Mdłości kojarzą się przede wszystkim z ciążą, lecz na tę dolegliwość cierpią nie tylko kobiety w ciąży. Jakie są przyczyny mdłości? Czy można sobie z nimi radzić?
Kiedy dokuczają nam mdłości? Jak sobie z nimi radzić?
Najczęściej mdłości pojawiają się w ciąży – dotyczy to około 75% ciężarnych. Choć mówi się tylko o porannych mdłościach, mogą się one nasilić przez cały dzień od rana do wieczora. Najczęściej wywołują je różne zapachy. Dolegliwość ta mija samoistnie.
U kobiet niebędących w ciąży i u mężczyzn mdłości mogą być spowodowane stanami chorobowymi w organizmie takimi jak:
- mocznica,
- zatrucie alkoholowe,
- udar,
- urazy głowy,
- guzy OUN,
- choroby żołądkowej,
- zapalenia przełyku.
Jednym z naturalnych sposobów jest picie 2,5 l wody oraz wprowadzenie do diety ziół, które zmniejszają występowanie tej dokuczliwej dolegliwości.
Herbaty ziołowe na mdłości
Herbata imbirowa
Imbir w medycynie chińskiej od wieków stosowany jest na nudności. Z analiz badaczy[1] wynika że imbir jest obiecującym produktem zmniejszającym mdłości i nudności w różnych sytuacjach klinicznych. Udowodniono też, że spożywanie 0,5-1 g imbiru dziennie zmniejsza nasilenie ostrych nudności wywołanych chemioterapią.
Herbata imbirowa jest bogata w związki fenolowe gingerol i shogaol, które mają działanie przeciw nudnościom.
Przepis na domową herbatę z imbiru
Składniki:
1 cm posiekanego lub startego korzenia imbiru,
1 l wrzącej wody.
Przygotowanie:
- Wrzuć imbir do wrzącej wody. Gotuj od 5 do 10 minut.
- Przecedź. Napar podziel na 3-4 porcji i pij przez cały dzień 20 min przed posiłkami.
- Herbaty imbirowej na mdłości nie powinny pić ciężarne w III trymestrze lub kobiety z nawykowymi poronieniami. Nie zaleca się jej stosowania u osób z zaburzoną krzepliwością krwi.
Herbata z rumianku
Ma wiele właściwości prozdrowotnych. Rumianek zawiera różne biologiczne czynne fitochemikalia, które dają wiele korzyści terapeutycznych. [3] W medycynie naturalnej zioło to stosowane jest przy chorobach lokomocyjnych, nudnościach, wzdęciach, wymiotach i biegunkach.
Codzienne przyjmowanie 500 mg rumianku może zmniejszyć ilość wymiotów.[4] Okazuje się też, że przyjmowanie rumianku jest skuteczniejsze od imbiru na mdłości i wymioty. [5]
Ciężarne przed rozpoczęciem picia herbaty z rumianku powinny zawsze skonsultować się z lekarzem, ponieważ spożywanie herbat ziołowych w ciąży może być zagrożeniem dla płodu.
Przepis na domową herbatę z rumianku
Składniki:
- 1 łyżeczka suszonych kwiatów rumianku (kupisz tutaj)
- 1 szklanka wrzącej wody.
Przygotowanie:
- Rumianek zalej gorącą wodą.
- Parz przez 10-15 minut.
Herbata miodowo-cytrynowa
Ma orzeźwiający słodki smak. Słodki miód równoważy kwaśny, cytrynowy posmak. Ma również właściwości antybakteryjne, dzięki temu chroni organizm przed nudnościami spowodowanymi przez bakterie.
Przepis na domową herbatę miodowo-cytrynową
Składniki:
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki miodu rzepakowego (lub innego)
- 1 kubek ciepłej wody.
Przygotowanie:
- Do kubka z wodą o temperaturze poniżej 40°C wlej sok z cytryny oraz dodaj miód.
- Wymieszaj.
Herbata z kopru włoskiego
W medycynie naturalnej stosowana jest na kolki u niemowląt i małych dzieci. W medycynie tradycyjnej herbata z kopru włoskiego zalecana jest na biegunkę i zaparcia. Picie codziennie 240 ml naparu z kopru włoskiego reguluje trawienie oraz pomaga w regeneracji jelit po operacjach. [6]
Przepis na domową herbatkę z kopru włoskiego
Składniki:
- 1 łyżeczka suszonych nasion kopru
- 1 szklanka wrzątku
Przygotowanie:
- Nasiona wsyp do szklanki. Zalej wrzątkiem.
- Parz 10-15 min.
- Przecedź i wypij.
Herbata miętowa
Herbata miętowa pomaga przy problemach trawiennych. Badania udowodniły, że olejek zawarty w mięcie zmniejsza ból i rozluźnia mięśnie przewodu pokarmowego.[7]
Przepis na domową herbatę z suszonych liści mięty pieprzowej
Składniki:
- 10-15 suszonych liści mięty (kupisz tutaj)
- 1 szklanka wrzątku.
Przygotowanie:
- Liście pokrusz.
- Wsyp do szklanki. Zalej wrzątkiem.
- Parz 10-15 minut.
Herbata z lukrecji
Lukrecja jest ziołem, które od wieków wykorzystywane jest w medycynie tradycyjnej. Jest skuteczne w leczeniu nudności spowodowanych wrzodami, niestrawnością lub zgagą.
Przepis na domową herbatę z lukrecji
Składniki:
- 1 łyżka startego korzenia lukrecji,
- 1 szklanka wrzątku,
- miód do smaku.
Przygotowanie:
- Wsyp lukrecję do kubka.
- Zalej wrzątkiem.
- Parz około 10 min.
Pamiętaj, że herbata z lukrecji może powodować negatywne skutki uboczne, takie jak podwyższenie ciśnienia. Może to być spowodowane niskim poziomem potasu. Kobiety w ciąży nie powinny pić herbaty z lukrecji, ponieważ może stanowić zagrożenie dla płodu.jest to zagrożenie dla płodu.
Herbata Boldo
Herbata z liści Peumus boldus lub Plectranthus barbatus jest bogata w kwas rozmarynowy, który ma właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe i ściągające. Dzięki temu zmniejsza ilość kwasu żołądkowego i stymuluje trawienie tłuszczów.
Przepis na domową herbatę Boldo
Składniki:
- 1 łyżeczka pokruszonych liści boldo,
- 150 ml wrzącej wody
Przygotowanie:
- Liście wsyp do kubka. Zalej wrzątkiem.
- Parz od 5-10 minut.
Herbata cytrynowa
Zawiera limonen, który wspomaga zdrowe trawienie i może być pomocny przy nudnościach spowodowanych lękiem, niestrawnością czy zaparciami. Ma kojące działanie. Zawiera kwas cytrynowy, dzięki temu zapobiega infekcjom wirusowym.
Przepis na domową herbatę cytrynową
Składniki:
- ½ szklanki wody,
- 3 cm sparzonej wcześniej skórki z cytryny.
Przygotowanie:
- Skórkę włóż do kubka. Zalej wrzątkiem.
- Parz 3-5 minut pod przykryciem.
Herbata kminkowa
Herbata kminkowa zawiera luteolinę i apigeninę. Mają one działanie przeciwzapalne i przeciwskurczowe. Pomagają w łagodzeniu nudności i skurczy, które mogą być spowodowane zespołem jelita drażliwego.
Przepis na domową herbatę kminkową
Składniki:
- 1 łyżka nasion kminku (kupisz tutaj)
- 200 ml wrzącej wody.
Przygotowanie:
- Wsyp kminek do szklanki.
- Zalej wodą. Przykryj i odstaw na 10 min.
- Odcedź i wypij.
Herbata goździkowa
Pomaga zmniejszać ból i stan zapalny żołądka. Zawiera eugenol, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Herbata goździkowa świetnie łagodzi nudności i wymioty.
Przepis na domową herbatę goździkową
Składniki:
- 10 goździków,
- 1 szklanka wody.
Przygotowanie:
- Goździki wsyp do garnka, zalej wodą.
- Gotuj przez 5 minut.
- Pozostaw pod przykryciem do ostygnięcia. Odcedź.
Herbata lawendowa
Herbata lawendowa polecana jest, zwłaszcza gdy nudności spowodowane są stresem, lękiem lub zapaleniem błędnika. Lawenda ma działanie łagodzące i uspokajające.
Przepis na domową herbatę lawendową
Składniki:
- ½ łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
- 1 szklanka wrzątku
Przygotowanie:
- Wsyp lawendę do kubka i zalej wrzątkiem.
- Odstaw na 10 min. Odcedź.
- Herbaty lawendowej nie powinny pić kobiety w ciąży oraz osoby z alergią na lawendę.
Herbata anyżowa
Herbata anyżowa bogata jest w związki fenolowe. Mają one właściwości przeciwutleniające i trawienne. Mogą wspomóc walkę z nudnościami i niestrawnością.
Przepis na domową herbatę anyżową
Składniki:
- 1 łyżka gwiazdek anyżu,
- 500 ml wrzącej wody,
- miód do smaku.
Przygotowanie:
- Anyż wsyp do kubka.
- Zalej wrzątkiem. Przykryj.
- Parz do ostygnięcia.
- Dosłodź miodem i wypij.
Zielona herbata
Filiżanka zielonej herbaty jest świetnym sposobem na łagodzenie nudności. Jest źródłem katechin- naturalnych przeciwutleniaczy. Zawiera kofeinę, dlatego należy ją pić z umiarem. Zbyt duża jej ilość może pogorszyć nudności.
Czarna herbata
Czarna herbata może pomóc w rozstroju żołądka i nudności. Zawiera kofeinę, dlatego powinna być spożywana z umiarem. Zmniejsza stany zapalne w organizmie.
Przypisy:
- Marx, W., Kiss, N., & Isenring, L. (2015). Is ginger beneficial for nausea and vomiting? An update of the literature. Current opinion in supportive and palliative care, 9(2), 189–195. https://doi.org/10.1097/SPC.0000000000000135
- Ryan, J. L., Heckler, C. E., Roscoe, J. A., Dakhil, S. R., Kirshner, J., Flynn, P. J., Hickok, J. T., & Morrow, G. R. (2012). Ginger (Zingiber officinale) reduces acute chemotherapy-induced nausea: a URCC CCOP study of 576 patients. Supportive care in cancer : official journal of the Multinational Association of Supportive Care in Cancer, 20(7), 1479–1489. https://doi.org/10.1007/s00520-011-1236-3
- Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Molecular medicine reports, 3(6), 895–901. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
- Sanaati, F., Najafi, S., Kashaninia, Z., & Sadeghi, M. (2016). Effect of Ginger and Chamomile on Nausea and Vomiting Caused by Chemotherapy in Iranian Women with Breast Cancer. Asian Pacific journal of cancer prevention : APJCP, 17(8), 4125–4129.
- Ozgoli, G., & Saei Ghare Naz, M. (2018). Effects of Complementary Medicine on Nausea and Vomiting in Pregnancy: A Systematic Review. International journal of preventive medicine, 9, 75. https://doi.org/10.4103/ijpvm.IJPVM_430_16
- Ma, H. W., Zhao, J. T., & Zhao, X. (2015). Sichuan da xue xue bao. Yi xue ban = Journal of Sichuan University. Medical science edition, 46(6), 940–943.
- McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2006). A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytotherapy research : PTR, 20(8), 619–633. https://doi.org/10.1002/ptr.1936