Podjadanie między posiłkami może zrujnować niejedną dietę. Jeśli masz ochotę na małe co nieco, to warto wybierać zdrowe alternatywy. Jakie przekąski niskokaloryczne można zjeść?
Niskokaloryczne, czyli jakie?
Wbrew wielu przekonaniom przekąska jest także posiłkiem. Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania w ciągu dnia należy zjeść 3 posiłki oraz 2 przekąski. Niestety bardzo często trudno jest ograniczyć się z podjadaniem. Niskokaloryczne przekąski mają do 100 kcal, dzięki temu mogą je jeść osoby na diecie odchudzającej, która wymaga zrównoważonego jadłospisu dobranego do indywidualnych potrzeb. Przekąski fit są niskokaloryczne, a jednocześnie dostarczają wielu wartości odżywczych.
Jakie przekąski mają najmniej kalorii?
Niskokaloryczne przekąski świetnie sprawdzą się w zdrowej prawidłowo zbilansowanej diecie. Pomagają w uniknięciu zaburzeń metabolicznych i chorób z nimi związanych.
Warzywa świeże oraz suszone
Wybierając świeże warzywa na przekąskę, warto pamiętać o ich sezonowości. Są świetnym źródłem witamin i minerałów. Zawierają także błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Świeże warzywa są przekąską, której można zjeść większą porcję mieszczącą się w 100 kcal. Najlepsze pomysły na jarzyny do 100 kcal, to:
- marchew – jedna niewielkich rozmiarów ma tylko kilkanaście kcal;
- pomidor – w 100g jest tylko 15 kcal;
- cukinia – w 100g jest tylko 15 kcal, można ja zapiec w piekarniku, dzięki temu świetnie sprawdzi się do przegryzania;
- ogórek długi – w 100g jest tylko 14 kcal;
- pomidorki koktajlowe – w 200g jest 30 kcal;
- rzodkiewka – w 200g jest 28 kcal.
Suszone warzywa można jeść samodzielnie lub dodawać do sałatek, czy koktajli. Najpopularniejsze suszone jarzyny do 100 kcal to:
- pomidory suszone na słońcu – w 30g jest tylko 77,4 kcal;
- suszone pomidory płatek – w 30g jest tylko 77,4 kcal;
- suszone buraczki – w 30g jest 92,1 kcal;
- suszony groszek blanszowany – w 30g jest 95,4 kcal;
- suszona fasolka szparagowa – w 30g jest 95,4 kcal.
Owoce świeże i suszone
Świeże owoce choć zawierają fruktozę i glukozę, to są jednym z ważniejszych elementów diety, ponieważ zawierają cenne dla zdrowia witaminy i minerały oraz błonnik pokarmowy. Wybierając owoce na przekąskę, warto kierować się ich sezonowością.
Najlepsze świeże owoce do 100 kcal, to:
- jabłko – małe jabłko to około 188g jest tylko 85,6 g;
- gruszka – w 100g jest tylko 57 kcal;
- banan – 1 mała sztuka to 95 kcal;
- śliwki – 3 sztuki około 165g jest tylko 75,9 kcal;
- jagody – 1 szklanka to tylko 66 kcal;
- truskawki – w 300g jest tylko 84 kcal;
- mandarynki – 4 sztuki około 196g jest około 82,3 kcal;
- maliny – garść malin to tylko 70g i około 30 kcal.
Suszone owoce są przekąską dostępną przez cały rok. W połączeniu z orzechami stanowią idealny posiłek, np. na drugie śniadanie czy podwieczorek. Zawierają dużo cukru oraz cenne dla zdrowia minerały i mikroelementy.
Najlepsze suszone owoce do 100 kcal to:
- rodzynki Golden Jumbo Amber – w 30g (około 20 sztuk) jest 98,3 kcal;
- daktyle medjool – w 30g (około 6 sztuk) jest 83,1 kcal;
- rodzynki bez siarki – w 30g (około 30 sztuk) jest 98,7 kcal;
- suszone morele – w 30g (około 3 sztuki) jest 85,5 kcal;
- śliwka kalifornijska – w 30g jest 84 kcal;
- figi suszone greckie – w 30g (około 2 sztuki) jest 80 kcal;
- żurawina suszona całojagodowa ocean spray – w 30g jest 92,4 kcal;
- wiśnie suszone – w 30g (1 ½ łyżki) jest 85,5 kcal;
- daktyle Deglet Nour – w 30g (około 6 sztuk) jest 95,4 kcal;
- ananas suszony bez siarki – w 30g (około 5 sztuk) jest 96 kcal;
- morwa biała – w 30g (garść) jest około 85 kcal;
- jabłko suszone – w 40g (około 4 sztuki) jest 88,4 kcal;
- suszone morele – w 40g (około 4 sztuki) jest 96,4 kcal;
- banany suszone bez cukru – w 30g (około 4 sztuki) jest 93,3 kcal;
- śliwki suszone – w 40g (około 5 sztuk) jest 96 kcal;
- suszone khaki – w 30g (1 ½ sztuki) jest 99,9 kcal;
- suszona gruszka – w 75g (1 ½ sztuki) jest 95,25 kcal;
- suszone truskawek – w 30g (2 ½ sztuki) jest 94,8 kcal;
- brzoskwinia suszona – w 30g (2 ½ plasterka) jest 96,9 kcal;
- suszone kiwi – w 30g (3 plasterki) jest 75,3 kcal.
Orzechy i nasiona
Orzechy i nasiona są świetną niskokaloryczną przekąską. Są świetnym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych m.in. omega- 3 i omega-6, związków fenolowych oraz wielu witamin i minerałów, które są niezbędne w każdej prawidłowo zbilansowanej diecie.
Najlepszym rozwiązaniem są:
- migdały – 15g (1 ½ łyżki), czyli 87 kcal;
- orzech brazylijski – 1 sztuka waży około 4g i ma 67,7 kcal;
- orzechy laskowe – 22,5 g (1 ½ łyżki) i ma 94 kcal;
- orzechy nerkowca – ok. 22,5g (1 ½ łyżki) to 86,1 kcal;
- orzechy makadamia – 3 sztuki to około 70 kcal;
- orzechy pekan – 3 sztuki, to niecałe 70 kcal;
- migdały blanszowane – około 22,5g (1 ½ łyżki), to 88,5 kcal;
- orzeszki ziemne bez soli – około 22,5g (1 ½ łyżki) to 88 kcal;
- pistacje – 20 sztuk to tylko 80 kcal.
Przetwory mleczne z niską zawartością tłuszczu
Produkty z niską zawartością tłuszczu są świetnym źródłem witamin zwłaszcza A, B1 i B2 oraz niacyny. Dostarczają dobrze przyswajalnego białka zwierzęcego oraz wapnia.
Przetwory mleczne do 100 kcal to:
- jogurt naturalny 2% tłuszczu w 100g jest około 60 kcal,
- jogurt typu greckiego bez dodatku tłuszczu z 1 łyżką miodu w 100g jest 90 kcal,
- jogurt owocowy Light w 150g jest tylko 90 kcal,
- kefir 2% tłuszczu w 100g jest 51 kcal.
Niskokaloryczny nabiał jest zalecany zwłaszcza u osób, które chcą zredukować swoją masę ciała.
Naturalne soki warzywne i owocowe
Soki warzywne i owocowe mają mało kcal i są świetnym źródłem wielu witamin i minerałów. Idealnie zaspokoją mały głód.
Najlepsze propozycje to:
- 1 szklanka soku pomidorowego, to tylko 40 kcal,
- szklanka soku marchwiowego, to około 80 kcal,
- sok warzywny w 100ml tylko 21 kcal,
- sok marchewkowy w 100ml jest 40 kcal,
- sok wiśniowy w 200ml jest 90 kcal,
- sok grapefruitowy w szklance jest 92 kcal.
Domowe smoothie warzywno-owocowe
Smoothie warzywno-owocowe są świetnym źródłem witamin i mikroelementów oraz cennych antyoksydantów. Łatwe i szybkie przepisy na smoothie mające poniżej 100 kcal.
Smoothie z jarmużu i jabłka
Wystarczy tylko zblendować:
- 50g jarmużu,
- 100g jabłka ze skórką,
- 10g nasion chia lub pestek słonecznika,
- 100ml wody lub mleka roślinnego.
Do smaku możesz dodać miód lub syrop klonowy.
Smothie owocowo-szpinakowe
Wrzuć do urządzenia i zblenduj:
- ½ małego banana,
- 100g grejpfruta czerwonego lub pomarańczy,
- 25g szpinaku,
- 150 ml wody lub napoju roślinnego.
Możesz dosłodzić syropem klonowym lub daktylowym.
Smoothie na odporność
Zblenduj razem:
- 2 kiwi,
- 4 łyżki zielonej pietruszki,
- 150ml wody lub napoju roślinnego,
Do smaku możesz dosłodzić miodem lub syropem klonowym, lub daktylowym.