Składniki zawarte w miodzie mogą wspomagać funkcjonowanie układu immunologicznego. W jaki sposób miód wzmacnia odporność? Jak go stosować?
Dlaczego spożywając miód wspieramy odporność?
Prozdrowotne właściwości miodu znane są od wieków. Ten popularny produkt pszczeli zawiera witaminy, minerały oraz organiczne związki o działaniu przeciwutleniającym, antywirusowym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Jakie związki obecne w miodzie wspierają odporność?
Przeciwutleniacze i fitoskładniki
Badania przeprowadzane w ostatnich latach nad składem miodu wykazały, że może one zawierać nawet trzydzieści rodzajów polifenoli. Ich poziomy zależą od „materiału” czyli gatunku kwiatów z jakich był pobierany nektar, a także warunków klimatycznych i geograficznych. Podczas gdy niektóre związki bioaktywne (galangina, kwercetyna, kempferol, luteolina i izoramnetyna) znajdują się w każdym miodzie, inne (naringenina i hesperetyna) można znaleźć jedynie w niektórych jego odmianach. Z wielu niezależnych badań [2] wiemy, że wszystkie te fitoskładniki obecne miodach mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Polifenole pomagają chronić organizm przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, które spowodowane są przez stres oksydacyjny. Chronią przed chorobami spowodowanymi stresem oksydacyjnym.
Propolis
Badania[3][4][5] wykazały, że zawarty w miodzie propolis ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dzięki temu wzmacnia odporność oraz wspomaga walkę układu immunologicznego z różnymi patogenami.
Miód zwiększa również liczbę limfocytów T i B, eozynofilii, neutrofili i monofilii. Dzięki temu wzmacnia układ immunologiczny, w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Miód zawiera również nigerooligosacharydy, które wzmacniają układ odpornościowy.
Jaki miód na odporność?
Każdy miód wzmacnia odporność, ale spożywanie niektórych odmian miodu może dać lepsze efekty od innych. Interesujące pod względem przedstawiają się badania [6] polskich badaczy, którzy porównali aktywności antybiotyczne poszczególnych rodzajów miodów krajowych.
Z badań wynika, że:
- Najwyższą aktywnością wyróżniają się miody: nawłociowy, gryczany i nektarowo-spadziowy.
- W grupie miodów nieco niższej aktywności znajdują się między lipowy, spadziowy, wrzosowy i rzepakowy.
- Wartości inhibinowe na zbliżonym do krajowych miodów poziomie wykazał nowozelandzki miód manuka.
- Stosunkowo najniższą aktywnością biologiczną odznaczały się: miód wielokwiatowy, miód akacjowy i pozostałe miody nektarowe.
Aby skuteczniej wspierać naturalną odporność, warto włączyć do swojej diety miody smakowe, czyli z dodatkiem liofilizowanych owoców. Na wzmocnienie odporności szczególnie polecamy:
- miód z maliną: dobroczynne właściwości nektaru kwiatowego zostały wzbogacone o 7% liofilizowanych malin, które są świetnym źródłem witaminy C i E (naturalnych antyoksydantów) oraz witamin z grupy B;
- miód z cytryną: właściwości prozdrowotne miodu kwiatowego zostały wzbogacone o 3% liofilizowanej cytryny, która jest świetnym źródłem witaminy C i E (naturalnych antyoksydantów) oraz witamin z grupy B i beta-karotenu;
- miód z pomarańczą i imbirem: właściwości miodu wielokwiatowego zostały wzbogacone o 5% liofilizowanych pomarańczy, które są świetnym źródłem witaminy A, C, P oraz beta- karotenu. Miód zawiera 0,5% liofilizowanego imbiru, który znany jest ze swoich właściwości stymulujących układ odpornościowy, ponieważ zawiera witaminy A, C oraz witaminy z grupy B.
Jak jeść miód, aby wspierać odporność?
Codzienne spożywanie miodu podnosi odporność organizmu. Dlatego warto zastąpić cukier miodem do słodzenia napojów. Dzięki temu można zwiększyć korzyści zdrowotne wynikające z regularnego jedzenia miodu. Rozpuszczenie miodu w ciepłym napoju pobudza do działania enzymy, które w wyniku działania oksydazy mają działanie antybiotyczne. Aby zwiększyć korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia miodu, to trzeba go spożywać cały czas, nie tylko w sezonie jesienno-zimowym.
Przeczytaj również: Miód a temperatura. Jak przygotować miód, aby nie stracił cennych właściwości?
Przepisy na stosowanie miodu na odporność
Woda z miodem
Do ½ szklanki letniej wody wlej 1 łyżeczkę miodu. Zamieszaj. Wypij.
Woda z miodem i cytryną
Cytryna zawiera witaminę C, z grupy B, E oraz beta- karoten, potas, magnez i żelazo.
Składniki:
- sok z ½ cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- 1 szklanka letniej wody.
Sposób przygotowania:
- Cytrynę sparz. Wyciśnij sok.
- Do szklanki z wodą wlej sok z cytryny i miód. Wymieszaj.
Woda z imbirem, miodem i cytryną
Dobroczynne właściwości miodu zostały wzbogacone o imbir i cytrynę.
Składniki:
- 1 łyżeczka imbiru mielonego,
- 200 ml miodu,
- sok z ½ cytryny,
- 1 kopiasta łyżeczka miodu,
- 1 szklanka wrzącej wody.
Sposób przygotowania:
- Cytrynę sparz. Wyciśnij sok.
- Imbir obierz i pokrój na drobną kostkę.
- Zalej wrzątkiem. Odczekaj około 15 min, aż się zaparzy.
- Gdy woda z imbirem osiągnie temp. poniżej 40°C, to dodaj sok z cytryny i miód.
- Wymieszaj. Wypij od razu.
Miód z dodatkiem pokrzywy
Pokrzywa zawiera wiele cennych składników odżywczych, dzięki temu wzmacnia działanie miodu.
Składniki:
- 1/2 szklanki świeżego soku z pokrzywy,
- 2 szklanki miodu.
Sposób przygotowania:
- Świeże liście dokładnie umyj.
- Zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
- Papkę przeciśnij przez gazę.
- W zależności od ilości soku miodu dodaj 4 razy więcej.
- Płynny miód wymieszaj z sokiem z pokrzywy.
- Przelej do słoików i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 2 lata.
- Dla wzmocnienia odporności zalecamy pić 1 łyżkę syropu na czczo.
Miód jest produktem, który w naturalny sposób wzmacnia odporność. Aby był skuteczny, należy go jeść przez cały rok.
Przypisy:
- Honey as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Its Molecular Mechanisms of Action, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5822819/ [dostęp 09.05.2022]
- Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/ [dostęp 09.05.2022]
- Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/ [dostęp 09.05.2022]
- Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/ [dostęp 09.05.2022]
- Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/ [dostęp 09.05.2022]
- Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Agata Dutkowiak, Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, Postępy Fitoterapii 2/2014, s. 67-70 lub http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2014_067-070.pdf [dostęp 09.05.2022]