• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Pomidory suszone

Pomidory suszone – jak i z czym podawać?

Suszone pomidory są jednym z elementów diety śródziemnomorskiej. Można zakupić je bez dodatków albo ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Owoce suszone / Czereśnie świeże i suszone: smak, skład i właściwości

5 kwietnia 2022

Czereśnie świeże i suszone: smak, skład i właściwości

Spis treści pokaż
1. Czereśnia czy wiśnia? Co to za owoc?
2. Czereśnia suszone i ich właściwości
3. Co zrobić z suszonych czereśni?

Czereśnie należą do owoców sezonowych, które w wersji świeżej dostępne są bardzo krótko — przez miesiąc w ciągu roku. Czy można zachować smak lata i móc cieszyć się z pysznego słodko-winnego smaku czereśni przez cały rok? Wystarczy kupić czereśnie suszone. Jakimi właściwościami wyróżniają się czereśnie suszone i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Czereśnia czy wiśnia? Co to za owoc?

Czereśnia ze względu na fizyczne podobieństwo czasami jest mylona z wiśnią. W istocie jest między nimi wiele podobieństw. Z botanicznego punktu czereśnia (Prunus avium L.) [1] jest dziką odmianą wiśni zwyczajnej (Cerasus Mill.). Czereśnia znana jest też pod nazwami wiśnia ptasia, wiśnia dzika i trześnia.
Istnieje wiele odmian czereśni, które różnią się od siebie wyglądem, ale również smakiem, który może być: słodko-winny lub cierpki ( podobny do wiśni).

Czereśnie i wiśnie mogą być do siebie bardzo podobne i wówczas bardzo trudno na pierwszy rzut oka je od siebie odróżnić. Oba owoce mogą mieć dojrzały i głęboki kolor. Wiśnie przeważnie są intensywnie czerwone. Czereśnie mają różne kolory – od żółtego, przez różowy po ciemnoczerwony.

Czereśnie

Amatorzy tych pysznych owoców i ich słodko-winnego smaku nie mają zbyt dużo czasu na to, aby smakować czereśnie w wersji świeżej. Sezon na czereśnie trwa bowiem stosunkowo krótko. Szczyt sezonu przypada na czerwiec. Czereśnie pojawiają się na półkach sklepowych w czerwcu i pozostają tam do początku lipca.
Jednym ze sposobów na zachowanie smaku czereśni na dłużej jest przygotowanie z nich różnego typu przetworów. Ze świeżych owoców produkowane są między innymi soki, kompoty, nalewki, konfitury czy frużeliny. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że czereśnie podobnie jak inne owoce świeże, można po prostu wysuszyć. Suszone czereśnie to owoce, które nie są jeszcze tak popularne, jak rodzynki czy żurawina. A szkoda, ponieważ wprowadzają wiele urozmaicenia do potraw.


Opakowanie Go4Taste

Suszone czereśnie 100% - 500g bez cukru – cena : 37,00 zł

Kup czereśnie suszone w sklepie Go4taste

Czereśnia suszone i ich właściwości

Spożywanie zarówno świeżych, jak i suszonych czereśni pozytywnie działa na organizm. Owoce te zawierają wiele cennych składników, które wpływają na poprawę samopoczucia, a także mogą redukować objawy niektórych schorzeń.

Dlaczego warto włączyć suszone czereśnie do diety?

Moc cennych składników odżywczych.

Czereśnie (Prunus avium) wyróżniają się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które wspierają naturalną odporność organizmu. [2] W czereśniach znajdują się między innymi antocyjany, które mają działanie antyoksydacyjne.
Czereśnie zawierają m.in. kwercetynę – naturalny antyoksydant, który działa przeciwzapalnie, pomaga regulować ciśnienie krwi, zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych, a także zmniejsza stężenie cholesterolu w surowicy krwi i hamuje proces utleniania się lipidów.
W suszonych czereśniach znajduje się również sporo błonnika, potasu i witaminy A i C.
Czereśnie to bogate źródło kwasu elagowego o działaniu przeciwnowotworowym. Zawierają też sporo mikroelementów takich jak witamina P, żelazo, potas, magnez, wapń i fosfor.

Składniki odżywcze w czereśniach (tabela)

Składniki odżywczeCzereśnie suszoneCzereśnie świeże
Porcja100 g100 g
Kalorie33363
Witaminy
Witamina A, RAE141 mcg (16 %)3 mcg
Karoten, beta1697 mcg38 mcg
Lutein + zeaxanthin173 mcg85 mcg
Tiamina0.06 mg0.03 mg
Ryboflawina0.10 mg (8%)0.03 mg
Niacyna0.87 mg0.15 mg
Witamina B60.10 mg (8%)0.05 mg
Witamina C19.30 mg (21 %)7 mg (8%)
Witamina E (alpha-tocopherol)0.17 mg0.07 mg
Witamina K5.10 mcg2.10 mcg
Witamina K15.10 mcg2.10 mcg
Cholina14.70 mg6.10 mg
Minerały
Wapń, Ca38 mg13 mg
Miedź, Cu0.23 mg (26 %)0.06 mg (7%)
Żelazo, Fe0.68 mg0.36 mg
Magnes, Mg22 mg11 mg
Fosfor, P36 mg (8%)21 mg
Potas, K376 mg222 mg
Selen, Se0.40 mcg0 mcg
Sod, Na13 mg0 mg
Cynk, Zn0.25 mg0.07 mg
Węglowodany
Węglowodany80.45 g16.01 g
Błonnik2.50 g (9%)2.10 g
Cukry67.15 g12.82 g
Źródło: nutritonvalue.org

Suszone czereśnie na problemy trawienne

Suszone czereśnie są pełne zdrowego i naturalnego błonnika. Spożywanie owoców i pokarmów bogatych w błonnik przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy mamy problemy z zaparciami lub innymi zaburzeniami trawiennymi. Kilka sztuk czereśni spożywanych dziennie z pewnością pomoże w usprawnieniu naszego układu trawiennego i stymulacji jelit do regularnego treningu.

Mają działanie antyoksydacyjne

Przeciwutleniacze, w tym zawarte w suszonych czereśniach antocyjany, zapobiegają rozwojowi wolnych rodników i uszkodzeniom naszych komórek.

Pomagają w zapalenia stawów i dny moczanowej

Niektóre badania wykazują, że spożywanie czereśni może być rekomendowane przy schorzeniach stawów i dnie moczanowe (zapalenie stawów wynikające z nagromadzenia kwasu moczowego). [3] Składniki zawarte w czereśniach redukują stres oksydacyjny i stan zapalny, przez co zmniejszają dolegliwości stawowe u chorób.
Potwierdzają to wyniki niezależnych badań. Poddano badaniu 10 kobiet, u których po zjedzeniu ok. 280 kg czereśni i całonocnym poście obniżył się poziom markera pełnego białka c-reaktywnego i poziom kwasu moczowego. Jak wynika z danych, spożywanie świeżych wiśni wpłynęło również na zmniejszenie prawie o 35% u tych kobiet ryzyka ataku dny moczanowej. [4]

Co zrobić z suszonych czereśni?

Suszone czereśnie można spożywać tak samo, jak inne bakalie, orzechy i wprowadzać do różnych potraw, wypieków, a także deserów. Szczególnie dobrze komponują się zmieszane z suszonymi jagodami czy białą czekoladą.

  • Można je wykorzystywać różnego typu mieszankach bakalii i dodawać do śniadaniowych owsianek, musli czy naturalnych jogurtów.
  • Świetnie sprawdzą się jako składnik domowych batonów energetycznych.
  • Suszone czereśnie może stosować do przepisów na muffinki i do różnego typu ciast i wypieków.
  • Z powodzeniem można je dodawać do sałatek owocowych i kompotów, a także stosować jako zamiennik rodzynek czy żurawiny.
  • Zmiksowane suszone czereśnie można również dodać do koktajli czy smoothies.

Najlepszy efekt uzyskamy, gdy przed spożyciem namoczymy suszone wiśnie. Owoce będą miększe, pulchniejsze i cechować się będą pełniejszy smakiem i aromatem.

Baton z płatkami owsianymi, migdałami i suszonymi czereśniami (przepis)

Spód:

  • 1 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 1/4 szklanki starego owsa
  • 3/4 szklanki zapakowanego brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 8 łyżek solonego masła, roztopionego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Masa:

  • 1 1/2 szklanki suszonych czereśni
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 3 łyżki mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki pokrojonych migdałów, lekko prażonych

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 °C i przygotuj blachę do pieczenia patelnię do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm.
  2. Wnętrze wysmaruj j masłem lub innym tłuszczem.

Spód:

  1. Zmieszaj ze sobą mąkę, płatki owsiane, brązowy cukier, sól, sodę oczyszczoną i cynamon. W rondelku roztop masło a następnie dodaj sok z cytryny i połączona z resztą masy.
  2. Dociśnij masę do dna przygotowanej formy do pieczenia.

Masa:

  1. Zmieszaj suszone czereśnie, śmietanę, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny, mąkę i brązowy cukier.
  2. Rozłóż mieszankę na cieście. Na koniec posyp prażonymi migdałami i lekko wciśnij je do ​​mieszanki wiśni ze śmietaną.
  3. Piecz w temperaturze 170 °C przez 35-40 minut, aż ciasto stanie się lekko brązowe. Wyjmij z piekarnika i poczekaj na ostudzenie.
  4. Następnie pokrój w kwadraty lub prostokąty.

Przypisy:

  1. Prunus avium, https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/prunus-avium [dostąp 04.04.2022r]
  2. Health Benefits of Prunus avium Plant Parts: An Unexplored Source Rich in Phenolic Compounds, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/87559129.2020.1854781?journalCode=lfri20 [dostęp 04.04.2022r]
  3. Cherry Consumption and the Risk of Recurrent Gout Attacks, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3510330/ [dostep 04.04.2022r]
  4. Consumption of cherries lowers plasma urate in healthy women, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12771324/ [dostęp 04.04.2022r]
  5. Przepis: https://shewearsmanyhats.com/almond-cherry-oatmeal-bars-recipe/ [dostęp 04.04.2022r]

Powiązane wpisy

W kategorii:Owoce suszone

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Suszone czereśnie 100% - 500g bez cukru
Suszone czereśnie 100% - 500g bez cukru
37,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.