Czarny sezam, znany również jako kala til, jest jedną z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Jest wysoko ceniony za olej, który się z niego wytłacza. Małe nasionko jest bez wątpienia bardzo potężne, używane dla wielu korzyści prozdrowotnych i przeciwstarzeniowych.
Pochodzenie i wygląd sezamu czarnego
Czarny sezam to oczywiście ziarna sezamu, różniące się od swojego jasnego kuzyna nie tylko kolorem, ale także nieco bardziej orzechowym smakiem. Pojedyncze ziarenko jest bardzo drobne, ma owalny, nieco spłaszczony kształt. Sezam indyjski to roślina jednoroczna, która zalicza się do roślin oleistych. Ma ona długą łodygę o licznych rozgałęzieniach, która dorasta nawet do 1,5 metra wysokości. Na łodydze rosną liczne włoski i ząbkowane liście. Owoce mają formę torebek, w których wnętrzu znajdują się cenne nasiona.
Sezam to jednak z najstarszych roślin, którą uprawia człowiek, a początki tej działalności sięgają tysięcy lat wstecz. Obecnie czarny sezam uprawia się w Chinach oraz Indiach, a także w Ameryce Środkowej i Sudanie.
Czarny sezam a czarnuszka. W potocznym rozumieniu wiele osób myli czarny sezam z czarnuszką. Poza jednak nieco podobnym wyglądem, nasiona te różnią się jednak smakiem oraz właściwościami zdrowotnymi.
Właściwości zdrowotne sezamu czarnego
Chińczycy uważają, że składniki odżywcze czarnego sezamu mogą pomóc w opóźnieniu lub odwróceniu niektórych skutków ubocznych związanych z wiekiem. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na Uniwersytecie Harvarda w 2010 roku, czarne nasiona sezamu są bogate w witaminę B i żelazo, a większość osób z niedoborem witaminy B lub żelaza wykazuje objawy, takie jak siwienie włosów, utrata słuchu i utrata pamięci, z których wszystkie są również wskaźnikami starzenia.
- Czarny sezam jest bogaty w witaminę B i żelazo. Zmniejsza przez to ryzyko raka. Według naukowców z Cancer Center w Houston, sezamina zawarta w nasionach sezamu chroni wątrobę przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki w organizmie. Nasiona są również bogate w błonnik, lignany (substancje wzmacniające komórki) i fitosterole (fitochemikalia), które mogą chronić organizm przed rozwojem raka okrężnicy.
- Czarny sezam może pomóc w leczeniu zaparć ze względu na wysoką zawartość błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej znajdujący się w nasionach może nawilżać jelita, podczas gdy błonnik w nasionach pomaga w skutecznym wypróżnianiu się. Nasiona te pomagają również w usuwaniu robaków w przewodzie pokarmowym i poprawiają proces trawienia. Zmielenie nasion lub moczenie ich przez noc może pomóc zwiększyć ich strawność.
- Stabilizuje ciśnienie krwi: czarny sezam jest bogaty w magnez, który pomaga zapobiegać nadciśnieniu. Wiadomo, że tłuszcze wielonienasycone i złożona sezamina obecna w oleju sezamowym utrzymują ciśnienie krwi pod kontrolą.
- Osteoporoza to stan kruchych kości o zwiększonej podatności na złamania. Masa kości ma tendencję do zmniejszania się po 35 roku życia, a utrata masy kostnej następuje szybciej u kobiet po menopauzie. Czarny sezam jest bogaty w wapń i cynk, które wzmacniają kości.
Zobacz też: Sezam biały i jego właściwości.
Jak stosować sezam czarny?
Sezam w wersji czarnej ma wyrazisty, nieco słodkawy smak. Czarne nasiona sezamu są najlepsze po lekkim opiekaniu ich przez minutę na suchej patelni, aby wydobyć ich ziemisty, orzechowy smak.
- Używane są często w kuchni azjatyckiej ze względu na ich smak, kolor i konsystencję.
- Są powszechnie spotykane w rolkach sushi, daniach z ryżu i sałatkach. Innym doskonałym zastosowaniem czarnego sezamu jest inkrustacja ryb lub wieprzowiny przed obsmażeniem.
- Tymi bogatymi w składniki odżywcze nasionami można posypać płatki zbożowe, makaron lub ryż.
- Możesz również wymieszać je z jogurtem lub smoothie, aby nadać im orzechowy smak.
- Ponadto, jeśli zmoczysz te nasiona przez noc, pomaga to we wchłanianiu wapnia i minerałów z nasion, a także zmniejsza działanie kwasu szczawiowego w nich zawartego, który może uniemożliwić wchłanianie się składników odżywczych.
Sezam czarny – kto nie powinien go jeść?
Osoby, które mają słaby żołądek lub kamicę nerkową, nie powinny spożywać zbyt wiele czarnego sezamu.