Pieprz jest podstawową przyprawą w wielu domach. W jaki sposób właściwie doprawiać tą przyprawą potrawy?
Czym jest pieprz i jakie ma rodzaje?
Pieprz jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym świecie. Nazywany czarnym złotem, ponieważ początkowo uchodził za dobro luksusowe. Stosowany był tylko na dworach królewskich i przez magnaterię. Gdy jego cena stała się bardziej przystępna, to zaczął być powszechnie używany.
Pieprz to suszone jagody Piper negri. Rośliny dorastającej do 15m wysokości, która wymaga ciepłego, a zarazem wilgotnego klimatu. Poprzez zbiór jagód na różnych etapach dojrzewania otrzymuje się różnorodne odmiany pieprzu.
- Czarny pieprz. Jest najpopularniejszą przyprawą stosowaną na świecie. Pozyskiwany jest z suszenia niedojrzałych (zielonych) ziaren pieprzu. Ma ostry smak i zapach. Na jego bazie powstaje nalewka – pieprzówka.
- Pieprz biały. Jest subtelniejszy w smaku niż pieprz czarny. Zawiera mniej piperyny i ma bardziej intensywny zapach. Pozyskiwany jest z dojrzałych jagód, które pozbawione są zewnętrznej skórki.
- Pieprz zielony. Otrzymuje się go z niedojrzałych ziaren. Aby zachował swój kolor, to suszony jest w niskich temperaturach. Ma wysublimowany smak i aromat – słodki, świeży z ziołową nutą, dzięki niemu potrawy nabierają wyszukanego charakteru.
- Kolorowy pieprz. To mieszanka kilku rodzajów pieprzu: czarnego, białego i zielonego oraz czerwonego. Połączenie słodkich i pikantnych ziaren sprawia, że przyprawa ma wysublimowany smak. Sprawdzi się zarówno do doprawiania, jak i dekoracji potraw.
- Pieprz cayenne. Produkowany jest z papryki. Ma intensywny pikantny smak. Ze względu na ostrość, trzeba go stosować z umiarem.
- Pieprz ziołowy. Pieprz, który nie jest pieprzem. Jest to mieszanka ziół i przypraw charakteryzująca się ostrym aromatycznym smakiem.
Przeczytaj więcej: Pieprz czarny, biały i zielony- czym się różnią?
Jaki wpływ ma czarny pieprz na jedzenie?
Pieprz dodaje potrawom nutki pikantności. Do dań warto dodawać pod koniec gotowania świeżo zmielony pieprz, dzięki temu można lepiej podkreślić smak posiłku.
Przeczytaj również: Piper nigrum – czarny pieprz i jego właściwości
Jak określić, który rodzaj pieprzu jest najlepszy do użycia w danej potrawie?
Zgodnie ze sztuką kulinarną czarny pieprz stosowany jest głównie do czerwonych mięs, wędlin, pasztetów, sałatek, ciemnych sosów. Biały pieprz szefowie kuchni polecają do doprawiania dań z drobiu, deserów, jasnych sosów, serów i jaj.
Zielony pieprz polecamy stosować do dań kuchni Bliskiego Wschodu, ponieważ świetnie podkreśli ich charakter. Sprawdzi się również do ciemnych sosów i mięs. Kolorowy pieprz ziarnisty nada smaku potrawom mięsnym oraz sałatką. Idealnie sprawdzi się także jako dekoracja potraw.
Pieprz cayenne świetnie zaostrza smak dań mięsnych. Podkreśli smak dań z grilla, zapiekanek i różnych makaronów. Warto stosować go z umiarem, bo jest bardzo ognisty.
Świeżo zmielony czy z torebki?
Aby uzyskać najlepszy smak, to warto wybrać całe ziarna pieprzu i zmielić je bezpośrednio przed dodaniem do potrawy. Kupując pieprz w całości, możesz być pewien, że będzie dłużej świeży. Pieprz mielony traci swoje właściwości po trzech miesiącach od otwarcia opakowania.
Kiedy dodać pieprz do zupy?
Najlepiej jest dodawać pieprz pod koniec gotowania, dzięki temu zupa nabierze niepowtarzalnego smaku. Nie warto dodawać pieprzu wcześniej, ponieważ podczas długiego gotowania danie nabiera gorzkiego smaku.
Kiedy dodać pieprz do mięsa?
Inaczej należy doprawiać mięso pieprzem, gdy wchodzi w skład jednego dania, a zupełnie inaczej, gdy jest odrębną potrawą. Jeśli mięso w połączeniu z jarzynami tworzy jedno danie, to można je natrzeć lub wymieszać z przyprawami kilka godzin wcześniej. Można również potrawy doprawić pod koniec gotowania, aby wydobyć głębie smaku.
- Mięso drobiowe jest bardzo delikatne, dlatego nie polecamy stosować do jego przyprawiania pieprzu. Jeśli jest to konieczne, to użyj pieprzu zielonego, który ma delikatnie ziołowy smak. Kurczaka należy doprawić kilka chwil przed przyrządzaniem.
- Mięso z królika najlepiej smakuje z kolorowym pieprzem. Przed obróbką termiczną zamarynuj je w mieszance z kolorowego pieprzu, majeranku, ziela angielskiego i liścia laurowego.
- Wieprzowinę warto przyprawiać pieprzem i innymi przyprawami na około kilka godzin przed przyrządzeniem. Sól można dodać dopiero pod koniec gotowania, bo powoduje twardnienie mięsa.
- Wołowina uchodzi za najszlachetniejszy rodzaj mięsa. Warto smażyć ją, dopiero gdy mięso nabierze temp. pokojowej. Bezpośrednio przed smażeniem dodaj do niej zmielone ziarna pieprzu. Gdy gotujesz mięso, np. Boeuf Strogonow, to dodaj pieprz pod sam koniec gotowania, dzięki temu danie nabiera wyrafinowanego smaku. Wołowinę przed duszeniem warto pozostawić na 12 godzin w marynacie, np. z zielonego pieprzu.
Co zrobić, gdy dodaliśmy za dużo pieprzu?
Jeśli dodałeś zbyt dużo pieprzu do dania, to nie martw się. Poniżej przedstawiamy listę sprawdzony trików, które pomagają w łagodzeniu zbyt dużej pikantności potraw:
- dodanie łyżki miodu lub cukru – dodadzą słodkiego posmaku;
- starta surowa marchew lub ziemniak – najlepiej sprawdzą się zupach lub w gulaszach;
- łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany- zabielą potrawę i zmienią smak na łagodniejszy;
- odrobina soku z cytryny lub octu- nadadzą daniu kwaśnego posmaku;
- możesz także dodać kolejną porcję pozostałych składników.
Dobrym rozwiązaniem jest także podanie napoju, który neutralizuje pikantny smak potrawy. Świetnie sprawdzą się do tego trunki na bazie mleka, np. koktajl lub kefir. Pikantny smak łagodzi także mocno słodzona herbata.
Pieprz – pomysłowe połączenia
Pieprz (zwłaszcza czarny) jest ulubioną przyprawą wielu osób. Można go stosować zarówno do słonych, jak i słodkich potraw.
Czarny pieprz z owocami
Połączenie czarnego pieprzu z owocami jest sposobem na smaczny, a zarazem dekadencki deser. Możesz go również użyć do ucieranego ciasta z owocami. Wyśmienicie smakują lody cytrynowe z czarnym pieprzem.
Idealny do słodkich sosów i kremów do ciast
Każdy uwielbia kremowe słodkie sosy i kremy do ciast. Ogromną cukierniczą sztuką jest zrównoważenie tych ciężkich słodkich tekstur z pomocą pieprzu, który nada im niezwykłego smaku i aromatu. Czarny pieprz świetnie współgra z serkiem mascarpone, który pasuje zarówno do sosów, jak i słodkich deserów.
Wzmocnij smak sezonowych produktów
Jeśli przygotowujesz sezonowe produkty, np. owoce lub mięso, to wzmocnij ich smak dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu. Pieprz cayenne idealnie podkreśli smak łososia.
Popraw teksturę potraw
Dodatek pieprzu do potraw poprawia ich smak i wygląd. Po prostu posmaruj mięso olejem lub marynatą, a następnie obsyp je świeżo zmielonym pieprzem i upiecz w piekarniku. Dzięki temu będzie wyjątkowo smaczne i chrupiące.