Bakalie– suszone owoce warto jeść przez cały rok, ponieważ są prawdziwą bombą witaminową dla naszego organizmu i zawierają wiele składników odżywczych. Suszone owoce są bardzo bogate w kalorie i cukier, w tym glukozę i fruktozę. Warto je jeść w sezonie zimowym a także w okresach wzmożonej aktywności fizycznej – przed lub po intensywnym treningu (np. rodzynki czy daktyle suszone).
Suszone owoce należy jeść w przypadku niedoboru witamin i pewnych dolegliwości.
Przy zaparciach i problemach z wypróżnianiem warto jeść śliwki, które zawierają dużo błonnika i mają właściwości przeczyszczające.
Na problemy z tarczycą pomagają rodzynki, które zawierają duże ilości fosforu i jodu.
Receptą na zakażenia układu moczowego jest żurawina. Zapobiega ona również tworzeniu się kamieni nerkowych.
Aby wzmocnić odporność, warto jeść daktyle suszone. Te słodkie suszone owoce są też znakomitym źródłem żelaza oraz magnezu.
Wzmocnienie układu kostnego zagwarantują figi, które zawierają dużo wapnia. Jedzenie fig ogranicza ryzyko rozwinięcia się osteoporozy.
W problemach z trawieniem oraz obniżeniem cholesterolu mogą suszone jabłka.
Owoce suszone warto jeść regularnie, ale z umiarem. Oprócz wielu cennych składników zawierają również duże ilości kalorii.
Więcej na temat suszonych owoców dowiesz się z artykułu: Czy suszone owoce są tak zdrowe jak świeże?