Czy wiedzieliście, że orzechy brazylijskie są niezwykle pożywne? Te egzotyczne orzechy wyróżniają się głębokim i ciekawym smakiem,dlatego doskonale sprawdzą się w wielu przepisach. Można je dodać do pesto, a nawet płatków owsianych. Jeśli szukacie przepisu, który zawiera orzechy brazylijskie, to dobrze trafiliście – już dziś wypróbujcie je w swoich kulinarnych eksperymentach!
Orzechy brazylijskie to rzadko wybierany przez konsumentów rodzaj orzechów, a szkoda. Ze względu na wysoką zawartość selenu polecane są głównie dla mężczyzn – poprawiają jakość nasienia. Są wartościowym produktem bogatym w witaminy i mikroelementy, m.in. magnez, potas i wapń. Jest świetnym źródłem witamiy E zwanej witaminą młodości i kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży.
Co pasuje do orzechów brazylijskich?
Orzechy brazylijskie stanowią idealną przekąskę. Co więcej, podczas smażenia i prażenia nie tracą one wartości odżywczych, dlatego warto je włączyć do codziennego jadłospisu. Jeśli szukasz inspiracji, w jaki sposób je wykorzystać, sprawdź naszą listę najsmaczniejszych przepisów! Wśród nich znajdziesz połączenia słodkie i słone, które na pewno Cię zachwycą
Orzechy brazylijskie z warzywami
Orzechy brazylijskie podkreślą smak gotowanych szparagów oraz warzyw kapustnych takich jak brukselka, brokuły, kalafior i kukurydza. Podkreślą również słodki smak marchewki, niezależnie czy będzie ona gotowana, czy surowa.
Orzechy brazylijskie z owocami
Orzechy brazylijskie świetnie smakują z wieloma świeżymi owocami. Można je podawać z pokrojonym bananem jabłkiem, granatem, gruszką, mango i pigwą. Świetnie komponują się także z owocami pestkowymi, takimi jak: morelami, wiśniami, porzeczkami i śliwką.


Orzechy brazylijskie z innymi orzechami
Orzechy brazylijskie możesz mieszać z innymi orzechami taki jak: migdały, które świetnie podkreślą smak słodkich deserów oraz orzechy makadamii, które najlepiej sparwdzą się do wykwitnych potraw takich jak sałatki, carpaccio, czy inne dania z kuchni włoskiej.
Orzechy brazylijskie z serami
Smak orzechów brazylijskich idealnie współgra z serami dojrzewającymi: cheddar i parmezan. Taki duet nada wyrafinowany smak sałatkom i innym przystawkom.
Orzechy brazylijskie z ziołami
Gdy decydujesz się na dodatek orzechów w sałatce, przystawce lub w daniu głównym, to aby nadać głębię smaku, warto dodać zioła takie jak, np. estragon i rozmaryn, które podkreślą smak gotowanych i pieczonych dań lub szczypiorek, który najlepiej sprawdzi się do potraw ze świeżych warzyw.
Orzechy brazylijskie z czekoladą
Klasyczne połączenie orzechów i czekolady to smak, który nigdy nie wychodzi z mody! Możesz jeść je w dowolnych proporcjach – zarówno orzechy z czekoladą, jak i czekoladę z orzechami – i zawsze będzie smakować wybornie!
Orzechy brazylijskie i przyprawy
Orzechy są świetnym dodatkiem do potraw zarówno na słodko, jak i na słono. Na słodko najlepiej podkreślić je cynamonem, laską wanilii i miodem. Na słono lub wytrawienie najlepiej smakują z pieprzem cayenne, kurkumą i curry w proszku. Gdy orzechy ma musztardą dijon, solą morską oraz oliwą z oliwek.
Najlepsze dressingi do orzechów brazylijskich
Do doprawiania potraw z orzechami brazylijskimi możesz użyć klasycznych sosów lub skorzystać z jednej z poniższych połączeń smaków.
- Słodko-pikantny dressing otrzymasz, gdy połączysz przyprawa cajun z syropem klonowy lub daktylowe (ewentualnie miód) i olejem najlepiej tłoczonym na zimno.
- Gdy chcesz podkreślić smak ryb lub wieprzowiny, to świetnie sprawdzi się dressing z pieprzu cayenne, świeżego rozmarynu, olej tłoczony na zimno oraz dodatku soli morskiej lub himalajskiej.
- Ostry sos wykonasz z połączenia chili w proszku z przeciśniętym przez praskę świeżym czosnkiem oraz roztopionym prawdziwym masłem. Do smaku możesz dodać soli morskiej.
- Słodko-ostry sos wystarczy zmieszać drobny brązowy cukier z czerwoną papryką w proszku i płynnym miodem (najlepszy będzie wielokwiatowy) oraz olejem tłoczonym na zimno.
- Aby stworzyć słodko-ostry sos o korzennym zapachu wystarczy wymieszać pieprz cayenne z brązowy cukier (najlepiej drobno mielonym) z cynamonem (możesz również użyć cukru cynamonowego) oraz płynny miód (najlepszy będzie wrzosowy lub leśny) z olejem tłoczonym na zimno, np. słonecznikowy.
- Proporcje poszczególnych składników warto dopasować do indywidualnego gustu oraz dania, które będzie podawane z tym dressingiem.
Przepisy na potrawy z orzechami brazylijskimi
Orzechy brazylijskie to nie tylko świetny dodatek do słodkich wypieków! Ich zastosowanie jest zdecydowanie szersze – mogą zaserwować nam nie tylko smak, ale dodatkowo urozmaicają wygląd dań, niezależnie od tego, czy są one wytrawne, czy pikantne. Możesz je wykorzystać do dań gotowanych, pieczonych, a nawet grillowanych!
Czekoladowe ciastka z orzechami brazylijskimi
Kruche ciasteczka z kawałkami orzechów i czekolady są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Są szybkie w wykonaniu.
Składniki:
- 175 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 120 g masła
- ½ szklanki startej mlecznej czekolady
- ½ szklanki posiekanych orzechów brazylijskich
Sposób przygotowania:
- Masło, cukier i mąkę utrzyj w robocie kuchennym na puszystą masę.
- Przelej do miski i dodaj pokrojone orzechy i czekoladę.
- Zarób rękami ciasto.
- Podziel ciasto na pół i z każdej połówki utwórz wałek. Każdy z nich zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 min.
- Po upływie tego czasu odwiń z ciasta folię i pokrój na plasterki o szerokości 1 cm.
- Ułóż na blachówce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Pesto z orzechów brazylijskich z makronem
Pesto zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników. Jest to smaczny i sycące dodatek do wielu dań.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 65 g posiekanych orzechów brazylijskich
- 25 g świeżej bazylii
- 300 g linguine
- 160 g mrożonego groszku
- garść rukoli
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki drożdży odżywczych
- 100 ml oleju
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyj i pokrój w półksiężyce o grubości 0,5 cm. Umieść na blaszce. Polej oliwą i posyp solą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 do 20 min.
- Przygotuj pesto z bazylii. W blenderze zmiksuj orzechy, bazylię, 1 łyżkę oleju, sól, drożdże odżywcze, sok z cytryny. Gdy pesto jest zbyt gęste, to możesz dodać olej w trakcie blendowania.
- Ugotuj makaron al dente. Pod koniec gotowania dodaj do makaronu mrożony groszek. Gdy makaron będzie dobry. Przecedź go razem z groszkiem. Dodaj pesto oraz cukinię. Wymieszaj. Podawaj z rukolą.
Ciasto z kawą i orzechami brazylijskimi
Jeśli uwielbiasz słodkie wypieki i orzechy, to ciasto z kawą i orzechami brazylijskimi jest idealną propozycją dla Ciebie. Gorycz kawy przełamana słodką masą.
Składniki:
Ciasto:
- 3 jaja
- 150 g margaryny
- 150 g cukru pudru
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka płynnej kawy rozpuszczalnej
- 50 g drobno posiekanych orzechów brazylijskich
Krem:
- 250 g cukru pudru
- 125 g niesolonego masła
- 50 g pokrojonych orzechów
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C, gdy masz termoobieg, a 160°C, gdy masz gazowy. Wyłóż dwie kwadratowe formy o boku 18 cm papierem do pieczenia.
- Odważ wszystkie składniki ciasta, a następnie ubij je wszystkie mikserem, aż składniki całkowicie się połączą.
- Podziel równo ciasto między dwie formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 do 25 minut.
- Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
- W misce utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj pokrojone orzechy.
- Na pierwszym blacie rozsmaruj gotową masę. Przykryj drugim blatem. Możesz udekorować lukrem.