za mało tłuszczów. Lepiej przestrzegać zasad zdrowego żywienia. Przestrogą może być część społeczeństwa amerykańskiego, cierpiąca na otyłość. Jej powodem jest między innymi dobór…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Potas w jedzeniu

4 grudnia 2019

Źródła potasu w żywności morele suszone, rodzynki, awokado, kakao, fasola, pestki dyni, suszone banany, ziemniaki, pomidory, szpinak, grzyby, świeże banany, orzechy laskowe, migdały.

Potas jest jednym ze składników mineralnych, pełniącym istotne funkcje w organizmie człowieka. Należy do grupy makroelementów, które samoistnie występują w pożywieniu, a jego zapotrzebowanie przez nasz organizm jest wyższe niż w przypadku mikroelementów. Rola potasu w organizmie człowieka regulacja procesów przemiany materii, trawienia kierowanie gospodarką wodną w organizmie utrzymanie tkanki mięśniowej w dobrej formie regulacja stanów…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Ryż mochi i jego właściwości

28 października 2019

Ryż mochi

Mochi to japoński ryżowy deser wykonywany z mochigomu, krótkoziarnistego kleistego ryżu japonica. Ryż służący do wykonania mochi czasami jest określany jako żółty. Ciasta, znane jako mochi, to słodkie okrągłe bułeczki z miękkiego i ciągnącego się ryżu. Ryż jest najpierw gotowany na parze, a następnie długo tłuczony. Powstała lepka masa ryżowa jest następnie formowana do ostatecznego…

Czytaj więcej

W kategorii:Ryże

Suszone pomidory – jak namoczyć?

29 września 2019

Suszone pomidory

Pomidorów w formie zasuszonej po ich namoczeniu można używać do różnych potraw. Powinno się to robić w gorącej wodzie z niewielką ilością octu winnego. Po kilku minutach odławia się je, suszy i wkłada do słoika z oliwą. To także najlepszy moment na dodanie do zalewy dodatków. Dowiedz się więcej o właściwościach naturalnie suszonych pomidorów: Pomidory…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

  • « Idź do Poprzednia strona
  • Strona 1
  • Interim pages omitted …
  • Strona 54
  • Strona 55
  • Strona 56
  • Strona 57
  • Strona 58
  • Interim pages omitted …
  • Strona 64
  • Idź do Następna strona »

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Suszone pomidory na słońcu - 500g
Suszone pomidory na słońcu - 500g
17,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.