• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Babka płesznik – właściwości i zastosowanie

Osoby cierpiące na zaparcia i inne problemy trawienne, powinny sięgać po nasiona babki płesznik. Co ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Częste pytania / Kasza jaglana czy kuskus?

20 listopada 2023

Kasza jaglana czy kuskus?

Spis treści pokaż
1. Jakie są różnice między kaszą kuskus, a jaglaną?
2. Podsumowanie

Zarówno kasza jaglana, jak i kuskus należy do grupy produktów zbożowych, które są ważne w diecie. Produkty zbożowe są tanim źródłem węglowodanów oraz witamin głównie z grupy B oraz minerałów. Mają niewiele białka i tłuszczów. Jakie są różnice między kaszą jaglaną, a kuskus?

Jakie są różnice między kaszą kuskus, a jaglaną?

Pochodzenie

Kasza kuskus wywodzi się z krajów Maghrebu (północno- zachodnia Afryka). Tradycyjnie otrzymywana jest z rozdrobnionych ziaren pszenicy durum, które obtaczane są w mące. W produkcji komercyjnej kuskus otrzymywany jest z semoliny (mąka z pszenicy durum), czyli tak naprawdę ciasta makaronowego.

Dowiedz się więcej: Kuskus – właściwości i zastosowanie

Kasza jaglana znana także jako jagły. Zboże to od wieków uprawiane jest w krajach azjatyckich i afrykańskich. Kasza jaglana powstaje przez usunięcie twardej łuski z ziaren prosa. Zboże to należy do roślin mało wymagających.

Więcej o właściwościach kaszy jaglanej: Kasza jaglana i jej właściwości

Wygląd i smak

Kasza kuskus ma postać małych żółtych ziaren o średnicy 4 mm. Ma niewiele wspólnego z gruboziarnistymi kaszami, ponieważ jest produktem przetworzonym powstającym z oczyszczonej mąki pszennej. Ma delikatnie orzechowy smak.

Natomiast kasza jaglana to małe żółte granulki, które po ugotowaniu mają smak przypominający kukurydze. 

Kasza jaglana surowa i gotowana
Kasza jaglana surowa i gotowana

Wartość odżywcza

Zarówno kuskus, jak i kasza jaglana są doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, jednak ich wartość kaloryczna jest nieco różna. Sto gramów ugotowanego kuskusu zawiera 112 kalorii, podczas gdy taka sama ilość prosa ma 119 kalorii. Obie są świetnymi opcjami dla osób szukających łatwego w przygotowaniu, ale sycącego składnika posiłku.

Zawartość witamin

Jeśli chodzi o witaminy, oba produkty mają swoje zalety. Kasza jaglana oferuje wyższe poziomy witamin z grupy B, w tym tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz witaminy B6. Te witaminy są kluczowe dla metabolizmu energetycznego i zdrowia nerwów. Kuskus natomiast dostarcza więcej kwasu pantotenowego. Obie są jednak ubogie w witaminę C i D oraz nie zawierają witaminy B12.


Opakowanie Go4Taste

Kasza kuskus z Włoch - 1kg – cena : 10,00 zł

Kup kasza kuskus sklep go4taste

Zawartość mikroelementów i aminokwasów

Mikroelementy są niezbędne dla zdrowego funkcjonowania organizmu, a kuskus i kasza jaglana oferują różnorodność takich składników. Proso wyróżnia się wyższą zawartością magnezu (44 mg w porównaniu do 8 mg w kuskusie) i fosforu (100 mg wobec 22 mg). Również zawiera więcej żelaza i cynku. Co więcej, kasza jaglana jest bogata w aminokwasy takie jak leucyna i alanina, które są ważne dla budowy mięśni i ogólnego zdrowia.

Porównanie wartości odżywczych:

Składnik odżywczyKuskus (ugotowany)Proso (ugotowany)
Masa100 g100 g
Kalorie112 kcal119 kcal
Karoten, beta0 mcg2 mcg
Luteina + zeaksantyna25 mcg70 mcg
Tiamina0.06 mg0.11 mg
Ryboflawina0.03 mg0.08 mg
Niacyna0.98 mg1.33 mg
Kwas pantotenowy0.37 mg0.17 mg
Witamina B60.05 mg0.11 mg
Foliany, DFE15 mcg19 mcg
Foliany, w żywności15 mcg19 mcg
Witamina E (alfa-tokoferol)0.13 mg0.02 mg
Tokoferol, alfa0.13 mg0.02 mg
Witamina K0.10 mcg0.30 mcg
Witamina K10.10 mcg0.30 mcg
Cholina3.30 mg11.20 mg
Wapń8 mg3 mg
Miedź0.04 mg0.16 mg
Żelazo0.38 mg0.63 mg
Magnez8 mg44 mg
Mangan0.08 mg0.27 mg
Fosfor22 mg100 mg
Potas58 mg62 mg
Selen27.50 mcg0.90 mcg
Sód5 mg2 mg
Cynk0.26 mg0.91 mg
Białko3.79 g3.51 g
Alanina0.11 g0.31 g
Arginina0.14 g0.12 g
Kwas asparaginowy0.15 g0.23 g
Cystyna0.11 g0.07 g
Kwas glutaminowy1.37 g0.76 g
Glicyna0.12 g0.09 g
Histydyna0.08 g0.07 g
Izoleucyna0.15 g0.15 g
Leucyna0.26 g0.45 g
Lizyna0.07 g0.07 g
Metionina0.06 g0.07 g
Fenylalanina0.18 g0.18 g
Prolina0.42 g0.28 g
Seryna0.18 g0.20 g
Treonina0.10 g0.11 g
Tryptofan0.05 g0.04 g
Tyrozyna0.10 g0.11 g
Walina0.16 g0.18 g
Węglowodany23.22 g23.67 g
Błonnik1.40 g1.30 g
Na podstawie: nutritionvalue.org

Zawartość glutenu

Kuskus wytwarzany jest z pszenicy durum, a tym samym kasza ta zawiera gluten. Natomiast kasza jaglana jest bezglutenowa.

Indeks glikemiczny

Kasza jaglana ma średni indeks IG=45, natomiast kasza kuskus ma wysoki indeks glikemiczny IG=65, dlatego nie powinny jej spożywać osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 i zmagające się z insulinoopornością.


Opakowanie Go4Taste

Kasza jaglana, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg – cena : 9,00 zł

Kup kasza jaglana sklep go4taste

Sposób przygotowania

Kaszy kuskus się nie gotuje. Zalewa się ją tylko wrzątkiem lub bulionem. Należy pamiętać, aby płyn sięgał 1 cm więcej niż jest kasza. Natomiast kaszę jaglaną gotuje się we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oleju. Pamiętaj, żeby podczas gotowania nie mieszać kaszy jaglanej.

Do czego można stosować?

Kuskus można używać zarówno do słodkich, jak i słonych potraw. Jego delikatnie orzechowy smak podkreśli wykwintność wielu deserów. Stanowi również idealny dodatek do dań obiadowych np. gulaszu czy potrawki warzywnej. Na bazie kuskus można przygotować sycące sałatki dla wegetarian.

Kasza jaglana polecana jest zwłaszcza na śniadanie jest lekkostrawna i sycąca. Można ja ugotować na samej wodzie lub mleku. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik ryżu, ziemniaków czy makaronu. Można ją stosować jako dodatek do dań obiadowych np. duszonych mięs. Jest również idealnym dodatkiem do zup np. krupniku. Można z niej przygotować smaczny deser z owocami.

Przeciwwskazania

Kaszy kuskus nie powinny jeść osoby cierpiące na celiakię lub na nietolerancję glutenu. Z tego rodzaju kaszy zrezygnuj również, gdy cierpisz na cukrzycę. Choć kasza jaglana ma wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów, to ma wysoki indeks glikemiczny (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG), dlatego po ten rodzaj kaszy nie powinny często sięgać osoby cierpiące na hiperglikemię i cukrzycę. Nie zaleca się jej również dla osób cierpiących na insulinoodporność.

Cena

Cena za 1kg kaszy jaglanej wynosi średnio do 10 pln. Natomiast kasza kuskus kosztuje około kilkanaście złotych za kg. 

Pamiętaj, że porównywane wartości odżywcze kaszy jaglanej i kuskus są wyłącznie dla suchych produktów. Po ugotowaniu oba produkty mają  znacznie mniej wartości odżywczych.  

Podsumowanie

Kasza kuskus jest bogatym źródłem białka, ale ma również znacznie obniżoną zawartość błonnika pokarmowego. Dzięki temu zalicza się ją do produktów bardzo lekkostrawnych. Zalecana jest dla osób z problemami trawiennymi i małych dzieci. Spożywanie kuskusu nie obciąża przewodu pokarmowego i z tego względu w dużym stopniu sprawdza się w jadłospisie sportowców. Oprócz tego w składzie znajdziemy jod, który przeznaczony jest dla osób cierpiących na niedoczynność tarczycy. Zawarty potas i magnez poprawiają pracę mózgu i funkcjonowanie układu nerwowego.

W składzie kaszy jaglanej znajdziemy mnóstwo lecytyny, białka, błonnika, żelaza i potasu. Te wartości są istotne dla prawidłowego rozwoju organizmu nie tylko osób dorosłych, ale również dzieci. Jaglanka wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy. Poza tym obniża stężenie cholesterolu we krwi i poprawia pracę układu pokarmowego. Kasza jaglana jest również przeznaczona dla diabetyków oraz osób nietolerujących glutenu.

Zobacz też: Które kasze są bezglutenowe?

Powiązane wpisy

W kategorii:Częste pytania

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Kasza kuskus z Włoch - 1kg
Kasza kuskus z Włoch - 1kg
10,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.