• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Suszone owoce, bakalie, rodzynki, suszone banany

Suszone owoce na cholesterol

Cholesterol zwany jest cichym zabójcą, który nie daje żadnych objawów. Jeśli cierpisz na zbyt wysoki ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Kasze / Kasza gryczana i jej właściwości

13 września 2022

Kasza gryczana i jej właściwości

Spis treści pokaż
1. Z czego powstaje kasza gryczana?
2. Jakie są rodzaje kaszy gryczanej?
3. Wartości odżywcze
4. Kasza gryczana – właściwości
5. Jak gotować kaszę gryczaną?
6. Jak jeść kaszę gryczaną?
7. Jak przechowywać kaszę gryczaną?

Bezglutenowa kasza gryczana to produkt, którego nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie. Oprócz wybornego smaku i konsystencji oferuje szereg cennych składników odżywczych. W jej składzie znajduje się skrobia, białko, błonnik pokarmowy, cenne mikroelementy i przeciwutleniacze. Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? Czy jest zdrowa?

Z czego powstaje kasza gryczana?

Kasza gryczana wytwarzana jest z owoców (owoców a nie ziaren) rośliny nazywanej gryką.

Gryka (Fagopyrum Mill.) pochodzi z północnej Europy i Azji. Od X do XIII wieku była szeroko uprawiana w Chinach. Stamtąd rozprzestrzeniła się na Europę i Rosję w XIV i XV wieku i została wprowadzona do Stanów Zjednoczonych przez Holendrów w XVII wieku.

Gryka należy z rodziny rdestowatych, co oznacza, że bardziej spokrewniona jest z rabarbarem i szczawiem niż z tradycyjnymi zbożami. Właśnie dlatego często określana jest mianem pseudozboża.

Kwiaty gryki są drobne, białe i bardzo aromatyczne. Wykształcają się z nich owoce, które mają podobną wielkość do ziaren pszenicy. Każdy z nich wyróżnia się unikalnym, trójgraniastym kształtem. Aby owoc nadawał się do spożycia, jego zewnętrzna powłoka musi zostać usunięta.

Kwiaty gryki

Jakie są rodzaje kaszy gryczanej?

W sklepie kasza gryczana ofertowana jest w dwóch odmianach: jako kasza gryczana niepalona (biała) i kasza gryczana prażona (palona). Obie cechują się bardzo zbliżonym składem i właściwościami (z lekką przewagą dla kaszy niepalonej), ale różną się smakiem i sposobem obróbki.

  • Kasza gryczana biała to naturalne ziarna gryki, które po zbiorach zostały wysuszone, oczyszczone i pozbawione zewnętrznej łupiny. Nieprażona kasza gryczana ma jasnobeżowy, zielonkawy odcień i delikatny, subtelny smak.
  • Kasza gryczana palona (prażona) to kasza, która po wstępnym oczyszczeniu i wysuszeniu została dodatkowa poddana obróbce cieplnej. Palone owoce gryki mają smak bardziej wyrazisty, ziemisty i orzechowy.

Czytaj więcej o różnicach między kaszą białą a kaszą paloną: Kasza gryczana palona a niepalona

Do największych producentów i eksporterów gryki należą Rosja, Chiny, Ukraina, gdzie odgrywa ważną rolę w tradycyjnej kuchni. Często podawana jako alternatywa dla ryżu. Inne kraje, w których grykę uprawia się komercyjnie, to Stany Zjednoczone, Kanada, Japonia i Kazachstan.


Opakowanie Go4Taste

Kasza gryczana prażona, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg – cena : 10,00 zł

Kup kasza gryczana prażona sklep go4taste

Wartości odżywcze

Kasza gryczana zarówno w wersji surowej, jak i gotowanej jest cennym źródłem wartościowych składników odżywczych w tym witaminy B, cynku, żelaza, magnezu, miedzi i manganu. Porcja (100 g) ugotowanej kaszy gryczanej prażonej zaspokaja 18% zapotrzebowania organizmu na mangan, w 17% na miedź i 12% na magnez.

Zawartość błonnika w 100 g ugotowanej kaszy gryczanej to prawie 10% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej.

Wartości odżywcze na 100 gram kaszy gryczanej

NutrientKasza gryczana palona (niegotowana)Kasza gryczana palona (gotowana)
Kalorie34692
Witaminy
Tiamina0.22 mg (19%)0.04 mg
Ryboflawina0.27 mg (21%)0.04 mg
Niacyna5.13 mg (32 %)0.94 mg
Kwas pantotenowy1.23 mg0.36 mg
Witamina B60.35 mg0.08 mg
Foliany42 mcg (10%)14 mcg
Betaina2.60 mg0.50 mg
Cholina54.20 mg (10%)20.10 mg
Minerały
Wapń17 mg7 mg
Miedź0.62 mg (69 %)0.15 mg (17 %)
Żelazo2.47 mg (14 %)0.80 mg (4 %)
Magnez221 mg (53 %)51 mg (12 %)
Mangan1.62 mg (70 %)0.40 mg (18 %)
Fosfor319 mg (26 %)70 mg (6 %)
Potas320 mg88 mg
Selen8.40 mcg (15 %)2.20 mcg (4 %)
Sód11 mg4 mg
Cynk2.42 mg (22 %)0.61 mg (6 %)
Węglowodany
Węglowodany74.95 g19.94 g
Błonnik10.30 g (37 %)2.70 g (10 %)

Zobacz też: Jakie witaminy zawiera kasza gryczana?

Kasza gryczana – właściwości

Nie zawiera glutenu

Kasza gryczana jest produktem naturalnie bezglutenowym, a to oznacza, że może być spożywana przez osoby, które z pewnych względów zdrowotnych chcą wyeliminować gluten z diety. Osoby chore na celiakię czy borykające się z nietolerancją glutenu powinny kupować kaszę gryczaną z odpowiednim certyfikatem, który potwierdza, że była ona konfekcjonowana w zakładach specjalnie do tego przystosowanych. Kasza gryczana bez glutenu powinna znaleźć się w diecie osób, które cierpią na różnego typu zaburzenia trawienia między innymi zespół nieszczelnego jelita.


Opakowanie Go4Taste

Kasza gryczana palona, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg – cena : 15,00 zł

Kup kasza gryczana palona sklep go4taste

Bogata w przeciwutleniacze

Gryka ( i produkty z gryki, w tym kasza gryczana) ma godny pozazdroszczenia profil antyoksydacyjny. Zawartość antyoksydantów w gryce jest znacznie wyższa niż w popularnych zbożach takich jak żyto czy pszenica. W kaszy gryczanej znajdują się cenne związki takie jak rutyna (kwercetyna-3-rutynozyd), czy d-chiro inozytol. Ten ostatnim pomaga w regulowaniu poziomu glukozy przez to wpływa na obniżanie poziom cukru oraz insuliny we krwi. Rutyna jest z kolei flawonoidem o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych.

Wspiera zdrowie układu pokarmowego

Kasza gryczana jest dobrym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Tylko 100 gramów kaszy gryczanej dostarcza aż 10 gramów błonnika. Błonnik nierozpuszczalny działa ochronnie na śluzówkę przewodu pokarmowego, przyspiesza perystaltykę jelit. Dodatkowo hamuje wzrost glukozy poposiłkowej, a także obniża poziom cholesterolu we krwi,
Błonnik rozpuszczalny o lepkiej konsystencji znacznie dłużej pozostaje w żołądku zapewniając uczucie sytości i dodatkowo powoduje lepsze wchłanianie składników odżywczych. Błonnik rozpuszczalny zawarty w kaszy gryczanej korzystnie również wpływa na poprawę pasażu jelitowego.

Wspiera serce i układ krwionośny

Korzystne działanie gryki wynika z jej bogatej zawartości flawonoidów, w szczególności rutyny. Flawonoidy to składniki odżywcze, które chronią przed chorobami poprzez wydłużenie działania witaminy C i działania przeciwutleniaczy. Związki te pomagają w utrzymaniu przepływu krwi, a tym samym zapobiegają nadmiernej utracie krwi. Wszystkie te działania pomagają chronić organizm przed chorobami serca.

Kasza gryczana jest również dobrym źródłem magnezu. Ten minerał rozluźnia naczynia krwionośne, poprawia przepływ krwi i dostarczanie składników odżywczych, obniżając ciśnienie krwi – idealne połączenie dla zdrowego układu sercowo-naczyniowego.

Sałatka z kaszą gryczaną

Pomaga w kontrolowaniu wagi

Kasza gryczana może nam pomóc w kontrolowaniu wagi. Możliwe jest to między innymi za sprawą wspomnianego błonnika i białka, które zapewniają uczucie sytości po posiłku. Jedząc kaszę gryczaną, znacznie później odczuwamy głód i nie mamy ochoty na podjadanie, co może zmniejszyć ilość spożywanych przez nas kalorii w ciągu dnia.
Zdaniem specjalistów pokarmy wysokobiałkowe, do których zalicza się między innymi kasza gryczana, również wpływają na zwiększenie uczucia sytości przy mniejszej ilości kalorii.

Pomaga w kontrolowanu poziomu cukru we krwi

Składniki odżywcze w kaszy gryczanej mogą przyczyniać się do kontroli poziomu cukru we krwi. W teście porównującym wpływ na poziom cukru we krwi gryki i pszenicy, kasza gryczana wypadła o wiele lepiej. Dodatkowo osiągnęła ona najwyższe wyniki w zakresie zdolności do zaspokojenia głodu.

Kanadyjscy badacze, publikując swoje odkrycia w Journal of Agricultural and Food Chemistry, znaleźli nowe dowody, które mogą być pomocne w leczeniu cukrzycy. W badaniu kontrolowanym placebo pojedyncza dawka kaszy obniżyła poziom glukozy we krwi o 12-19% po 90 i 120 minutach po podaniu zwierzętom laboratoryjnym z cukrzycą wywołaną chemią. U zwierząt otrzymujących placebo, nie obserwowano zmniejszenia stężenia glukozy. Wydaje się, że składnik obniżający stężenie glukozy w chiro-inozytolu ma szczególne znaczenie w metabolizmie glukozy i sygnalizacji komórkowej. Chociaż zwierzęta użyte w tym badaniu chorowały na chorobę odpowiadającą cukrzycy typu 1 u ludzi, naukowcy są przekonani, że gryka będzie wywierać podobny hipoglikemizujące działanie po podaniu jej zwierzętom z cukrzycą typu 2.

Stanowi cenne źródło roślinnego białka

Po kaszę z gryki sięgać powinny osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Kasza gryczana jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego. Każde 100 gramów dostarcza 14 g białka, w tym 12 różnego typu aminokwasów wspierających funkcjonowanie organizmu.

Zalecana dla kobiet po menopauzie

Zjedzeniu porcji produktów pełnoziarnistych, takich jak kasza gryczana, co najmniej 6 razy w każdym tygodniu, jest szczególnie dobrym pomysłem dla kobiet po menopauzie z wysokim poziomem cholesterolu, wysokim ciśnieniem krwi lub innymi objawami choroby sercowo-naczyniowej (CVD). 3-letnie badanie prospektywne na ponad 220 kobietach po menopauzie z CVD, opublikowane w American Heart Journal udowodniły, że te, które zjadały co najmniej sześć porcji produktów pełnoziarnistych w każdym tygodniu, doświadczyły wielu korzystnych zmian. Wśród nich wyróżnia się spowolniony postęp miażdżycy oraz mniejszy postęp w zwężeniu średnicy kanałów tętniczych.


Opakowanie Go4Taste

Kasza gryczana niepalona biała, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg – cena : 10,00 zł

Kup kasza gryczana sklep go4taste

Jak gotować kaszę gryczaną?

Podobnie jak wszystkie kasze, kasza gryczana powinna być dokładnie spłukana pod bieżącą wodą przed gotowaniem, a wszelkie zabrudzenia lub zanieczyszczenia powinny zostać z niej usunięte. Następnie po opłukaniu dodaj jedną część gryki do dwóch części wrzącej wody lub bulionu. Gdy płyn powróci do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Przeczytaj więcej w artykule: Jak gotować kaszę gryczaną, żeby była sypka?

Jak jeść kaszę gryczaną?

Kasza gryczana najpopularniejsza jest Europie Wschodniej i Azji, gdzie stanowi bazę do różnego typu potraw, głównie obiadowych. Owoce gryki mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Spożywane w połączeniu z mięsami i warzywami jako alternatywa dla ryżu czy ziemniaków. Służą również baza do przygotowania dań głównych.
Kasza gryczana najczęściej podawana jest w zestawieniu z duszonym drobiem i mięsem i polewana różnego typu sosami. Można również wykorzystać do przygotowania warzywnych sałatek, a także mięsnych i wege kotletów, a nawet chleba.

Kasza gryczana naturalnie nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją bezpiecznie spożywać osoby z celiakią. Gryka może być dobrym substytutem pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia w diecie bezglutenowej.

Warto dodać, że kasza to nie jedyny produkt wytwarzany z gryki. Chętnie stosowane są również płatki gryczane i mąka gryczana.

Jak przechowywać kaszę gryczaną?

Kasza gryczana powinna być przechowywana w hermetycznym pojemniku z dala od światła słonecznego. W ten sposób, aby wilgoć i owady nie miały do niej dostępu. Światło może spowodować kiełkowanie ziarna. Wilgoć z kolei może zwiększać ryzyko rozwoju bakterii i grzybów na owocach gryki.

Kasza gryczana przechowywana w odpowiednich warunkach w spiżarce zachowaj swoje walory smakowe nawet przez 2 lata. Jeżeli chcesz, przechowywać ją dłużej, włóż ją do lodówki lub zamrażarki.

Powiązane wpisy

W kategorii:Kasze

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Kasza gryczana prażona, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg
Kasza gryczana prażona, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg
10,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.