To, że biały cukier z buraków nie jest zdrowy, nie trzeba chyba nikomu udowadniać. Nic dziwnego, że pojawiło się tak wiele alternatyw dla niego. Jednymi z nich jest syrop z agawy oraz syrop klonowy. Który jest lepszym wyborem?
Cukier kokosowy czy ksylitol? Porównanie
Cukier kokosowy i ksylitol na pierwszy rzut oka wyglądają jak produkty bardzo do siebie podobne. Przede wszystkim pozytywnie kojarzą się osobom, które pragną zadbać o swój sposób odżywiania się i walczyć z tradycyjnym, białym cukrem, którego nie brakuje w codziennych posiłkach. Jakie są wobec tego różnice między nimi i który produkt lepiej jest wybierać na co dzień?
Płatki owsiane i ich właściwości
Płatki owsiane są nie tylko bardzo zdrowe, ale i smaczne. Łatwo jest je ugotować, a na ich bazie można przygotować wiele potraw słodkich i wytrawnych. Dlaczego warto jeść płatki owsiane nie tylko na śniadanie? Jakie mają prozdrowotne właściwości?
Siemię lniane i jego właściwości
Len zwyczajny posiada nasiona, które wykorzystuje się w ziołolecznictwie. Są one wówczas nazywane siemieniem lnianym. To bardzo drobne ziarenka w kolorze ciemnego brązu lub złocistym. jakie mają właściwości?
Poznaj właściwości mąki kasztanowej
Mąka kasztanowa coraz częściej pojawia się na polskich stołach głównie ze względów zdrowotnych. Bezglutenowa i smaczna stanowi wartościową alternatywę dla mąki pszennej szczególnie dla osób mających kłopoty z nietolerancją glutenu. To nie jedyne zalety mąki kasztanowej. Dlaczego warto ją jeść?
Gałka muszkatołowa – właściwości i zastosowanie
Gałka muszkatołowa jest popularną korzenną przyprawą używaną m.in. do słodkich wypieków. Dlaczego warto ją stosować? Jakie ma właściwości prozdrowotne?
Jak ugotować kaszę gryczaną, żeby była sypka?
Gotowanie kaszy nie jest skomplikowaną czynnością, ale zbyt długie pozostawienie jej na ogniu może doprowadzić do powstania tak zwanej papki. Wówczas traci ona swoją konsystencję i smak. Magiczną zasadą przepisu jest odpowiednie wyważenie składników: wody i kaszy. Nazwa „na sypko” oznacza, że po ugotowaniu nie ma konieczności odcedzania i kasza gryczana nie tworzy zbitych grudek. Poznaj najlepsze sposoby na gotowanie kaszy gryczanej palonej i niepalonej (białej).
Płatki jaglane czy płatki owsiane?
Płatki owsiane są bardzo popularnym produktem żywnościowym. Mniej popularne są płatki jaglane. Które z nich są zdrowsze? Jakie płatki warto jeść?
Erytrol – jakie ma właściwości i czy jest zdrowy?
Jeśli chcemy wyeliminować cukier z diety często sięgamy po jego zamienniki — mniej kaloryczne słodziki. Jednym z nich jest erytrol. Czym jest i jak go stosować?
Moringa i jej właściwości
Moringa oleifera często nazywana jest „cudownym drzewem”. To roślina ceniona ze względu na swoje właściwości lecznicze i zdrowotne. Zawarte w liściach i nasionach składniki mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwdepresyjne i przeciwzapalne. Dlaczego warto włączyć liście z moringi do swojej diety?
9 herbat poprawiających trawienie
Problemy trawienne to zmora naszych czasów. Pośpiech i spożywanie wysoko przetworzonego jedzenia sprzyja problemom z układem pokarmowym, m.in. wzdęciami oraz zgagą. Jakie herbaty warto pić na trawienie?
Herbata z ziela Damiana i jej właściwości
Ziele Damiana nie jest tak popularną rośliną, jak mięta czy melisa. Stosowana jest głównie przez osoby interesujące się ziołolecznictwem. Liście zioła Damiana mają wiele prozdrowotnych właściwości. Co to za roślina? Czy każdy może skorzystać z jej dobroczynnych właściwości?