Ryż i kasza gryczana to dwa najbardziej znane i popularne produkty używane w kuchni tradycyjnej i dietetycznej. Na tym kończy się podobieństwo. Spożywając ryż i kaszę, warto wiedzieć, czym uzupełniamy nasz organizm.
Kasza gryczana dostępna jest w wersji prażonej i nieprażonej. Różni je przede wszystkim intensywność smaku. Najważniejsze jest jednak to, że cechuje się bardzo wysoką zawartością białka, błonnika, cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B. Dodatkowo w składzie znajdziemy aminokwasy, których ludzki organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Również kobiety w ciąży powinny włączyć do diety kaszę ze względu na zawarty kwas foliowy.
Lekki w smaku i konsystencji ryż jest podstawą wielu dań. Oprócz tego warto skupić się na walorach odżywczych, których również jest sporo. Ryż jest źródłem witamin z grupy B, E, cynku, żelaza, potasu i błonnika. Dzięki temu poprawia pracę jelit i daje uczucie sytości między posiłkami. Również działa pozytywnie na koncentrację, wspomaga układ odpornościowy i obniża ciśnienie.