• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Kasza manna i jej właściwości

Kasza manna i jej właściwości

Kasza manna, zwana czasami grysikiem, to rodzaj bardzo drobnej kaszy otrzymywanej z ziaren pszenicy. ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Orzechy / Jakie orzechy do pesto?

22 lutego 2022

Jakie orzechy do pesto?

Spis treści pokaż
1. Czym jest pesto i jak się je przyrządza?
2. Inne rodzaje pesto
3. Orzechy piniowe – najlepsze orzechy do pesto
4. Czym zastąpić orzeszki piniowe w pesto? Pyszne alternatywy
5. Dlaczego warto jeść pesto?
6. Do czego można używać pesto?
7. Pesto – jak przechowywać?


Pesto jest aromatyczną włoską pastą. W tradycyjnej wersji powstaje z orzechów pinii i bazylii. Jakie jeszcze orzechy można użyć do pesto?

Czym jest pesto i jak się je przyrządza?

Pesto jest pastą pochodzącym z Włoch. Słowo „pesto” po włosku znaczy ubity. Dlatego przygotowywany jest za pomocą drewnianego tłuczka lub moździerza. Klasyczne pesto zostało wynalezione w Genui, która znana jest na całym świecie z bazylii oraz oliwy z oliwek o maślanym słodkim smaku. Przepis na pesto został po raz pierwszy opublikowany w książce La Cuciniera Genovese z 1863 roku. Autor przepisu sugeruje, że można zastąpić bazylię zieloną pietruszką lub majerankiem.

Przepis na tradycyjne włoskie pesto


Składniki:

  • 1 szklanka świeżych liści bazylii,
  • 4 łyżeczki orzeszków pinii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1-2 łyżek startego sera Parmigiano-Reggiano;
  • ½ łyżeczki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.


Sposób wykonania:

  1. Bazylię umyj.
  2. Orzechy, bazylię oraz czosnek umieść w blenderze.
  3. Zblenduj na maksymalnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
  4. Dodaj starty ser, sok z cytryny i przyprawy. Ponownie zblenduj.
  5. Gotowe pesto przełóż do słoika.
  6. Przechowuj w lodówce.


Inne rodzaje pesto

Oprócz pesto znane są również pasty: pistou i picarda. Pistou jest to pasta pochodząca z Prowansji. Zawiera tylko trzy składniki: bazylię, czosnek i oliwę z oliwek. Jest to idealna propozycja dla osób uczulonych na orzechy.
Picarda jest hiszpańską wersją pesto. Zawiera orzechy, bazylię, czosnek i oliwę z oliwek. Nie zawiera sera. Bardzo często dodawana jest do tej pasty papryka pieczona.

Orzechy piniowe – najlepsze orzechy do pesto

Jednym ze składników klasycznego pesto są orzeszki pinii. Mają delikatny słodko- kwaśny smak, z wyczuwalną sosnową nutą. Mają bardzo dużo wartości odżywczych, o których przeczytasz tutaj.


Opakowanie Go4Taste

Orzeszki piniowe, naturalne - 200g – cena : 30,00 zł

Kup orzeszki pini w sklepie Go4taste.pl

Czym zastąpić orzeszki piniowe w pesto? Pyszne alternatywy

Orzeszki pinii mają delikatny maślany smak. Dzięki temu idealnie nadają się zarówno do słodkich, jak i wykwintnych potraw. Jeśli chcesz przygotować smaczne pesto, lecz smak orzeszków pinii Ci nie odpowiada, to możesz użyć innych orzechów.

Orzechy włoskie

Przed użyciem do pesto warto je namoczyć przez całą noc, a następnie obrać ze skórki. Dzięki temu można pozbyć się ich goryczkowego smaku. Proporcja to 1 łyżka pinii na 1/2 łyżki orzechów włoskich.


Opakowanie Go4Taste

Orzechy włoskie łuskane z Polski - 1kg – cena : 40,00 zł

Kup orzechy włoskie w sklepie Go4taste.pl

Pistacje

Mają intensywniejszy smak niż orzeszki pinni. Są też od nich słodsze. Mają zielony kolor, dzięki temu wzmacniają kolor pesto. Jeśli stosujesz pistacje zamiast orzeszków pinii, to 1 łyżkę pinii zamień na 1 1/2 łyżki pistacji.


Przepis na pesto z pistacji

Składniki:
120 g łuskanych i niesolonych pistacji,
4 łyżki świeżych listków bazylii,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Pistacje umieść w misce. Zalej wrzątkiem. Pozostaw na 10 min. Obierz z czerwonej skórki.
  2. Obrane i ostudzone pistacje przełóż do blendera. Rozdrobnij.
  3. Gdy orzechy będą już rozdrobnione, dodaj bazylię i czosnek. Zblenduj do pożądanej konsystencji.
  4. Dodaj przyprawy i oliwę z oliwek. Delikatnie zblenduj.

Migdały

Są mniej aromatyczne niż orzeszki pinii. Przed użyciem do pesto warto je moczyć przez całą noc, a następnie ściągnąć z nich skórkę. Dzięki temu w smaku będą przypominać orzeszki pinii. Proporcja zamiany to 1:1.


Przepis na pesto z migdałami

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki świeżych liści bazylii,
  • 80 g wcześniej uprażonych migdałów,
  • 4 łyżki parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.


Sposób wykonania:

  1. Uprażone wcześniej migdały rozdrobnij w blenderze.
  2. Dodaj czosnek, bazylię. Wszystko zblenduj na gładką masę.
  3. Dodaj parmezan i przyprawy. Zblenduj ponownie.

Nerkowce

Swoim smakiem i wyglądem bardzo przypominają orzeszki pinii. Dlatego mogą stanowić ich zamiennik w prawie każdym przepisie. Do pesto warto użyć niesolonych orzechów nerkowca. Przed użyciem do pesto można je dodatkowo podpiec na suchej patelni, dzięki temu mają intensywniejszy smak. Orzechy nerkowca stanowią idealny substytut orzeszków pinii. Można je używać w proporcji 1:1.


Przepis na pesto z orzechami nerkowca

Składniki:

  • ½ szklanki świeżych liści bazylii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 20 g orzechów nerkowca,
  • 40 g startego pikantnego sera żółtego,
  • 2-3 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.


Sposób wykonania:

  1. Bazylię umyj i umieść w blenderze.
  2. Dodaj czosnek i orzechy. Zblenduj na gładką masę.
  3. Dodaj oliwę, sok z cytryny, ser żółty i przyprawy. Zblenduj ponownie.

Orzechy ziemne

Orzechy ziemne są najtańszym zamiennikiem orzechów pinii. Do pesto warto używać orzechów ziemnych niesolonych. Proporcja to 1 łyżka pinii na 1/2 łyżki orzechów ziemnych.

Pesto z makaronem

Dlaczego warto jeść pesto?

Pesto dzięki zawartości orzeszków jest świetnym źródłem białka roślinnego oraz jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Co powoduje, że korzystnie wpływa na układ sercowo- naczyniowy. Regularne jedzenie pesto zmniejsza wystąpienie chorób serca oraz pomaga regulować poziom glukozy we krwi. Jest również świetnym źródłem wit. K i E oraz minerałów: wapnia, selenu, fosforu i magnezu. Dzięki temu pesto ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz wspomagające odporność.

Do czego można używać pesto?

Pesto ma szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej używane jest do makaronu oraz sosów np. do mięs. Można je również podawać do kanapek, dipów, a nawet pizzy. Świetnie sprawdzi się również jako farsz do ciasta francuskiego i warzyw.

Pesto – jak przechowywać?

Pesto można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tydzień. Można je również zamrozić. Wtedy czas przechowywania jest wydłużony do 3 miesięcy.

Powiązane wpisy

W kategorii:Orzechy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Orzeszki piniowe, naturalne - 200g
Orzeszki piniowe, naturalne - 200g
30,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.