• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Które orzechy zawierają najwięcej cynku?

Które orzechy zawierają najwięcej cynku?

Najwięcej cynku ze wszystkich orzechów zawierają orzechy pinii (6,45 mg/100 g). Wartościowym źródłem ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Witaminy i minerały / Witamina K- działanie i występowanie

11 grudnia 2019

Witamina K- działanie i występowanie

Spis treści pokaż
1. Źródła witaminy K
2. Ziołolecznictwo źródła witaminy K
3. Niedobór witamin, w tym wit. K
4. Suplementacja witaminy K

U ludzi witamina K powstaje w przewodzie pokarmowym przy udziale bakterii zwanych pałeczkami okrężnicy. Aby zapewnić jej odpowiednią dawkę, warto zajadać się przez cały rok zielonymi warzywami. Witamina K pełni bardzo istotne funkcje w organizmie:

  • odgrywa istotną rolę w tworzeniu w wątrobie protrombiny, czynnika, który uczestniczy w krzepnięciu krwi
  • zapobiega krwotokom
  • utrzymuje optymalną pracę jelit
  • dba o zdrowe funkcjonowanie wątroby i kwasów żółciowych
  • Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach (podobnie jak witamina D).
  • Witaminę należy czerpać z pożywienia, chyba że, przyjmujemy leki lub suplementy bogate w tą witaminę.

Źródła witaminy K

świeże owoce i warzywa bogate w witaminę K

Zielone warzywa

Nasz organizm czerpie witaminę K przede wszystkim z zielonych warzyw. Warto sięgać po sezonowe warzywa. W tabeli znajduje się kalendarz zielonych warzyw z podziałem na naturalną dla ich wzrostu i zbiorów, porę roku. Niektóre z nich, jak bogaty w substancje odżywcze szpinak, czy kapusty, występują częściej niż tylko o jednej porze roku.

WIOSNALATOJESIEŃZIMA
sałatabóbbrukselkacykoria
groszek zielonykarczochcukiniajarmuż
kapusta pekińskazielona fasolka kalafiorpasternak
szczawogórekporzielona papryka
szpinakfenkułroszponkakapusty
szparaginatka pietruszkiendywiabrokuł
seler naciowykalareparukolaszpinak
awokadomniszek lekarskirzepalucerna

Ziołolecznictwo źródła witaminy K

Spośród ziół możemy wybierać te, które odpowiadają na nasze dolegliwości oraz takie, które dodatkowo wspierają organizm zdrowotnymi substancjami. Witaminą K można znaleźć w następujących roślinach:

  • liść pokrzywy (ma wiele chlorofilu, działa przeciwkrwotocznie i przeciwbólowo)
  • ziele rdestu ptasiego (ma także wiele krzemu i wit. C)
  • owoc dzikiej róży (zawiera wiele cennych witamin: A, C, K, B i inne)
  • ziele krwawnika (wzmacnia, działa przeciwzapalnie i zapobiega krwotokom)
  • kłącze pięciornika (działa przeciwbiegunkowo, nie wypłukuje przez to nadmiernej ilości substancji odżywczych z organizmu)
  • ziele rdestu ostrogorzkiego (używany w krwawieniach wew. różnego pochodzenia)
  • oregano, bazylia, koper

Zioła można przygotować na kilka sposobów: macerować kilka godzin w zimnej wodzie, przygotować odwar (zalać zimną wodą i gotować kilka minut) lub napar.


Opakowanie Go4Taste

Natka pietruszki suszona - 200g – cena : 9,00 zł

Kup natka pietruszki sklep go4taste

Niedobór witamin, w tym wit. K

Niedobory witamin mogą być spowodowane kilkoma czynnikami: 

  • zbyt mała ilością w diecie (w pożywieniu)
  • zaburzeniami wchłaniania danej witaminy w przewodzie pokarmowym 
  • zwiększenia zapotrzebowania w niektórych chorobach lub okresach
  • kuracji antybiotykowej lub przyjmowania leków osłabiających naturalną odporność

Niedobór wit. K może prowadzić do:

  • zaburzenia pracy wątroby
  • problemów w krzepliwością krwi – krwotoków
  • u niemowląt, może prowadzić do niebezpiecznych chorób związanych z krzepnięciem krwi

Częściowy niedobór witamin nazywa się hipowitaminozą. 

W wypadku wit. K, do jej niedoboru mogą przyczynić się: przewlekła biegunka, zespoły złego wchłaniania, problemy z jelitami, które pogarszają proces syntezy tej witaminy.

Suplementacja witaminy K

K1 i  K2   są naturalnymi związkami rozpuszczalnymi w tłuszczach, z kolei na przykład K3  jest syntetyczną pochodną tejże witaminy.

Suplementy witaminy K są dostępne w wielu formach: 

  •  K2  pozyskiwana z natto (fermentowanych ziaren soi, menachinon-7 – MK7)
  •  K2  ze sfermentowanej ciecierzycy, z użyciem bakterii Bacillus licheniformis
  •  K2 , inulina z korzenia cykorii
  • dostępna także w połączeniu z witaminą C lub D

Powiązane wpisy

W kategorii:Witaminy i minerały

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Natka pietruszki suszona - 200g
Natka pietruszki suszona - 200g
9,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.