Jaka kawa do kawiarki będzie najlepsza? To pytanie nurtuje pewnie wielu wielbicieli parzonej kawy. Niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Przy wyborze kawy zazwyczaj bierzemy pod uwagę kilka kryteriów. A co jest naprawdę ważne?
Mąka gryczana – właściwości i zastosowanie
O ile kasza gryczana na stałe zadomowiła się na naszym stole, to wypieki z mąką gryczaną w składzie nadal spotykamy stosunkowo rzadko. Mąka gryczana oprócz tego, że jest produktem bezglutenowym, zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. Z tego powodu warto włączyć ją jak najszybciej do swojej diety.
Mąka kasztanowa – jak ją stosować?
Mąka kasztanowa ma trzy zalety – jest bezglutenowa, cechuje się wysoką plastycznością i ma charakterystyczny orzechowy i słodki smak. Bogata w składniki odżywcze i błonnik mąka może być używana do wypieku chleba, ciast i przygotowywania wszelkiego rodzaju słodkości.
Pestki dyni i jej właściwości
Pestki, choć mogą wydawać się tylko niepozornym dodatkiem do pieczywa czy sałatek, w rzeczywistości kryją w sobie bogactwo składników odżywczych korzystnych dla naszego organizmu. Zawierają m.in. cenne kwasy tłuszczowe, białko, witaminy z grupy B, magnez, żelazo oraz cynk, dzięki czemu mogą przyczyniać się do poprawy stanu zdrowia, urody i samopoczucia. Czy pestki dyni to faktycznie superfood? Jakie są ich właściwości?
Nasiona chia i ich właściwości
Małe, ale mocarne – tak w skrócie można opisać nasiona chia, które w ostatnich latach podbiły serca miłośników zdrowego żywienia na całym świecie. Pochodzące z Meksyku i Gwatemali, już w czasach prekolumbijskich były cenione przez Azteków i Majów nie tylko jako pożywienie, ale także jako źródło siły i wytrzymałości. Dziś, w dobie wszechobecnych superfoods, nasiona chia są chętnie włączane do diety przez sportowców, osoby dbające o linię oraz każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie. Czy nasiona chia są zdrowe? Jakie mają właściwości?
Migdały: czy uczulają?
Tak. Migdały mogą uczulać, chociaż nie jest to częste. Nie powinny po nie sięgać osoby ze stwierdzoną alergią na pyłki brzozy.
Orzechy laskowe – właściwości i wartości odżywcze
Owoce leszczyny, podobnie jak inne orzechy, wyróżniają się bogactwem składników odżywczych. Mają wysoką zawartość białka, tłuszczów, witamin i minerałów. Dlaczego warto je jeść?
Morele suszone jasne czy ciemne?
Na półkach sklepowych możemy znaleźć morele oferowane przez różnych producentów. Przy dokładniejszym przyjrzeniu się owocom zauważymy, że różnią się one nie tylko wielkością, ale także kolorem. Choć większość suszonych moreli ma jasnożółty odcień, można też znaleźć morele o ciemnobrązowym kolorze. Czym różnią się te suszone owoce i które z nich warto wybrać?
Jakie kupić morele suszone?
Wybór odpowiednich suszonych moreli może wydawać się na pierwszy rzut oka prostym zadaniem. Tymczasem nie każde morele suszone są tak samo zdrowe i smaczne. Na co zwracać uwagę przy zakupie suszonych moreli?
Jak przechowywać suszone morele?
Suszone morele mają dość długi okres przydatności do spożycia. Jeśli jednak planujecie dłuższe przechowywanie niewykorzystanych suszonych moreli, warto pamiętać o kilku zasadach przechowywania.
Suszone morele i ich właściwości
Chcesz dowiedzieć się wszystkiego o morelach? Poznaj historię tych pysznych owoców, dowiedz się, jak się je suszy, jakie mają wartości odżywcze oraz jak wpływają na nasze zdrowie
Orzechy makadamia i ich właściwości
Orzechy makadamia warto wprowadzić do swojej diety nie tylko ze względu na ich bogaty maślany smak. Ten australijski przysmak to cenne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych. Makadamia zawierają też przyzwoitą ilość witaminy B1, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i wapnia.