W różnych produktach spożywczych spotkać się można z dość tajemniczo brzmiącymi nazwami. Jedną z nich jest „guma arabska”. Czym ona jest i czy jej spożywanie jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia?
Jaka jest najostrzejsza papryka na świecie?
Jednym z upodobań wielu ludzi są pikantne lub ostre potrawy, które wypalają kubki smakowe. Jaka jest najostrzejsza papryka na świecie? Czym grozi jej zjedzenie?
Korzeń maca – właściwości i zastosowanie
W ciągu ostatnich kilku lat wzrosła popularność korzenia maca. Czym jest ta roślina? Dlaczego warto włączyć ją do diety?
Ashwagandha – co to za roślina i jak działa na nasz organizm?
Ashwagandha jest rośliną cieszącą się coraz większą popularnością ze względu na cenne właściwości lecznicze. Od wieków stosowana jest w ajurwedzie. Dlaczego warto ją wprowadzić do diety?
Kurkuma na dolegliwości trawienne: jakie ma działanie i jak stosować?
Kurkuma jest przyprawą coraz częściej stosowaną w polskich domach. Sprawia, że dania nabierają wyjątkowego smaku. Jak kurkuma wpływa na dolegliwości trawienne? Dlaczego warto ją stosować?
10 najlepszych naturalnych afrodyzjaków
Spadek libido może dotyczyć zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Proces ten może mieć związek z wiekiem, chorobami, przyjmowanymi lekami, ale także innymi czynnikami. Zanim sięgniesz po medykamenty, możesz spróbować naturalnych afrodyzjaków, które są nie tylko zwykle bezpieczne, ale i skuteczne.
Miód faceliowy i jego właściwości
Miód faceliowy jest jednym z popularniejszych miodów wytwarzanych w Ameryce Północnej. Dla dzieci w Stanach Zjednoczonych ulubionym miodem Kubusia Puchatka był właśnie ten wytwarzany z facelii. Pyszny, słodki i wartościowy produkt pszczeli powinien częściej gościć na naszych stołach. Co zawiera miód faceliowy i w jakich przypadkach warto po niego sięgnąć?
Maliny i syrop z malin – właściwości i działanie
Syrop malinowy to popularny dodatek do herbaty w okresie jesienno- zimowym. Jakie właściwości prozdrowotne ma syrop z maliny? Jak włączyć go do diety?
Przyprawa tandoori masala – poznaj jej skład i zastosowanie w kuchni.
Tandoori masala jest jedną z najpopularniejszych przypraw w Indiach. To mieszanka, która wyróżnia się pikantnym. Co wchodzi w skład przyprawy tandoori masala i dlaczego warto dodawać ją do potraw?
Dlaczego warto pić syrop z czarnego bzu? Właściwości i zastosowanie.
Czarny bez to roślina, która od wieków znana jest w medycynie ludowej. Czym jest czarny bez? Dlaczego warto pić z niego syrop?
Jaką wanilię wybrać?
Smak waniliowy jest jednym z najbardziej popularnych w kontekście deserów. Mało kto jest w stanie się mu oprzeć. Oczywiście ten smak i aromat można uzyskać w sztuczny sposób. To jednak prawdziwa, naturalna wanilia jest tym składnikiem, który z lodów albo ciasta jest w stanie uczynić prawdziwe dzieło sztuki. Ponieważ prawdziwa wanilia nie jest produktem tanim, warto wiedzieć, w jaki sposób ją wybierać, by uzyskać zamierzony efekt.
Czym różni się chili od papryki?
Zarówno chili, jak i papryka mielona są obowiązkowymi przyprawami w każdej kuchni. Ich nazwy są czasami stosowane zamiennie. Jaka jest różnica między chili a papryką? Czy można te przyprawy stosować zamiennie?