Słodka papryka wędzona wyróżnia się spośród innych rodzajów papryk specyficznym dymnym, wędzonym smakiem. To popularna przyprawa kuchni hiszpańskiej. Chętnie wykorzystywana jest też przez wegan i wegetarian, ponieważ dodaje potrawom charakterystycznego aromatu wędzonej wędliny. Jak wykorzystać ją w kuchni?
Fasola adzuki – zastosowanie i właściwości
Fasola adzuki jest jednym z popularniejszych produktów żywnościowych w Azji. Dlaczego warto jeść fasolę Adzuki? Jakie ma właściwości odżywcze?
Mięta w kuchni. Właściwości i zastosowanie.
Mięta to pełna aromatu, odświeżająca roślina, która sprawdza się jako przyprawa do dań, deserów oraz baza do przygotowywania orzeźwiającej herbaty. Poznaj właściwości i zastosowanie mięty pieprzowej.
Mąka z orzechów nerkowca – jak ją jeść?
Mąka z orzechów nerkowca jest zdrową i bezglutenową alternatywą dla mąki pszennej. Dlaczego warto wprowadzić ją do swojej diety? Jakie ma właściwości odżywcze?
Syrop klonowy – właściwości i zastosowanie
Syrop klonowy nazywany jest płynnym złotem Ameryki. Nazwa ta jest zgodna z prawdą, ponieważ syrop ma szereg prozdrowotnych właściwości. W jaki sposób powstaje syrop klonowy i dlaczego warto go wprowadzić do diety?
Zioła i przyprawy na obniżenie cholesterolu
Podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów, czyli hiperlidemia, prowadzi do groźnych powikłań. Cholesterol LDL zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, a nawet udaru mózgu. Sprawdź, jakie zioła i przyprawy pomogą Ci obniżyć cholesterol.
Mąka z komosy ryżowej — właściwości i pochodzenie „matki zbóż”
Mąka z komosy ryżowej nie jest powszechnym produktem — nie znajdziemy go raczej w supermarketach, a jedynie w sklepach ze zdrową żywnością, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Z jej udziałem możemy przyrządzić wiele ciekawych potraw, dodatkowo mąka ta okazuje się mieć niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Jak wygląda produkcja mąki z komosy ryżowej? Jakie składniki zawiera ten produkt oraz dlaczego warto włączyć go do codziennej diety?
Mąka arachidowa: właściwości i zastosowanie
Jeśli szukasz bezglutenowego substytutu mąki pszennej, koniecznie zwróć uwagę na mąką arachidową. Ma wspaniały smak i aromat, dzięki czemu każde danie nabierze wyjątkowego charakteru. Zawiera dużo białka, wspiera pracę serca i obniża poziom złego cholesterolu LDL, jednocześnie podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL. Możesz ją włączyć zarówno do diety bezglutenowej, jak i wegańskiej.
Bakalie w czekoladzie – smaczne i energetyczne przekąski
Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubi czekolady. Nawet jeżeli nie jest się fanem jej wszystkich odmian, to asortyment jest na tyle duży, że z łatwością można wybrać swojego ulubieńca. Jednak sama czekolada nie jest najzdrowszym wyborem. Co zrobić, aby nieco ją wzbogacić? Świetnym wyborem są bakalie w czekoladzie. Dzięki słodkiej otoczce to doskonała przekąska, a ich pyszne wnętrze skrywa niejedną korzystną wartość odżywczą. Jakie są ich pozytywne strony? Oto krótki przegląd.
Chipsy jabłkowe i ich właściwości
Suszone jabłka w krążkach to popularna przekąska. Mają postać cieniutkich plasterków, które swoim wyglądem i konsystencją przypominają chrupiące chipsy. Dlaczego warto jeść suszone jabłka?
Syrop z agawy – właściwości i zastosowanie
Bursztynowy, słodki syrop z agawy bardzo chętnie stosowany jest jako zamiennik miodu i cukru, szczególnie w kuchni wegańskiej. Jak powstaje syrop z agawy i jak go stosować?
Ryż Arborio do risotto i jego właściwości
Ryż arborio jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych produktów w kuchni włoskiej. Najbardziej znany jest jako podstawowy składnik tradycyjnej potrawy z północnych Włoch, czyli risotto. Dlaczego jest taki wyjątkowy i jak go stosować ?