• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Kasza jaglana czy płatki jaglane?

Kiedy kasza jaglana dla dziecka?

Kasza jaglana idealnie sprawdzi się do rozszerzania diety maluszka. Ma wiele właściwości ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Przyprawy / Czym różni się chili od papryki?

29 czerwca 2022

Czym różni się chili od papryki?

Spis treści pokaż
1. Co to jest chili w proszku?
2. Co to jest papryka w proszku?
3. Najważniejsze różnice między papryką i chili
4. Czy powinienem kupić paprykę czy chili?
5. Czy paprykę można zastąpić chili?

Zarówno chili, jak i papryka mielona są obowiązkowymi przyprawami w każdej kuchni. Ich nazwy są czasami stosowane zamiennie. Jaka jest różnica między chili a papryką? Czy można te przyprawy stosować zamiennie?


Co to jest chili w proszku?

Chili powstaje ze zmielenia jednej lub kilku odmian papryczek chili. Odmiany, które są uprawiane przemysłowo to cayenne, chipotle, pasilla, Piri Piri i papryczki jalapeno.
Pochodzi z Meksyku. Gdzie jest „przyprawą narodową”, ponieważ stosowana jest od wielu wieków w kuchni meksykańskiej. Ma wiele prozdrowotnych właściwości, które były wykorzystywane w tradycyjnej medycynie meksykańskiej. Obecnie uprawiana jest na całym świecie.

Co to jest papryka w proszku?

Papryka w proszku to zmielone papryczki należące do rodziny Capsicum maximum. W sprzedaży można znaleźć paprykę mieloną słodką, wędzoną i ostrą. Pierwotnie stosowane były tylko w Meksyku. Obecnie uprawiane są niemal na całym świecie.
Papryka spożywana jest na całym świecie od ponad 3 tys. lat. Niektóre z popularnych gatunków papryki znane były już w starożytnym Egipcie i w czasach imperium rzymskiego. W tym czasie arabscy handlarze ukrywali pochodzenie papryk. Handlowano nimi wzdłuż jedwabnego szlaku. Krzysztof Kolumb szukał „wyspy przypraw” a odkrył Nowy Ląd. Dlatego bardzo wiele osób uważa, że papryka jest tym samym co chili.

Najważniejsze różnice między papryką i chili

Choć obie przyprawy wyglądają podobnie, ponieważ mają ten sam intensywny czerwony kolor, to różnią się między sobą. Największymi różnicami są smak i produkty użyte do mieszanki. Najczęściej proszek chili to zmielone ancho lub papryczki cayenne, do których dodawane są inne przyprawy. Papryka mielona zrobiona jest z bazy, czyli papryki pimento, do której dodana zostaje odrobina chili. Dzięki temu ma słodki, lekko pikantny smak.

Ostrość

Chili jest pikantne w zależności od odmiany jej ostrość wynosi od 1000-1500 SHU, dla porównania mielona papryka ma od 100-500 SHU.

Smak

Chili ma smak ziemisty, który w zależności od zmielonych odmian jest lekko pikantny do bardzo ostry. Papryka mielona ma dymny, lekko słodkawy smak, który różni się ostrością w zależności od ilości dodanego chili.

Papryka wędzona

Czy powinienem kupić paprykę czy chili?

Wybór między papryką i chili zależy od preferencji smakowych i przygotowywanej potrawy. Jeśli lubisz naprawdę ostre jedzenie, to kup chili. Jeśli preferujesz łagodniejszy smak potraw, to kup paprykę. Doda smaku m.in. potrawą z kuchni meksykańskiej, bez niepotrzebnego uczucia palenia.

Czy paprykę można zastąpić chili?

Można, ale zastąpienie papryki chili powoduje, że potrawa nabiera ostrego i wyrazistego smaku. Taka zamiana najlepiej sprawdzi się w daniach kuchni meksykańskiej, tajskiej i wietnamskiej. Jeśli zastępujesz paprykę chili, to dodawaj jej tylko odrobinę.
Taką zamianę możesz wykonać również w drugą stronę, czyli zastąpić w przepisie chili papryką w proszku. Potrawa nabierze wtedy delikatnie słodkiego smaku i będzie mniej ostra. Zanim dokonasz zmiany, zastanów się, czy nie spowoduje to zmiany smaku potrawy.

Powiązane wpisy

W kategorii:Przyprawy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
42,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.