• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jak uprażyć orzeszki piniowe?

Jak uprażyć orzeszki piniowe?

Wystarczy wrzucić je na dobrze rozgrzaną patelnię, ale bez dodawania tłuszczu. Orzechy będą gotowe, ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Orzechy / Dlaczego warto jeść migdały na noc?

13 września 2022

Dlaczego warto jeść migdały na noc?

Spis treści pokaż
1. Jak migdały pomagają w zaśnięciu?
2. Ile jeść migdałów na sen?
3. Migdały na noc — napoje na dobry sen (przepisy)

Migdały to doskonała przekąska dla wszystkich tych, którzy mają problemy z zaśnięciem. Zawierają składniki, które korzystnie wpływają na działanie naszego układu nerwowego i stymulują produkcję hormonu snu, czyli melatoniny.

Jak migdały pomagają w zaśnięciu?

Migdały, podobnie jak inne orzechy (szczególnie pistacje i orzechy nerkowca), są bogatym źródłem tryptofanu. Tryptofan jest jednym z kluczowych aminokwasów egzogennych (takich, których organizm nie jest w stanie wytworzyć). Uczestniczy w wielu procesach zachodzących w organizmie.

Tryptofan w migdałach na sen

Tryptofan ma duże znaczenie dla naszego dobrego samopoczucia. Udowodniono, że bierze udział w syntezie neuroprzekaźnika, czyli serotoniny (hormonu szczęścia). Wpływa również bezpośrednio na powstawanie melatoniny tzw. hormonu ciemności. To melatonina odpowiada za to, że po zmroku stajemy się senni. Wysokie stężenie melatoniny utrzymuje się w organizmie od północy do 3:00 nad ranem.
Ciało człowieka naturalnie wytwarza melatoninę, ale spożywanie pokarmów, które symulują jej produkcję, dodatkowo pomaga w procesie zasypiania i wpływa na poprawę jakości snu.

Magnez w migdałach uspokaja

Tryptofan to nie jedyny składnik wspierający zdrowy sen, który znajdziemy w migdałach. Kolejnym z nich jest magnez. Mikroelement, który odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu naszego układu nerwowego. Magnez wpływa na uspokojenie i relaksację mięśni, a także bierze udział w procesie produkcji serotoniny. Spożywanie magnezu korzystnie działa na nasze samopoczucie — koi nasze nerwy, relaksuje przed pójściem do łóżka.

Białka i zdrowe tłuszcze

W migdałach znajduje się również wiele zdrowych tłuszczów i białka, które utrzymują nas w uczuciu sytości i zadowolenia w nocy. Spożycie garści migdałów nasyca żołądek i w ten sposób unikamy napadów głodu i podjadania w nocy.
Migdały ze względu na dużą zawartość tryptofanu i magnezu bardzo często zalecane są osobom, które mają problemy z wyciszeniem się i zasypianiem.


Opakowanie Go4Taste

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil – cena : 42,00 zł

Kup migdały kalifornijskie całe sklep go4taste


Ile jeść migdałów na sen?

Nie ma szczegółowych wytycznych dotyczących ilości, jaką powinniśmy zjeść przed pójściem spać. Jak przy spożywaniu innych orzechów i owoców suszonych należy zachować umiar. Optymalna „dawka” nie powinna przekraczać zalecanej porcji dziennej, czyli garści migdałów.

Migdały na noc — napoje na dobry sen (przepisy)

Migdały przed snem możemy spożywać na surowo, solo, prosto z opakowania. Jeżeli chcemy osiągnąć lepszy efekt najlepiej połączyć je z innymi pokarmami i napojami ułatwiającymi sen np. z ciepłym mlekiem krowim, bananami czy kiwi. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie koktajlu na bazie mleka migdałowego i bananów.

Smoothie migdałowo-bananowe na sen

Składniki:

  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 dojrzały banan
  • inka klasyczna

Przygotowanie:

  1. W rondelku podgrzewamy mleko migdałowe.
  2. Przelewamy go do blendera (kielicha) i dorzucamy banana.
  3. Miksujemy.
  4. Na koniec dosypujemy dwie łyżeczki Inki klasycznej i dokładnie mieszamy.
Połącz migdały z bananami.

Mleko migdałowe z miodem i cynamonem

  • 1 szklanka (250 ml) mleka migdałowego
  • 1 łyżka naturalnego (dowolnego) miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • szczypta naturalnej wanilii

Uwaga! Do przepisu trzeba zastosować tylko i wyłącznie oryginalny cynamon cejloński. Zdecydowana większość cynamonu sprzedawanego w sklepach to cynamon cassia, który nie ma takich samych właściwości jak ten produkowany na Cejlonie. Taka sama uwaga dotyczy również wanilii, którą najlepiej kupować z dobrego źródła.

Przygotowanie:

  1. Wlej mleko migdałowe do rondelka i lekko podgrzej. Temperatura mleka migdałowego nie powinna przekraczać 40 stopni. W wyższej temperaturze miód straci swoje właściwości. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Miód a temperatura. Jak przygotować miód, aby nie stracił cennych właściwości?
  2. Do mleka dodaj miód, wanilię i dokładnie wymieszaj.
  3. Na końcu dodaj cynamon cejloński i przelej cały napój do kubka lub szklanki. Cynamon jest przyprawą, która nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego będzie tworzył zawiesinę. W trakcie picia mleka migdałowego z miodem należy co jakiś czas mieszać napój, aby cynamon nie osiadał na dnie.

W ten sposób przygotowane napoje migdałowe najlepiej spożyć co najmniej jedną godzinę przed położeniem się do łóżka. Damy wówczas organizmowi czas na przyswojenie składników.

Powiązane wpisy

W kategorii:Orzechy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
42,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.