Kasza jaglana to wartościowe źródło błonnika a także wielu mikroelementów w tym żelaza i witamin z grupy B. Czy płatki jaglana oferują tyle samo wartości odżywczych? Kiedy warto postawić na płatki a kiedy na kaszę jaglaną?
Czy w ciąży można pić kawę?
Wiele ciężarnych zastanawia się, czy picie kawy jest bezpieczne dla dziecka. Choć napój ten nie jest zakazany przez ginekologów, to nie można przesadzać z jej ilością. Jakie dawki kawy są bezpieczne w ciąży?
Jak prawidłowo doprawiać pieprzem?
Pieprz jest podstawową przyprawą w wielu domach. W jaki sposób właściwie doprawiać tą przyprawą potrawy?
Jak zrobić mąkę migdałową w domu?
Mąka migdałowa to podstawowy element upieczenia makaroników. Sprawdzi się jednak nie tylko jako składnik tego deseru. Można ją przygotować samodzielnie w domu, ale czy efekt będzie zadowalający?
Soczewica zielona czy czerwona — porównanie
Soczewica jest jednym z popularniejszych warzyw wśród wegan i wegetarian z uwagi na dużą zawartość białka roślinnego. Którą soczewicę wybrać zieloną czy czerwoną?
Miód spadziowy – rodzaje, właściwości i zastosowanie
Miód spadziowy znajduje się w gronie najdroższych miodów produkowanych w Polsce. Wyróżnia się oryginalnym, intensywnym smakiem i żywicznym aromatem. Ceniony jest za swoje prozdrowotne działanie. Dlaczego i przy jakich dolegliwościach warto spożywać miód spadziowy?
Skórka pomarańczowa – właściwości i zastosowanie
Pomarańcze są jednym z najbardziej popularnych owoców cytrusowych. Oprócz soczystego miąższu można też konsumować skórkę, która również ma wiele prozdrowotnych właściwości. Dlaczego warto jeść skórkę pomarańczową? Do czego można ją stosować?
Syrop z imbiru – właściwości i zastosowanie
Imbir jest rośliną o wielu prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto włączyć do swojej diety syrop z imbiru? Na co pomaga?
Czy suszone owoce i orzechy można jeść po przekroczeniu daty ważności?
Jedną z pierwszych rzeczy, którą musimy sprawdzać przy zakupie produktów spożywczych, jest ich termin przydatności do spożycia. Jak długo owoce suszone i orzechy są zdatne do spożycia? Czy po przekroczeniu podanego na opakowaniu terminu nie możemy już ich zjeść?
Pektyna: właściwości, rodzaje i zastosowanie
Pektyna jest naturalną substancją występującą w roślinach. To rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Do czego warto ją stosować?
Ocet balsamiczny – właściwości i zastosowanie
Ocet balsamiczny to dodatek do dań kojarzący się przede wszystkim z Włochami. Jest mniej kwaśny od octu winnego i spirytusowego, dzięki czemu możliwości jego zastosowania są szersze. Dlaczego warto go wybrać?
Sezonowość owoców suszonych i orzechów.
Przy komponowaniu diety ważne jest nie tylko pochodzenie owoców, sposób uprawy (ekologiczne czy nie), ale również czas, w jakim zostały zebrane. Najlepsze owoce suszone i orzechy są te, które które zostały przetworzone z owoców sezonowych i zabrane w ostatnich zbiorach. Jak poznać datę ostatnich zbiorów?