Migdały są bardzo zdrową przekąską. Zawierają dobrze przyswajalne białko roślinne oraz witaminy i mikroelementy. Jak jeść migdały ze skórka czy bez? Co można zrobić z migdałów?
Dlaczego warto jeść migdały?
Migdały zawierają dużo błonnika, białka roślinnego oraz witamin i mikroelementów. Zjedzenie garści migdałów zapewnia uczucie sytości na dłużej. Są jednym z najlepszych źródeł witaminy E, która ma pozytywny wpływ na skórę i układ krwionośny. Migdały mają tyle samo magnezu co kakao. Obniżają ciśnienie krwi oraz ułatwiają trawienie i regularne wypróżnianie.
Więcej na temat sposobów jedzenia migdałów można przeczytać w tekście Migdały właściwości.
Czy jeść migdały ze skórką, czy bez?
Migdały trzeba obierać ze skórki z dwóch powodów. Po pierwszy skórka nie jest smaczna. Ma gorzki smak ze względu na zawartość garbników, które mają negatywny wpływ na organizm. Utrudniają przyswajanie wielu składników mineralnych. Skórka zawiera również kwas fitynowy, który zmniejsza wchłanianie wapnia, cynku i manganu. Drugim ważnym powodem jest to, że migdały mogą być zanieczyszczone substancjami chemicznymi służącymi do zabezpieczenia ich przed zepsuciem. Pasteryzacji chemicznej podlegają wszystkie migdały pochodzące z USA.
Dzięki moczeniu migdały mają maślany delikatny smak oraz są lepiej trawione w żołądku. Jedzenie namoczonych wcześniej migdałów ma wiele korzyści dla zdrowia:
- ułatwiają trawienie,
- mają pozytywny wpływ na układ sercowo- naczyniowy,
- wspomagają odchudzanie,
- są źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.
Dlatego warto codziennie zjeść garść migdałów, aby dostarczyć do organizmu niezbędnych składniki odżywcze.
Dowiedz się więcej: Jak często można jeść migdały?
Jak namoczyć migdały?
Aby składniki odżywcze zawarte w migdałach były lepiej przyswajalne, to warto je wcześniej namoczyć:
- Włóż migdały do miski. Zalej letnią wodą z kranu do wysokości 2 cm nad powierzchnią migdałów.
- Posyp solą (proporcja 1 łyżeczka soli na 1 szklankę migdałów).
- Przykryj. Pozostaw w suchym i chłodnym miejscu na 8-12 godzin.
- Odcedź.
- Usuń skórkę.
Co można zrobić z migdałów?
Bardzo popularne jest jedzenie surowych migdałów jako przekąski.
Migdały można jeść bezpośrednio z opakowania, na surowo. Doskonałym wyborem są migdały solone lub równie smaczne prażone migdały. Można je również zmielić i dodawać w takiej formie do spodu ciasta. Z migdałów i wody przygotowuje się mleko migdałowe. Raczej nie powinno się ich poddawać obróbce termicznej.
Z migdałów można przygotować smaczne mleko roślinne i delikatną bezglutenową mąkę, która świetnie sprawdzi się do domowych wypieków. Z migdałów można zrobić też domowe masło migdałowe do smarowania pieczywa lub pastę migdałową (dodatek do ciast i ciastek). Możemy również wybrać pyszne migdały w czekoladzie. Poszukiwacze wyjątkowego połączenia smaków, chętnie sięgają po migdały w czekoladzie z cynamonem.
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe jest alternatywą dla mleka krowiego dla wegetarian oraz osób będących na diecie bezmlecznej. Ma te same właściwości co surowe migdały.
Przepis na domowe mleko migdałowe
Składniki:
- 2 szklanki migdałów ze skórką,
- 1 l zimnej wody.
Przygotowanie
- Migdały zalej 1 l zimnej wody. Pozostaw do namoczenia przez około 12 godzin.
- Po upływie tego czasu migdały odcedź.
- Wsyp do blendera lub malaksera. Dodaj 4 szklanki letniej wody. Zmiksuj.
- Przecedź przez gazę.
- Mleko możesz przechowywać w lodówce maksymalnie przez 3 dni.
Mąka migdałowa
Z migdałów można zrobić bezglutenową mąkę migdałową. Można ją stosować w przepisach zamiast mąki pszennej. Ma te same właściwości odżywcze, co surowe migdały. Z mąki migdałowej wykonuje się marcepan, który używany jest do dekoracji wyrobów cukierniczych.
Aby wykonać mąkę migdałową w domu, wystarczy tylko zmielić migdały na pył. Warto pamiętać o tym, że nie można zbyt długo blendować migdałów. Ponieważ w trakcie mielenia wydobywa się z nich tłuszcz i zamiast mąki będzie masło migdałowe.
Masło migdałowe
Masło migdałowe zwane jest również musem migdałowym. Swoją konsystencją przypomina masło orzechowe. Masło migdałowe można jeść jako dodatek do pieczywa lub jako składnik ciastek.
Składniki:
- 2 szklanki migdałów ze skórką,
- 1/2 łyżeczki oleju.
Przygotowanie:
- Migdały upraż na patelni. Mieszając co jakiś czas.
- Wystudź. Gdy ostygną, to wsyp do malaksera lub blendera.
- Miksuj przez około 10 min na wysokich obrotach.
- Po upływie tego czasu dodaj olej. Miksuj przez około 2 min do uzyskania kremowej konsystencji.
Pasta migdałowa
Pastę migdałową przygotowuje się z masła migdałowego z dodatkiem cukru i odrobiny oleju. Można do niej dodać również śmietanę kremówkę lub syrop klonowy. Masło migdałowe jest składnikiem wielu znanych ciastek i ciast.
Znanym wypiekiem nadziewanymi pastą migdałową są mandelmassa (Szwedzkie babeczki). Pasta migdałowa używana jest również do nadziewania rogalików migdałowych we Francji oraz ciastek SweatHeart w Chinach.
Pyszne sposoby na włączenie migdałów do diety
Migdały są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, dlatego warto codziennie je jeść.
Mieszanka bakalii
Domowa mieszanka bakalii jest zdrowym sposobem na przekąskę na wynos np. do szkoły lub do pracy. Wystarczy wymieszać obrane wcześniej ze skórki migdały z innymi bakaliami np. rodzynkami, daktylami i orzechami. Aby przekąska była zdrowa, wybieraj suszone owoce bez dodatku cukru. Możesz do mieszanki dodać również pokrojoną gorzką czekoladę.
Koktajl z dodatkiem migdałów
Do każdego koktajlu warto dodać pokruszone migdały lub masło migdałowe. Dzięki temu można otrzymać sycący i bogaty w składniki odżywcze napój.
Masło migdałowo-orzechowe
Masło migdałowe jest świetnym sposobem na wzbogacenie diety o migdały. Wystarczy zmiksować obrane ze skórki migdały i orzechy (300g migdałów i 50 g orzechów) za pomocą blendera lub robota kuchennego. Miksowanie trwa około 10 min do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Tak przygotowane masło możesz przechowywać przez miesiąc w suchym i chłodnym miejscu.
Migdały jako dodatek do owsianki
Migdały możesz dodać do porcji müsli lub do owsianki. Zwiększają one wartość odżywczą śniadania oraz zapewniają uczucie sytości na dłużej.
Zupa migdałowo-dyniowa (przepis)
W zimie gorąca i pożywna zupa jest najlepszym sposobem, aby się rozgrzać. Zupa migdałowa nie jest trudna do przygotowania.
Składniki:
- ¼ filiżanki migdałów,
- 1 filiżanka mleka,
- ½ szklanki wody,
- 2- 3 łyżek mąki.
- 300 g puree dyniowego.
Przygotowanie:
- Migdały zmiksuj z mlekiem.
- Podsmaż mąkę na małym ogniu.
- Dodaj wodę. Mieszaj cały czas, aby nie powstały grudki.
- Dodaj pastę z migdałów i mleka oraz przyprawy.
- Dodaj puree dyniowe. Zagotuj.
- Gotuj przez około 5 min na małym ogniu.
Jogurt naturalny z owocami i migdałami (przepis)
Jogurt grecki z owocami i migdałami jest świetnym sposobem na wartościową przekąskę w ciągu dnia.
Składniki:
- 1 małe opakowanie jogurtu typu greckiego,
- ½ szklanki świeżych sezonowych owoców,
- ¼ szklanki posiekanych migdałów.
Przygotowanie:
- Do małego pudełka przelej jogurt.
- Wsyp owoce. Wymieszaj.
- Posyp pokrojonymi migdałami. Przykryj pokrywką.
- Jogurt typu greckiego z owocami i migdałami jest świetna forma przekąski. Można go zabrać na drugie śniadanie do pracy lub do szkoły.
Domowe batoniki müsli (przepis)
Domowe batoniki müsli są idealną przekąską dla osób dbających o linię. Składniki domowych batoników można dowolnie modyfikować.
Składniki:
- 1 filiżanka migdałów bez skórki,
- 1 filiżanka suszonych owoców np. rodzynek lub daktyli,
- 2-3 filiżanek płatków owsianych,
- 1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego, lub syropu z agawy,
- 1 filiżankę masła orzechowego lub masła migdałowego, lub niesłodzonego musu jabłkowego.
Przygotowanie:
- Wsyp wszystkie składniki do miski. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Na blachówce uformuj batoniki.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
- Piecz przez około 25 min.
- Jeśli chcesz, to możesz polać je domową gorzką czekoladą.
Mrożone banany w maśle orzechowym i migdałach (przepis)
Mrożone banany w maśle orzechowym i migdałach są zdrowym posiłkiem idealnym na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:
- 2 średnie banany,
- 6 łyżek miękkiego masła orzechowego,
- ¾ szklanki migdałów.
Przygotowanie:
- Przekrój banany na pół.
- Posiekaj drobno migdały.
- Do każdej połówki wbij patyczki drewniane.
- Włóż banany do zamrażarki na około 1 godzinę.
- Gdy banany będą już zamrożone to obtocz je w miękkim maśle orzechowym.
- Następnie posyp pokrojonymi migdałami.
- Włóż banany z powrotem do zamrażarki na około 2,5 godziny.
- Podawaj zamrożone.
Ciasteczka owsiano-migdałowe (przepis)
Jeśli lubisz piec to owsiano-migdałowe ciasteczka są dla Ciebie świetnym rozwiązaniem. Do tych ciasteczek możesz dodać pokrojone migdały lub suszone owoce np. daktyle.
Składniki:
- 25 dag płatków owsianych,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżka cukru,
- 10 dag masła,
- 1 jajo (w wersji wegańskiej 1 duży banan),
- ½ szklanki pokrojonych migdałów,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- ½ szklanki suszonych owoców.
Przygotowanie:
- Miód i masło rozpuścić w rondelku.
- Płatki migdałowe zblenduj na pył.
- Jaja ubij na białą masę. Dodaj cukier.
- Do masy jajecznej dodaj zblendowane płatki, suszone owoce, gorzką czekoladę oraz wystudzone rozpuszczone masło z miodem.
- Całość wyrób na gęstą masę.
- Za pomocą łyżeczki nakładaj ciasto na blachówkę.
- Nagrzej piekarnik do temp. 160 stopni.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 min.