• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Ile można jeść orzechów laskowych?

Ile można zjeść orzechów laskowych?

Orzechy laskowe polskie posiadają wiele cennych właściwości. Do zalet tego orzecha należą m.in. ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Owoce suszone / Czereśnie świeże i suszone: smak, skład i właściwości

5 kwietnia 2022

Czereśnie świeże i suszone: smak, skład i właściwości

Spis treści pokaż
1. Czereśnia czy wiśnia? Co to za owoc?
2. Czereśnia suszone i ich właściwości
3. Co zrobić z suszonych czereśni?

Czereśnie należą do owoców sezonowych, które w wersji świeżej dostępne są bardzo krótko — przez miesiąc w ciągu roku. Czy można zachować smak lata i móc cieszyć się z pysznego słodko-winnego smaku czereśni przez cały rok? Wystarczy kupić czereśnie suszone. Jakimi właściwościami wyróżniają się czereśnie suszone i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Czereśnia czy wiśnia? Co to za owoc?

Czereśnia ze względu na fizyczne podobieństwo czasami jest mylona z wiśnią. W istocie jest między nimi wiele podobieństw. Z botanicznego punktu czereśnia (Prunus avium L.) [1] jest dziką odmianą wiśni zwyczajnej (Cerasus Mill.). Czereśnia znana jest też pod nazwami wiśnia ptasia, wiśnia dzika i trześnia.
Istnieje wiele odmian czereśni, które różnią się od siebie wyglądem, ale również smakiem, który może być: słodko-winny lub cierpki ( podobny do wiśni).

Czereśnie i wiśnie mogą być do siebie bardzo podobne i wówczas bardzo trudno na pierwszy rzut oka je od siebie odróżnić. Oba owoce mogą mieć dojrzały i głęboki kolor. Wiśnie przeważnie są intensywnie czerwone. Czereśnie mają różne kolory – od żółtego, przez różowy po ciemnoczerwony.

Czereśnie

Amatorzy tych pysznych owoców i ich słodko-winnego smaku nie mają zbyt dużo czasu na to, aby smakować czereśnie w wersji świeżej. Sezon na czereśnie trwa bowiem stosunkowo krótko. Szczyt sezonu przypada na czerwiec. Czereśnie pojawiają się na półkach sklepowych w czerwcu i pozostają tam do początku lipca.
Jednym ze sposobów na zachowanie smaku czereśni na dłużej jest przygotowanie z nich różnego typu przetworów. Ze świeżych owoców produkowane są między innymi soki, kompoty, nalewki, konfitury czy frużeliny. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że czereśnie podobnie jak inne owoce świeże, można po prostu wysuszyć. Suszone czereśnie to owoce, które nie są jeszcze tak popularne, jak rodzynki czy żurawina. A szkoda, ponieważ wprowadzają wiele urozmaicenia do potraw.


Opakowanie Go4Taste

Suszone czereśnie 100% - 500g bez cukru – cena : 37,00 zł

Kup czereśnie suszone w sklepie Go4taste

Czereśnia suszone i ich właściwości

Spożywanie zarówno świeżych, jak i suszonych czereśni pozytywnie działa na organizm. Owoce te zawierają wiele cennych składników, które wpływają na poprawę samopoczucia, a także mogą redukować objawy niektórych schorzeń.

Dlaczego warto włączyć suszone czereśnie do diety?

Moc cennych składników odżywczych.

Czereśnie (Prunus avium) wyróżniają się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które wspierają naturalną odporność organizmu. [2] W czereśniach znajdują się między innymi antocyjany, które mają działanie antyoksydacyjne.
Czereśnie zawierają m.in. kwercetynę – naturalny antyoksydant, który działa przeciwzapalnie, pomaga regulować ciśnienie krwi, zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych, a także zmniejsza stężenie cholesterolu w surowicy krwi i hamuje proces utleniania się lipidów.
W suszonych czereśniach znajduje się również sporo błonnika, potasu i witaminy A i C.
Czereśnie to bogate źródło kwasu elagowego o działaniu przeciwnowotworowym. Zawierają też sporo mikroelementów takich jak witamina P, żelazo, potas, magnez, wapń i fosfor.

Składniki odżywcze w czereśniach (tabela)

Składniki odżywczeCzereśnie suszoneCzereśnie świeże
Porcja100 g100 g
Kalorie33363
Witaminy
Witamina A, RAE141 mcg (16 %)3 mcg
Karoten, beta1697 mcg38 mcg
Lutein + zeaxanthin173 mcg85 mcg
Tiamina0.06 mg0.03 mg
Ryboflawina0.10 mg (8%)0.03 mg
Niacyna0.87 mg0.15 mg
Witamina B60.10 mg (8%)0.05 mg
Witamina C19.30 mg (21 %)7 mg (8%)
Witamina E (alpha-tocopherol)0.17 mg0.07 mg
Witamina K5.10 mcg2.10 mcg
Witamina K15.10 mcg2.10 mcg
Cholina14.70 mg6.10 mg
Minerały
Wapń, Ca38 mg13 mg
Miedź, Cu0.23 mg (26 %)0.06 mg (7%)
Żelazo, Fe0.68 mg0.36 mg
Magnes, Mg22 mg11 mg
Fosfor, P36 mg (8%)21 mg
Potas, K376 mg222 mg
Selen, Se0.40 mcg0 mcg
Sod, Na13 mg0 mg
Cynk, Zn0.25 mg0.07 mg
Węglowodany
Węglowodany80.45 g16.01 g
Błonnik2.50 g (9%)2.10 g
Cukry67.15 g12.82 g
Źródło: nutritonvalue.org

Suszone czereśnie na problemy trawienne

Suszone czereśnie są pełne zdrowego i naturalnego błonnika. Spożywanie owoców i pokarmów bogatych w błonnik przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy mamy problemy z zaparciami lub innymi zaburzeniami trawiennymi. Kilka sztuk czereśni spożywanych dziennie z pewnością pomoże w usprawnieniu naszego układu trawiennego i stymulacji jelit do regularnego treningu.

Mają działanie antyoksydacyjne

Przeciwutleniacze, w tym zawarte w suszonych czereśniach antocyjany, zapobiegają rozwojowi wolnych rodników i uszkodzeniom naszych komórek.

Pomagają w zapalenia stawów i dny moczanowej

Niektóre badania wykazują, że spożywanie czereśni może być rekomendowane przy schorzeniach stawów i dnie moczanowe (zapalenie stawów wynikające z nagromadzenia kwasu moczowego). [3] Składniki zawarte w czereśniach redukują stres oksydacyjny i stan zapalny, przez co zmniejszają dolegliwości stawowe u chorób.
Potwierdzają to wyniki niezależnych badań. Poddano badaniu 10 kobiet, u których po zjedzeniu ok. 280 kg czereśni i całonocnym poście obniżył się poziom markera pełnego białka c-reaktywnego i poziom kwasu moczowego. Jak wynika z danych, spożywanie świeżych wiśni wpłynęło również na zmniejszenie prawie o 35% u tych kobiet ryzyka ataku dny moczanowej. [4]

Co zrobić z suszonych czereśni?

Suszone czereśnie można spożywać tak samo, jak inne bakalie, orzechy i wprowadzać do różnych potraw, wypieków, a także deserów. Szczególnie dobrze komponują się zmieszane z suszonymi jagodami czy białą czekoladą.

  • Można je wykorzystywać różnego typu mieszankach bakalii i dodawać do śniadaniowych owsianek, musli czy naturalnych jogurtów.
  • Świetnie sprawdzą się jako składnik domowych batonów energetycznych.
  • Suszone czereśnie może stosować do przepisów na muffinki i do różnego typu ciast i wypieków.
  • Z powodzeniem można je dodawać do sałatek owocowych i kompotów, a także stosować jako zamiennik rodzynek czy żurawiny.
  • Zmiksowane suszone czereśnie można również dodać do koktajli czy smoothies.

Najlepszy efekt uzyskamy, gdy przed spożyciem namoczymy suszone wiśnie. Owoce będą miększe, pulchniejsze i cechować się będą pełniejszy smakiem i aromatem.

Baton z płatkami owsianymi, migdałami i suszonymi czereśniami (przepis)

Spód:

  • 1 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 1/4 szklanki starego owsa
  • 3/4 szklanki zapakowanego brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 8 łyżek solonego masła, roztopionego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Masa:

  • 1 1/2 szklanki suszonych czereśni
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 3 łyżki mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki pokrojonych migdałów, lekko prażonych

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 °C i przygotuj blachę do pieczenia patelnię do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm.
  2. Wnętrze wysmaruj j masłem lub innym tłuszczem.

Spód:

  1. Zmieszaj ze sobą mąkę, płatki owsiane, brązowy cukier, sól, sodę oczyszczoną i cynamon. W rondelku roztop masło a następnie dodaj sok z cytryny i połączona z resztą masy.
  2. Dociśnij masę do dna przygotowanej formy do pieczenia.

Masa:

  1. Zmieszaj suszone czereśnie, śmietanę, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny, mąkę i brązowy cukier.
  2. Rozłóż mieszankę na cieście. Na koniec posyp prażonymi migdałami i lekko wciśnij je do ​​mieszanki wiśni ze śmietaną.
  3. Piecz w temperaturze 170 °C przez 35-40 minut, aż ciasto stanie się lekko brązowe. Wyjmij z piekarnika i poczekaj na ostudzenie.
  4. Następnie pokrój w kwadraty lub prostokąty.

Przypisy:

  1. Prunus avium, https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/prunus-avium [dostąp 04.04.2022r]
  2. Health Benefits of Prunus avium Plant Parts: An Unexplored Source Rich in Phenolic Compounds, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/87559129.2020.1854781?journalCode=lfri20 [dostęp 04.04.2022r]
  3. Cherry Consumption and the Risk of Recurrent Gout Attacks, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3510330/ [dostep 04.04.2022r]
  4. Consumption of cherries lowers plasma urate in healthy women, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12771324/ [dostęp 04.04.2022r]
  5. Przepis: https://shewearsmanyhats.com/almond-cherry-oatmeal-bars-recipe/ [dostęp 04.04.2022r]

Powiązane wpisy

W kategorii:Owoce suszone

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Suszone czereśnie 100% - 500g bez cukru
Suszone czereśnie 100% - 500g bez cukru
37,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.