Walory smakowe i odżywcze sprawiają, że w kuchni zajmuje naprawdę znaczące miejsce. Kasza bulgur może stać się godną alternatywą dla odmiany gryczanej, kuskusu lub komosy ryżowej. Jest prosta w przygotowaniu, a sposobów na podanie nie da się zliczyć na palcach jednej dłoni. Tradycyjnie i smacznie będzie pasować do zwykłego codziennego posiłku. Ugotowana i lekko doprawiona kasza, wybrane mięso lub ryba i do tego surówka. Taki zestaw tworzy pełnowartościowy i zdrowy obiad dla całej rodziny. Na tym jednak nie koniec. Oto kilka propozycji zastosowania kaszy.
Sałatki
Mało znanym, ale ciekawym pomysłem są sałatki. Wystarczy dodać ulubione warzywa, kawałki usmażonego kurczaka lub wędzonego łososia i sos dla nadania konsystencji. Warto pamiętać, że kasza powinna być ostudzona, zanim zostanie dodana do reszty składników.
Jako farsz
Ugotowana i doprawiona kasza stanowi znakomity farsz do papryki lub pomidora. Wydrążone i napełnione masą warzywa dla smaku można posypać jeszcze serem. Zapieczone i podane na ciepło nawet bez mięsa będą smakowały idealnie. Taki sam farsz pasuje do gołąbków. Jest to ciekawa i wegetariańska alternatywa.
Na słodko
Ta opcja zadowoli dużych i małych łasuchów. W tej postaci kasza bulgur wcale nie jest nudna i mdła. Dla smaku można ugotować ją w mleku. Dodając owoce, bakalie i odrobinę miodu mamy pożywne śniadanie lub przekąskę w przerwie między posiłkami.
Zobacz też: Czy kasza bulgur jest dietetyczna?