Zielona kawa jest popularnym suplementem diety. Otrzymuje się ją z nieprażonych ziaren, dzięki czemu zawiera więcej kwasu chlorogenowego niż wersja palona. Jeśli chcesz zrzucić nadprogramowe kilogramy i zmniejszyć ryzyko otyłości, możesz ją pić 2-3 razy dziennie. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu.
Zielona kawa – jak powstaje?
Ekstrakt z zielonej kawy pozyskiwany jest z nieprażonych ziaren. Możesz go kupić w formie ziaren lub przygotować samodzielnie. Wystarczy, że zmielisz ziarna, a następnie je zagotujesz. Proponowany napój ma łagodniejszy smak niż klasyczna kawa. Forma palona zawiera 100 mg kofeiny, w tej samej porcji zielonej kawy znajduje się jedynie 20 mg kofeiny.
Zielona kawa – właściwości
Wielu naukowców twierdzi, że zielona kawa obniża ciśnienie krwi i cholesterol. Wspomniany napój zawiera bowiem mnóstwo przeciwutleniaczy i związków łagodzących stan zapalny. Jak dowodzą badania, zielona kawa wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu organizm skutecznie zwalcza wolne rodniki. W ten sposób zmniejsza ryzyko wielu chorób przewlekłych. Jeśli chcesz zahamować procesy starzenia, możesz ją włączyć do swojej diety.
Ekstrakt z zielonej kawy jest bogaty w przeciwutleniacze, dzięki czemu niweluje zmarszczki i wyrównuje koloryt skóry. Oprócz tego może obniżyć poziom glukozy we krwi, zmniejszając ryzyko cukrzycy typu 2. Ponadto wzmacnia włosy i opóźnia przedwczesne starzenie skóry. Zielona kawa poprawia samopoczucie, pobudza krążenie, a nawet pomaga schudnąć. Wspomniany napój ma ciekawy, ziemisty, ziołowy i goryczkowy smak, dlatego warto jej spróbować.

Zielona kawa na odchudzanie
Ziarna kawy są naturalnie zielone, ale w trakcie palenia stają się brązowe. W niepalonych ziarnach kawy znajduje się kwas chlorogenowy, który wpływa na proces metabolizmu. Ten naturalny przeciwutleniacz przyspiesza odchudzanie i spalanie tkanki tłuszczowej. Potrzebne są jednak dodatkowe badania, które potwierdziłyby skuteczność zielonej kawy w utracie zbędnych kilogramów. Dietetycy sugerują, że 200-400 mg kwasu chlorogenowego dziennie pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Wiadomo, że prażenie ziaren zmniejsza zawartość wspomnianego kwasu. W związku z tym picie tradycyjnej kawy nie przynosi takich samych efektów jak zielona odmiana. Standardowa dawka wynosi 60-185 miligramów dziennie. Jeśli chcesz schudnąć i utrzymać prawidłową wagę, połącz zdrową, zbilansowaną dietę z regularną aktywnością fizyczną.


Jak stosować zieloną kawę?
- Zielona kawa zawiera kofeinę, dlatego pij ją z umiarem. W przeciwnym razie mogą pojawić się takie skutki uboczne jak niepokój, drżenie mięśni, szybkie bicie serca, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, nudności, bezsenność i nerwowość.
- Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, skontaktuj się wcześniej z lekarzem.
- Wspomnianego napoju nie powinny pić osoby chorujące na nadciśnienie, cukrzycę typu 2 lub choroby serca.
- Nie pij zielonej kawy zaraz po posiłku, w przeciwnym razie narażasz się na problemy żołądkowe, a nawet zatrucie pokarmowe. Jeśli chcesz osiągnąć lepsze efekty, możesz ją wypić rano (przed lub po treningu), ze śniadaniem lub po obiedzie.
Jak przygotować zieloną kawę w domu? (przepis)
- Najpierw zmiel kawę, aż otrzymasz proszek. Następnie podziel go na dwie filiżanki i powoli zalej gorącą wodą.
- Poczekaj 10 minut i przelej napój do ulubionego kubka. Jeżeli chcesz użyć całych, surowych ziaren, mocz je w misce z wodą przez całą noc.
- Następnego dnia wlej miksturę do garnka i gotuj przez 10 minut.
- Poczekaj, aż kawa ostygnie, a następnie przefiltruj przez drobne sitko do ulubionego kubeczka. Jeśli zamierzasz stosować tę metodę, pamiętaj, że na 20 g ziaren zielonej kawy przypada 300 ml wody.
Jeśli nie lubisz smaku tradycyjnej kawy, możesz dodać do niej kurkumę, imbir, miętę lub cynamon. W ten sposób nie tylko wzbogacisz jej smak i zapach, lecz także wzmocnisz właściwości napoju. Łącząc zieloną kawę z kurkumą, przyspieszysz metabolizm i zwiększysz wrażliwość na insulinę. Taka kombinacja łagodzi też stan zapalny. Dodaj ½ łyżeczki kurkumy do napoju i poczekaj przynajmniej 5 minut, zanim go wypijesz. Aby zmaksymalizować korzyści, powinieneś zmiażdżyć kurkumę.