• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jak jeść płatki orkiszowe? Przepisy na zdrowe posiłki.

Płatki orkiszowe są świetnym zamiennikiem płatków owsianych. Mają bardzo dużo witamin i minerałów. ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Przyprawy / Czym różni się chili od papryki?

29 czerwca 2022

Czym różni się chili od papryki?

Spis treści pokaż
1. Co to jest chili w proszku?
2. Co to jest papryka w proszku?
3. Najważniejsze różnice między papryką i chili
4. Czy powinienem kupić paprykę czy chili?
5. Czy paprykę można zastąpić chili?

Zarówno chili, jak i papryka mielona są obowiązkowymi przyprawami w każdej kuchni. Ich nazwy są czasami stosowane zamiennie. Jaka jest różnica między chili a papryką? Czy można te przyprawy stosować zamiennie?


Co to jest chili w proszku?

Chili powstaje ze zmielenia jednej lub kilku odmian papryczek chili. Odmiany, które są uprawiane przemysłowo to cayenne, chipotle, pasilla, Piri Piri i papryczki jalapeno.
Pochodzi z Meksyku. Gdzie jest „przyprawą narodową”, ponieważ stosowana jest od wielu wieków w kuchni meksykańskiej. Ma wiele prozdrowotnych właściwości, które były wykorzystywane w tradycyjnej medycynie meksykańskiej. Obecnie uprawiana jest na całym świecie.

Co to jest papryka w proszku?

Papryka w proszku to zmielone papryczki należące do rodziny Capsicum maximum. W sprzedaży można znaleźć paprykę mieloną słodką, wędzoną i ostrą. Pierwotnie stosowane były tylko w Meksyku. Obecnie uprawiane są niemal na całym świecie.
Papryka spożywana jest na całym świecie od ponad 3 tys. lat. Niektóre z popularnych gatunków papryki znane były już w starożytnym Egipcie i w czasach imperium rzymskiego. W tym czasie arabscy handlarze ukrywali pochodzenie papryk. Handlowano nimi wzdłuż jedwabnego szlaku. Krzysztof Kolumb szukał „wyspy przypraw” a odkrył Nowy Ląd. Dlatego bardzo wiele osób uważa, że papryka jest tym samym co chili.

Najważniejsze różnice między papryką i chili

Choć obie przyprawy wyglądają podobnie, ponieważ mają ten sam intensywny czerwony kolor, to różnią się między sobą. Największymi różnicami są smak i produkty użyte do mieszanki. Najczęściej proszek chili to zmielone ancho lub papryczki cayenne, do których dodawane są inne przyprawy. Papryka mielona zrobiona jest z bazy, czyli papryki pimento, do której dodana zostaje odrobina chili. Dzięki temu ma słodki, lekko pikantny smak.

Ostrość

Chili jest pikantne w zależności od odmiany jej ostrość wynosi od 1000-1500 SHU, dla porównania mielona papryka ma od 100-500 SHU.

Smak

Chili ma smak ziemisty, który w zależności od zmielonych odmian jest lekko pikantny do bardzo ostry. Papryka mielona ma dymny, lekko słodkawy smak, który różni się ostrością w zależności od ilości dodanego chili.

Papryka wędzona

Czy powinienem kupić paprykę czy chili?

Wybór między papryką i chili zależy od preferencji smakowych i przygotowywanej potrawy. Jeśli lubisz naprawdę ostre jedzenie, to kup chili. Jeśli preferujesz łagodniejszy smak potraw, to kup paprykę. Doda smaku m.in. potrawą z kuchni meksykańskiej, bez niepotrzebnego uczucia palenia.

Czy paprykę można zastąpić chili?

Można, ale zastąpienie papryki chili powoduje, że potrawa nabiera ostrego i wyrazistego smaku. Taka zamiana najlepiej sprawdzi się w daniach kuchni meksykańskiej, tajskiej i wietnamskiej. Jeśli zastępujesz paprykę chili, to dodawaj jej tylko odrobinę.
Taką zamianę możesz wykonać również w drugą stronę, czyli zastąpić w przepisie chili papryką w proszku. Potrawa nabierze wtedy delikatnie słodkiego smaku i będzie mniej ostra. Zanim dokonasz zmiany, zastanów się, czy nie spowoduje to zmiany smaku potrawy.

Powiązane wpisy

W kategorii:Przyprawy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
42,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.