• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jak gotować ryż basmati?

Gotowanie ryżu basmati to coś więcej niż tylko wrzucenie go do wody. Jeśli chcesz, by twój ryż był ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Witaminy i minerały / Witamina K- działanie i występowanie

11 grudnia 2019

Witamina K- działanie i występowanie

Spis treści pokaż
1. Źródła witaminy K
2. Ziołolecznictwo źródła witaminy K
3. Niedobór witamin, w tym wit. K
4. Suplementacja witaminy K

U ludzi witamina K powstaje w przewodzie pokarmowym przy udziale bakterii zwanych pałeczkami okrężnicy. Aby zapewnić jej odpowiednią dawkę, warto zajadać się przez cały rok zielonymi warzywami. Witamina K pełni bardzo istotne funkcje w organizmie:

  • odgrywa istotną rolę w tworzeniu w wątrobie protrombiny, czynnika, który uczestniczy w krzepnięciu krwi
  • zapobiega krwotokom
  • utrzymuje optymalną pracę jelit
  • dba o zdrowe funkcjonowanie wątroby i kwasów żółciowych
  • Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach (podobnie jak witamina D).
  • Witaminę należy czerpać z pożywienia, chyba że, przyjmujemy leki lub suplementy bogate w tą witaminę.

Źródła witaminy K

świeże owoce i warzywa bogate w witaminę K

Zielone warzywa

Nasz organizm czerpie witaminę K przede wszystkim z zielonych warzyw. Warto sięgać po sezonowe warzywa. W tabeli znajduje się kalendarz zielonych warzyw z podziałem na naturalną dla ich wzrostu i zbiorów, porę roku. Niektóre z nich, jak bogaty w substancje odżywcze szpinak, czy kapusty, występują częściej niż tylko o jednej porze roku.

WIOSNALATOJESIEŃZIMA
sałatabóbbrukselkacykoria
groszek zielonykarczochcukiniajarmuż
kapusta pekińskazielona fasolka kalafiorpasternak
szczawogórekporzielona papryka
szpinakfenkułroszponkakapusty
szparaginatka pietruszkiendywiabrokuł
seler naciowykalareparukolaszpinak
awokadomniszek lekarskirzepalucerna

Ziołolecznictwo źródła witaminy K

Spośród ziół możemy wybierać te, które odpowiadają na nasze dolegliwości oraz takie, które dodatkowo wspierają organizm zdrowotnymi substancjami. Witaminą K można znaleźć w następujących roślinach:

  • liść pokrzywy (ma wiele chlorofilu, działa przeciwkrwotocznie i przeciwbólowo)
  • ziele rdestu ptasiego (ma także wiele krzemu i wit. C)
  • owoc dzikiej róży (zawiera wiele cennych witamin: A, C, K, B i inne)
  • ziele krwawnika (wzmacnia, działa przeciwzapalnie i zapobiega krwotokom)
  • kłącze pięciornika (działa przeciwbiegunkowo, nie wypłukuje przez to nadmiernej ilości substancji odżywczych z organizmu)
  • ziele rdestu ostrogorzkiego (używany w krwawieniach wew. różnego pochodzenia)
  • oregano, bazylia, koper

Zioła można przygotować na kilka sposobów: macerować kilka godzin w zimnej wodzie, przygotować odwar (zalać zimną wodą i gotować kilka minut) lub napar.


Opakowanie Go4Taste

Natka pietruszki suszona - 200g – cena : 9,00 zł

Kup natka pietruszki sklep go4taste

Niedobór witamin, w tym wit. K

Niedobory witamin mogą być spowodowane kilkoma czynnikami: 

  • zbyt mała ilością w diecie (w pożywieniu)
  • zaburzeniami wchłaniania danej witaminy w przewodzie pokarmowym 
  • zwiększenia zapotrzebowania w niektórych chorobach lub okresach
  • kuracji antybiotykowej lub przyjmowania leków osłabiających naturalną odporność

Niedobór wit. K może prowadzić do:

  • zaburzenia pracy wątroby
  • problemów w krzepliwością krwi – krwotoków
  • u niemowląt, może prowadzić do niebezpiecznych chorób związanych z krzepnięciem krwi

Częściowy niedobór witamin nazywa się hipowitaminozą. 

W wypadku wit. K, do jej niedoboru mogą przyczynić się: przewlekła biegunka, zespoły złego wchłaniania, problemy z jelitami, które pogarszają proces syntezy tej witaminy.

Suplementacja witaminy K

K1 i  K2   są naturalnymi związkami rozpuszczalnymi w tłuszczach, z kolei na przykład K3  jest syntetyczną pochodną tejże witaminy.

Suplementy witaminy K są dostępne w wielu formach: 

  •  K2  pozyskiwana z natto (fermentowanych ziaren soi, menachinon-7 – MK7)
  •  K2  ze sfermentowanej ciecierzycy, z użyciem bakterii Bacillus licheniformis
  •  K2 , inulina z korzenia cykorii
  • dostępna także w połączeniu z witaminą C lub D

Powiązane wpisy

W kategorii:Witaminy i minerały

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Natka pietruszki suszona - 200g
Natka pietruszki suszona - 200g
9,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.