• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jaka kawa do kawiarki?

Jaka kawa do kawiarki będzie najlepsza? To pytanie nurtuje pewnie wielu wielbicieli parzonej kawy. ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Przyprawy / Gorczyca biała- właściwości i zastosowanie

2 lipca 2021

Gorczyca biała- właściwości i zastosowanie

Spis treści pokaż
1. Gorczyca biała – co to za roślina?
2. Gorczyca biała – właściwości
3. Gorczyca na zaparcia
4. Gorczyca biała wartość odżywcza i indeks glikemiczny
5. Jak tą przyprawę stosować w kuchni?
6. Domowa musztarda z gorczycy
7. Co można stosować zamiast gorczycy białej?
8. Kto nie może stosować gorczycy?


Gorczyca biała jest przyprawą stosowaną do wyrobu musztardy. Spożywanie tej rośliny ma wiele innych korzyści dla zdrowia. Dlaczego warto używać gorczycę w codziennej diecie?

Gorczyca biała – co to za roślina?

Gorczyca biała (Sinapis alba) jest rośliną jednoroczną z rodziny krzyżowych. Prawdopodobnie pochodzi z basenu morza śródziemnego. Odmiany tej rośliny uprawiane są w Europie Środkowej, Północnej i Zachodniej, Azji Środkowej, Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie.


Gorczyca nie ma dużych wymagań klimatycznych. Największe plony zbierane są na glebach piaszczystych i piaszczysto- gliniastych. Jest to roślina jednoroczna dorastająca do 60cm wysokości. Wysiewana jest w kwietniu do gruntu. Nasiona są gotowe do zbioru po około 2 miesiącach.

Pierwsze wzmianki o nasionach gorczycy białej pochodzą około 5000 p.n.e. – była wówczas wykorzystywane do wyrobu maści. Wzmianki o niej można znaleźć w Nowym Testamencie w przypowieściach biblijnych.

kwiat gorczycy
Gorczyca

Gorczyca biała – właściwości

Stosowanie gorczycy jako przyprawy w codziennej diecie ma bardzo wiele korzyści dla zdrowia:

  • przyspiesza pracę układu pokarmowego – zwiększa 8-krotnie produkcję śliny, która jest niezbędna do trawienia pokarmów. Zwiększona ilość śliny poprawia trawienie;
  • ma właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybiczne;
  • wspiera układ opornościowy organizmu – gorczyca jest dobrym źródłem żelaza, magnezu i selenu, które równoważą ciśnienie krwi i zwiększając odporność;
  • łagodzi skurcze mięśni – stosowana jest do łagodzenia skurczów mięśni. Jest dobrym źródłem potasu i wapnia. Są niezbędne do prawidłowej pracy mięśni i stawów;
  • usuwa nieprzyjemny zapach z ust – aromaty zawarte w gorczycy usuwają nieprzyjemny zapach z ust;
  • pomaga w odkrztuszaniu – wdychanie pary z ciepłych nasion gorczycy pomaga w odkrztuszaniu;
  • leczy ból stawów – poduszki gorczycowe są stosowane do leczenia m.in. bólów reumatycznych;
  • pomaga w zaburzeniach snu – spożywanie nasion gorczycy łagodzi zaburzenia snu w okresie menopauzy;
  • zmniejsza częstotliwość migren – regularne spożywanie sproszkowanych nasion gorczycy zmniejsza częstotliwość występowania migren;
  • wspomaga pracę serca – gorczyca zmniejsza ilość złego cholesterolu i zwiększa poziom dobrego;
  • pomocna w walce z nowotworem – ma dużą zawartość fitochemikaliów, które wykazują działanie przeciwnowotworowe;
  • wspomaga metabolizm – dzięki dużej zawartości magnezu i fosforu, które są pomocne w syntezie białek. Fosfor wspomaga również metabolizm tłuszczów i węglowodanów;
  • oczyszcza organizm z toksyn – gorczyca ma właściwości odtruwające;
  • wspomaga wzrost włosów – gorczyca ma duże ilości beta- karotenu, białka, żelaza i wapnia. Składniki te poprawiają kondycję włosów i przyspieszają ich wzrost;
  • wzmacnia kości i zęby – zawarty w nasionach wapń, fosfor, magnez i mangan wspierają układ kostny, zapobiegając osteoporozie i złamaniom;
  • łagodzi objawy grypy i przeziębienia – wysoka zawartość manganu i żelaza wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w leczeniu grypy i przeziębień;
  • pomaga w zapobieganiu anemii – zawarty w gorczycy cynk pomaga zapobiegać anemii, stymuluje wytwarzanie hemoglobiny.


Gorczyca na zaparcia

Spożywanie całych nasion gorczycy jest domowym sposobem leczenia zaparć. Nasiona pęcznieją w przewodzie pokarmowym, spulchniające masę kałową, doprowadzając do łagodnego efektu przeczyszczenia.
Osoby, które mają problem z zaparciami, powinny regularnie spożywać napar z gorczycy – jedną łyżkę nasion należy zalać jedną szklanką letniej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 5 min. Przyrządzony napar należy pić po ¼ lub 1/3 szklanki po każdym posiłku.

Gorczyca biała wartość odżywcza i indeks glikemiczny

Wartość energetyczna gorczycy to 508 kcal w 100g produktu. Gorczyca składa się głównie z tłuszczu 36,4 g w 100g. Produkt ten zawiera duże ilości białka 26g w 100g i węglowodanów 28g w 100 g. Gorczyca jest bogata w błonnik pokarmowy 12g w 100g oraz kwasy tłuszczowe z Omega-3.
Gorczyca jest bardzo bogata w składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, fosfor, sód, potas i cynk. Jest też świetnym źródłem wit. A, kwasu foliowego (wit.B12) i niacyny. Gorczyca ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę.

gorczyca do marynowania
Gorczyca doskonale sprawdza się do marynowania i kiszenia.

Jak tą przyprawę stosować w kuchni?

Nasiona gorczycy można samodzielnie zmielić np.: w ręcznym młynku i używać jako przyprawę do mięs, zup i sosów. Dodawana jest również do tłustych mięs, kiełbas i innych domowych wyrobów wędliniarskich.

Nasiona w całości mogą być używane jako dodatek do marynowania warzyw np.: różnych pikli. Stosuje się ją również do korniszonów i innych warzyw marynowanych w occie.


Opakowanie Go4Taste

Gorczyca biała - 500g nasiona – cena : 7,00 zł

Kup gorczycę białą w sklepie Go4taste

Domowa musztarda z gorczycy

Z białej gorczycy można zrobić domową musztardę. Aby ją przygotować potrzebne będzie:

  • 4 łyżki gorczycy,
  • 2 łyżki octu z białego wina,
  • 2 łyżki wody,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć ze sobą i wstawić na około 2 doby do lodówki. Jeśli musztarda będzie za rzadka to można dodać mielonej gorczycy. Jeśli będzie za gęsta to można dodać odrobinę wody.


Co można stosować zamiast gorczycy białej?

Jeśli w przepisie jest gorczyca biała, a nie masz jej chwilowo w domu lub jej smak ci nie odpowiada. To jako alternatywę możesz wykorzystać:

  • gorczycę w innym kolorze – białą gorczycę można zastąpić gorczycą czarną lub brązową. Są pikantniejsze w smaku, dlatego należy stosować połowę porcji.
  • kurkuma mielona – ma ostry smak i piękny żółty kolor. Może być stosowana jako zamiennik gorczycy 1:1;
  • tarty chrzan – zamiast gorczycy można użyć takiej samej ilości startego chrzanu;
  • wasabi – jest pikantną zieloną pastą. Gorczycę można zastąpić mniejszą ilością Wasabi;
  • kminek – kminek ma podobny smak do gorczycy. Stosuje się go jako zamiennik 1:1.


Kto nie może stosować gorczycy?

Nie zaleca się stosowania gorczycy u osób, które:

  • są na nią uczulone,
  • cierpią na przewlekły kaszel,
  • mają stan zapalny przewodu pokarmowego lub nadżerkę,
  • mają problemy z nerkami lub pęcherzem żółciowym, ponieważ nasiona są bogate w szczawiany, które blokują wchłanianie wapnia.

Spożywanie za dużej ilości gorczycy może wywołać biegunkę. Kobiety w ciąży nie powinny stosować gorczycy, ponieważ doprowadza do przekrwienia macicy i poronienia.

Powiązane wpisy

W kategorii:Przyprawy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Gorczyca biała - 500g nasiona
Gorczyca biała - 500g nasiona
7,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.