Przekąski do whisky są mało popularne ze względu na panujące przekonanie, że do tego trunku nie podaje się jedzenia. Jest to mylne stwierdzenie. Do whisky tak, jak do innych alkoholi warto podawać odpowiednio dobrane jedzenie. Dzięki temu można wydobyć nuty i niuanse tego alkoholu.
Dlaczego warto jeść przekąski do whisky?
Whisky jest trunkiem o pięknym bursztynowym kolorze. Złożony smak sprawia, że napitek ten smakuje wielu osobom. Podanie odpowiednich przekąsek do whisky sprawia, że nie tylko nie upijesz się zbyt szybko, lecz również poznasz delikatne nuty smakowe spożywanego alkoholu.
Przekąski, które warto łączyć z whisky
Do whisky szczególnie polecamy przekąski o neutralnym smaku. Pamiętaj, że suszone owoce najlepiej pasują do bourbona – podkreślają smak tego trunku.
1. Ciemna czekolada
Ciemna czekolada idealnie pasuje do whisky. Warto sięgać wyłącznie po gorzką czekoladę, która dopełnia smak tego wykwintnego alkoholu. Naturalnie odmian gorzkiej czekolady jest bardzo wiele. Do amerykańskiej whisky pasuje większość rodzajów ciemnej czekolady. Smak tego trunku najlepiej podkreśli czekolada z dodatkiem chili lub imbiru. Jeśli pijesz typową szkocką whisky, to wybierz do niej gorzką czekoladę ze skórką pomarańczową. Ciemna czekolada zawierająca 80% lub 90% kakao podkreśli smak mocnych gatunków whisky.
2. Deska serów
Sery do deski dobieraj do smaku whisky. Ostre np. gouda, Shilton, czy Roquefort najlepiej współgrają ze szkocką whisky. Do lżejszych gatunków irlandzkiej i kanadyjskiej whisky wybierz brie. Miękkie lekkie i delikatne sery podkreślą smak burbonu.
3. Deska wędlin
Do whisky możesz podać również deskę wysokiej jakości dojrzewających wędlin. Do tego trunku szczególnie polecamy Prosciutto, Bresaola, Salami i Chorizo. Możesz podać również wysokiej jakości kabanosy.
4. Orzechy i suszone owoce
Bakalie łączą się z różnymi rodzajami whisky. Ten rodzaj przekąsek należy podawać z dużym wyczuciem. Istnieje kilka sprawdzonych połączeń bakalii z whisky. Jednym z nich jest łączenie na zasadzie przeciwieństw, np. słodkie bakalie (daktyle, czy suszone śliwki) połączone z mocną whisky. Słodka whisky idealnie podkreśli smak mix orzechów, np. nerkowca, włoskich i laskowych. Gdy wybierasz mocną whisky o wędzonym smaku, to proponujemy zestawić ją z prażonymi orzechami zarówno na słono, jak i na słodko.
Gdy chcesz podać do whisky suszone owoce, to powinieneś wiedzieć, w jakiej beczce dojrzewał trunek. Od tego zależy owocowy aromat, którym „nasiąka” alkohol. Beczki, w których leżakuje burbon, wyzwalają aromat świeżych owoców i migdałów, a beczki po sherry nadają smaku ciemnych owoców. Dzięki temu łatwiej wybierzesz przekąskę z bakalii.
5. Szarlotka z rodzynkami
Desery z jabłkami są kwaśne i jednocześnie słodkie dzięki dodatkowi rodzynek. Smaczne ciasto z jabłkami i rodzynkami podkreśli smak burbonu i whisky z dużą zawartością żyta. Szarlotka z lodami waniliowymi będzie idealnym dopełnieniem trunku.
6. Świeże owoce
Do whisky można podać również świeże owoce, np. jabłka w połączeniu z krakersami podkreślą smaku tego szlachetnego trunku. Jeśli pijesz whisky w formie drinka, to dodaj do szklanki kilka świeżych truskawek. Do tego szlachetnego alkoholu pasują również cytrusy, np. pomarańcze i mandarynki.
7. Paluszki typu finger foods
Paluszki typu finger foods są odpowiednią przystawką nie tylko do wina, lecz również do whisky. W klasycznej wersji możesz wykonać paluszki z mąki pszennej posypanej sezamem. Tę przekąskę możesz zrobić również w wersji bezglutenowej np. z mąki gryczanej lub ryżowej.
8. Grillowane mięso
Jeśli whisky podajesz do obiadu lub kolacji, to wybierz gatunki mięsa, które wzbogacą jego smak. Najlepiej do tego pasuje grillowana wołowina o delikatnie dymnym aromacie. Jeśli decydujesz się na chude mięso, to wybierz szkocką whisky.
9. Orzeszki ziemne w whisky
Orzeszki ziemne prażone w whisky są idealną przekąską. Pasuje niemal do każdego alkoholu. Przekąskę możesz podawać również solo.
Składniki:
- 450 g dowolnych orzechów
- 8 łyżek masła
- 10 łyżek miodu
- ¼ łyżeczki sosu chili
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku
Sposób przygotowania:
- Blachę wyłóż pergaminem.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Do małego rondelka wlej miód, dodaj masło, przyprawy i sos. Mieszaj, doprowadzając do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Do miski wsyp orzechy, zalej miodową masą. Dokładnie wymieszaj.
- Orzechy przełóż na blachę do pieczenia, tak aby uzyskać tylko jedną warstwę.
- Piecz 30-40 minut od czasu do czasu mieszając.