• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Wszystko, co musisz wiedzieć o błonniku.

Błonnik pokarmowy jest bardzo ważny dla organizmu człowieka. Wyróżnia się dwa rodzaje: ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Mąki / Co można zrobić z mąki ryżowej?

9 października 2022

Co można zrobić z mąki ryżowej?

Spis treści pokaż
1. Czym jest mąka ryżowa?
2. Mąka ryżowa – dlaczego warto ją jeść?
3. Mąka z białego ryżu
4. Czy mogę zastąpić zwykłą mąkę pszenną mąką z białego ryżu?
5. Jak zrobić mąką ryżową w domu?
6. Mąka ryżowa – zastosowanie w kuchni
7. Mąka ryżowa stosowana jest:

Mąka ryżowa jest popularnym zamiennikiem mąki pszennej, szczególnie wśród osób na diecie bezglutenowej. Dlaczego warto wpleść ją do codziennego menu i jak stosować?


Czym jest mąka ryżowa?

Mąka ryżowa to forma mąki wytwarzana z drobno zmielonego ryżu. Aby zrobić mąkę, usuwa się łuskę ryżu i uzyskuje się surowy ryż, który następnie mieli się na mąkę.
Mąka z mielonego ryżu jest dostępna w dwóch wariantach – jako mąka z białego ryżu (mielona z białego ryżu), a także mąka z brązowego ryżu (mielona z pełnoziarnistego brązowego ryżu), przy czym ten ostatni oferuje więcej błonnika i składników odżywczych, ponieważ zawiera otręby ryżowe.
Oba rodzaje mąki działają w przepisie prawie w ten sam sposób, ale mają nieco inny smak i kolor. Na przykład mąka z brązowego ryżu może gotować się dłużej, gdy jest w postaci makaronu, ponieważ brązowy ryż gotuje się dłużej niż biały ryż.

mąka ryżowa
Mąka ryżowa z ryżu białego


Mąka ryżowa – dlaczego warto ją jeść?

Jedzenie mąki ryżowej korzystnie wpływa na nasze zdrowie, szczególnie na funkcjonowanie wątroby

  • To produkt bezglutenowy. Dlatego jest to doskonała opcja dla osób nietolerujących glutenu lub cierpiących na celiakię.
  • Zawiera białko. Wiadomo, że mąka ryżowa jest cennym źródłem białka najbardziej sycącego spośród wszystkich składników odżywczych.
  • Zawiera błonnik. Mąka ryżowa może zapewnić dużą ilość błonnika, który jest niezbędny w zdrowej diecie. Błonnik poprawia zdrowie układu pokarmowego, ale także obniża poziom cholesterolu, poprawia poziom cukru we krwi oraz wspomaga trawienie.
  • Zawiera cholinę. Cholina pomaga w transporcie cholesterolu i trójglicerydów z wątroby do potrzebnych części ciała. Z tego powodu jedzenie mąki mąka ryżowej wspiera funkcjonowanie wątroby.

Mąka z białego ryżu

Zalety

  • Neutralny smak i gładka konsystencja.
  • Zawiera wiele błonnika.
  • Jest bezglutenowa i lekkostrawna.
  • Niedroga i dostępna niemal w każdym sklepie.
  • Posiada długi okres trwałości.
  • Można ją stosować niemal w każdym przepisie o ile zmieszamy ją z inną mąką.

Wady

  • Nie jest idealnym wyborem w przepisach o niskiej zawartości płynu i dużej zawartości tłuszczu, takich jak ciastka i babeczki.
  • Ciasto po upieczeniu z samej mąki ryżowej może być zbyt kruche i rozsypywać się.

Czy mogę zastąpić zwykłą mąkę pszenną mąką z białego ryżu?

Niestety nie. Nie istnieje bezpośredni substytut dla mąki pszennej. Właściwości, które wnosi na stół, takie jak elastyczność (spowodowana przez gluten), puszystość i uniwersalne zastosowanie, nie mogą być powtórzone przez mąkę z białego ryżu.
Mąka z białego ryżu nie zawiera glutenu, a ponieważ jest to ziarno znacznie twardsze niż pszenica, nie wchłania również płynów.
Jeśli podczas gotowania lub pieczenia zamienisz mąkę z białego ryżu w proporcji 1: 1, fakty nie będą zadowalające. Jeśli chcesz używać mąki z białego ryżu i cieszyć się nią, po prostu musisz wiedzieć, jak i kiedy jej używać.


Opakowanie Go4Taste

Mąka ryżowa - 1kg – cena : 10,00 zł

Kup mąka ryżowa sklep go4taste

Jak zrobić mąką ryżową w domu?

Jeżeli nie masz możliwości zakupu mąki ryżowej w sklepie, możesz ją zrobić samodzielnie w domu. Po prostu zmiel odpowiedni gatunek ryżu. Jak to zrobić?
Zazwyczaj mąka ryżowa, którą możemy kupić w sklepie, robiona jest z ryżu białego. W tej kwestii jednak nie ma szczególnych wytycznych. Do przygotowywania mąki w domu możemy równie dobrze wykorzystać ryż basmati, ryż jaśminowy lub skorzystać z innych, ciemniejszych odmian takich jak ryż czerwony czy ryż czarny. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych i potrzeb.
Oprócz ryżu potrzebny nam jest dobry młynek zbożowy lub blender wyposażony w mocne ostrza, które będą w stanie zmielić ziarna ryżu na drobny proszek.

Przygotowanie mąki ryżowej krok po kroku

  1. Przed rozpoczęciem mielenia ryżu oczyść ryż z resztek skrobi i ewentualnych zanieczyszczeń. W tym celu płucz ryż w zimnej wodzie aż do momentu, gdy stanie się przejrzysta.
  2. Następnie zostaw ryż w wodzie na około 2 godziny. Ryż napęcznieje i przez to będzie bardziej podatny na mielenie.
  3. Po wypłukaniu rozsyp ryż na ręczniku papierowym i pozostaw do wysuszenia. Mielenie rozpocznij dopiero wówczas gdy wszystkie ziarenka ryżu dokładnie przeschną.
  4. Wsyp szklankę wysuszonego ryżu do blendera, młynka do kawy lub dobrego robota kuchennego. Można też ryż podzielić sobie na kilka partii. W przypadku mniejszej ilości blender czy młynek będzie pracował bardziej wydajnie, a same ziarenka ryżu będą zmielone dokładniej.
  5. Miel ziarenka do momentu aż uzyskają konsystencję drobnego proszku. Najlepiej ustaw od razu młynek na najwyższe obroty.
  6. Po przeprowadzeniu wstępnego mielenia przesiej mąkę przez drobne sitko, aby wyłapać większe grudki. Ponownie wsyp je do blendera.
  7. Mąka gotowa!

Mąka ryżowa – zastosowanie w kuchni

Mąka ryżowa ma szerokie zastosowanie kulinarne i jest bardzo popularną bazą do makaronów w wielu kuchniach azjatyckich.
Mąka ryżowa jest bardzo często stosowana w wypiekach bezglutenowych w celu nadania im struktury i masy, ale jest również popularnym dodatkiem do wypieków bezglutenowych ze względu na swoją unikalną i lekko piaszczystą konsystencję. Na przykład niewielka ilość mąki z białego ryżu w przepisie na maślane kruche ciasto może sprawić, że ciasto będzie wyjątkowo delikatne i kruche, z uczuciem rozpływania się w ustach. Dodając niewielką ilość mąki ryżowej, może również uzyskać delikatność w przepisie na chleb drożdżowy, ponieważ nie zawiera glutenu i nieco zagęści ciasto chlebowe, dzięki czemu można go znaleźć w niektórych gęstych pieczywach pełnoziarnistych.
Mąka ryżowa może być wykorzystywana do wytwarzania wyrobów cukierniczych, takich jak ciastka ryżowe, makaroniki i niektórych rodzajów bułek ze względu na konsystencję i smak.
W kuchni azjatyckiej mąkę ryżową wykorzystuje się w sposób podobny do cukru pudru, ze względu na słodkawy smak. Można nią więc posypać gotowe wyroby cukiernicze.

zastosowanie mąki w kuchni


Mąka ryżowa stosowana jest:


do zagęszczania

Mąka ryżowa działa tak samo jak mąka pszenna do zagęszczania zup, sosów i sosów. Świetnie sprawdzi się w sosach, których konsystencja ma być gęstsza, bardziej oblepiająca warzywa, mięso albo makaron. Jest również stosowana jako środek zagęszczający w przepisach, w których dania są chłodzone lub mrożone, ponieważ hamuje separację cieczy. Aby zagęścić potrawę, przygotuj zasmażkę z oleju, cebuli i mąki ryżowej jako bazę przed dodaniem płynu i gotowaniem na wolnym ogniu.


do wypieków

Mąka ryżowa jest odpowiednim substytutem do pieczenia ciast, babeczek i innych słodkich produktów. Dobrze sprawdza się w lżejszych babeczkach i ciastach, często jest łączona z innymi mąkami bezglutenowymi w celu uzyskania pożądanej konsystencji. Wypieki z mąki ryżowej zazwyczaj są bardziej kruche. Aby zapobiec zapadaniu się o nadać ciasto większą kleistość i wilgotność należy:

  • zmieszać ją z innymi mąkami ( np ziemniaczaną, z tapioki z kasztanową)
  • dodać dwa razy więcej jajek niż w przepisie podstawowym i/lub kawałek banana.
  • dodać łyżeczkę oleju lub klarowanego masła (1 szklanka ryżu = 1 łyżeczka)

do smażenia

Mąka ryżowa daje ładnie zrumienioną powłokę na smażonych potrawach. Zrobić ciasto z mąki ryżowej i wody lub po przyprawieniu po prostu obtoczyć mniejsze kawałki mięsa w suchej mące. Smażyć, aż mąka będzie chrupiąca.


do pierogów i naleśników

Mąka ryżowa jest powszechnie używana w Azji do tworzenia pierogów wypełnionych zarówno słodkimi, jak i pikantnymi mieszankami. Ciasto na pierogi przygotowujemy jak tradycyjne ciasto. Mieszanka do pierogów to: ⅔ mąki ziemniaczanej , ⅓ mąki ryżowej. Z tego rodzaju mąki można też przygotować doskonałe naleśniki.

Powiązane wpisy

W kategorii:Mąki

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Mąka ryżowa - 1kg
Mąka ryżowa - 1kg
10,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.