Udowodniono, że spożywanie całych lub zmielonych nasion ostropestu plamistego ma korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby. Ostropest działa też antyoksydacyjne i pomaga w obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu LDL. Jakie jeszcze ma właściwości i jak włączyć go do diety?
Cukier trzcinowy – właściwości i zastosowanie
Cukier trzcinowy jest dużo zdrowszy od białego. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, lecz jest bardzo kaloryczny. Dlaczego warto go stosować?
Soczewica i jej właściwości
Soczewica należy do grona jednorocznych roślin strączkowych z rodziny motylkowatych. Jest jedną z roślin uprawianych przez człowieka od najdawniejszych czasów. W języku staropolskim nazywano ją sakówką.
Ananas suszony i jego właściwości
Słodki i smaczny suszony ananas bez cukru to przekąska, którą wszyscy uwielbiają. To zdrowy produkt wypełniony enzymami, błonnikiem pokarmowym i przeciwutleniaczami. Poznaj zalety jedzenia suszonego ananasa.
Syrop z agawy vs. syrop klonowy
To, że biały cukier z buraków nie jest zdrowy, nie trzeba chyba nikomu udowadniać. Nic dziwnego, że pojawiło się tak wiele alternatyw dla niego. Jednymi z nich jest syrop z agawy oraz syrop klonowy. Który jest lepszym wyborem?
Pieprz czarny, biały i zielony- czym się różnią?
Pieprz jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym świecie. Jakie są rodzaje pieprzu? Jaki jest najzdrowszy? Kiedy doprawić potrawę pieprzem czarnym, zielonym, a kiedy białym?
Cukier kokosowy czy ksylitol? Porównanie
Cukier kokosowy i ksylitol na pierwszy rzut oka wyglądają jak produkty bardzo do siebie podobne. Przede wszystkim pozytywnie kojarzą się osobom, które pragną zadbać o swój sposób odżywiania się i walczyć z tradycyjnym, białym cukrem, którego nie brakuje w codziennych posiłkach. Jakie są wobec tego różnice między nimi i który produkt lepiej jest wybierać na co dzień?
Płatki owsiane i ich właściwości
Płatki owsiane są nie tylko bardzo zdrowe, ale i smaczne. Łatwo jest je ugotować, a na ich bazie można przygotować wiele potraw słodkich i wytrawnych. Dlaczego warto jeść płatki owsiane nie tylko na śniadanie? Jakie mają prozdrowotne właściwości?
Erytrol vs. Stewia vs. Ksylitol – porównanie
Erytrytol, stewia i ksylitol są zdrowym zamiennikiem cukru. Który słodzik jest najlepszy? Dlaczego warto go stosować?
Siemię lniane i jego właściwości
Len zwyczajny posiada nasiona, które wykorzystuje się w ziołolecznictwie. Są one wówczas nazywane siemieniem lnianym. To bardzo drobne ziarenka w kolorze ciemnego brązu lub złocistym. jakie mają właściwości?
Poznaj właściwości mąki kasztanowej
Mąka kasztanowa coraz częściej pojawia się na polskich stołach głównie ze względów zdrowotnych. Bezglutenowa i smaczna stanowi wartościową alternatywę dla mąki pszennej szczególnie dla osób mających kłopoty z nietolerancją glutenu. To nie jedyne zalety mąki kasztanowej. Dlaczego warto ją jeść?
Gałka muszkatołowa – właściwości i zastosowanie
Gałka muszkatołowa jest popularną korzenną przyprawą używaną m.in. do słodkich wypieków. Dlaczego warto ją stosować? Jakie ma właściwości prozdrowotne?