Kasza manna, zwana czasami grysikiem, to rodzaj bardzo drobnej kaszy otrzymywanej z ziaren pszenicy. Uzyskuje się ją na skutek odsiewania grubszych kawałków w trakcie przemiału ziaren pszenicy na mąkę. Na rynku dostępna jest również kasza manna błyskawiczna, która poddana jest już wstępnej obróbce termicznej, dzięki czemu jest ona bardzo szybka w przygotowaniu.
Kasza manna wywodzi się z Azji Środkowej, ale popularna jest także w Chinach oraz na Bliskim Wschodzie.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze na 100 gram kaszy niegotowanej
- kalorie (wartość energetyczna): 348 kcal/1481 kJ;
- białko: 8,7 g; tłuszcz ogółem: 1,3 g;
- kwasy tłuszczowe nasycone: 0,18 g;
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 0,13 g;
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0,56 g;
- węglowodany: 76,7 g;
- błonnik pokarmowy: 2,5 g.
Witaminy
- witamina E: 0,1 mg;
- witamina B1: 0,113 mg;
- witamina B2: 0,03 mg;
- witamina B3 (PP): 0,74 mg;
- witamina B6: 0,07 mg;
- witamina B9 (kwas foliowy): 23 µg.
Minerały
- wapń: 17 mg;
- żelazo: 0,9 mg;
- magnez: 18 mg;
- fosfor: 93 mg;
- potas: 116 mg;
- sód: 3 mg;
- cynk: 0,85 mg;
- miedź: 0,1 mg;
- selen: 5,28 µg.

Właściwości
Kompleks witamin B
Kasza manna skutecznie zwiększa spożycie kilku witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego i tiaminy. Łącznie witaminy z grupy B wspierają metabolizm i powodują, że organizm może przemienić jedzenie w użyteczną energię. Tiamina pomaga również prawidłowo funkcjonować mózgowi i nerwom, a kwas foliowy wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek. Porcja kaszy mannej zawiera 109 mikrogramów kwasu foliowego – około jednej czwartej zapotrzebowania na jedzenie – wraz z 28% zalecanej dziennej dawki tiaminy dla mężczyzn i 31% dla kobiet, ustalonej przez Institute of Medicine.
Selen
Kasza manna może być używana jako źródło selenu. Twoje ciało wykorzystuje selen, w połączeniu z innymi składnikami odżywczymi, w tym witaminą E, jako przeciwutleniacz. Oznacza to, że zapobiega on szkodliwemu utlenianiu błony komórkowej i DNA, które w przeciwnym razie przyczyniłoby się do chorób, w tym chorób serca. Wystarczająca ilość selenu w diecie wzmacnia również układ odpornościowy, aby zapobiec infekcjom. Porcja kaszy mannej zapewnia 37 mikrogramów selenu.
Dowiedz się jakie produkty zawierają selen z artykułu: Źródła selenu – gdzie go szukać?
Żelazo
Dodanie kaszy mannej do diety pomaga również w osiągnięciu dziennego zalecanego spożycia żelaza. Każda porcja oferuje 1,8 miligrama żelaza – 10 procent zapotrzebowania na ten składnik dla kobiet i 23 procent dla mężczyzn, określone przez Institute of Medicine. Spożywanie produktów bogatych w żelazo korzystnie wpływa na krążenie krwi, ponieważ krwinki czerwone – komórki, których zadaniem jest cyrkulacja tlenu w krwiobiegu – wymagają działania żelaza. Żelazo pomaga również komórkom produkować paliwo, którego potrzebują do codziennego funkcjonowania.
Dowiedz się w jakie produkty zawierają żelazo z artykułu: Produkty bogate w żelazo.
Zastosowanie
Kasza manna jest bardzo polecana przez dietetyków. Jest to produkt lekkostrawny, dlatego zalecana jest rekonwalescentom oraz małym dzieciom. Ma ona łagodny smak. Można ją traktować jako samodzielną potrawę, a także wykonywać na jej bazie kleik, mus, zupę mleczną. Kasza manna ze względu na konsystencję świetnie sprawdzi się jako środek do zagęszczenia budyniów oraz zup i sosów.
Wysokiej jakości kaszę manną można poznać za sprawą braku w niej cząstek otrębów. Jej kolor to biel wpadająca w delikatną żółć.
Jeśli masz wysoki poziom cholesterolu, cukrzycę, choroby serca itp., używanie kaszy mannej jako dodatku do wypieków to doskonały pomysł. Wielu pacjentów z tymi schorzeniami przestawia się na ten produkt ze względu na wiele korzyści zdrowotnych, jakie zapewnia. Pomaga w kontrolowaniu i zapobieganiu tym chorobom.
Uczyń kaszę manną częścią codziennej diety, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Pamiętaj jednak, że zawiera ona gluten, dlatego powinieneś jej unikać, jeśli masz nadwrażliwość na ten składnik lub cierpisz na celiakię.