• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

jagody goji w misce

Czy można jeść w ciąży jagody goji?

Bogata zawartość m.in. beta-karotenu, żelaza, wapnia, witaminy C i witamin z grupy B sprawia, że ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Herbaty / 9 herbat poprawiających trawienie

2 listopada 2021

9 herbat poprawiających trawienie

Spis treści pokaż
1. 1. Herbata z trawy cytrynowej
2. 2. Herbata z kopru włoskiego
3. 3. Herbata imbirowa
4. 4. Herbata miętowa
5. 5. Korzeń arcydzięgla
6. 6. Mniszek lekarski
7. 7. Herbata z korzenia lukrecji
8. 8. Czarna herbata
9. 9. Herbata Pu-erh


Problemy trawienne to zmora naszych czasów. Pośpiech i spożywanie wysoko przetworzonego jedzenia sprzyja problemom z układem pokarmowym, m.in. wzdęciami oraz zgagą. Jakie herbaty warto pić na trawienie?

1. Herbata z trawy cytrynowej

Herbata z trawy cytrynowej wspiera procesy trawienne i jest pomocna w budowaniu mikroflory jelitowej. Jest bogata w związki antyseptyczne, które zabijają chorobotwórcze bakterie i pasożyty żyjące wewnątrz układu pokarmowego. Herbata z trawy cytrynowej zalecana jest także przy rozstroju i skurczach żołądka. Niektóre badania wykazały, że jest pomocna również przy leczeniu wrzodów żołądka.
Badania wykazały również, że związki zawarte w trawie cytrynowej przyspieszają metabolizm. Co powoduje przyspieszenie trawienia i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej.


Opakowanie Go4Taste

Trawa cytrynowa herbata - 250g – cena : 7,50 zł

Kup herbatę z trawy cytrynowej w sklepie Go4taste


Sposób przygotowania:

  • Weź 1- 3 łyżeczek liści trawy cytrynowej.
  • Umieść je w szklance
  • Zalej wrzątkiem.
  • Pozostaw do zaparzenia na czas 5-7 minut.

Przeczytaj również: Jak przyrządzić herbatę z trawy cytrynowej? Właściwości i dawkowanie.

2. Herbata z kopru włoskiego

Herbata z kopru włoskiego (Foeniculum vulgare) jest ziołem stosowanym od wieków na problemy trawienne. Smakuje podobnie do lukrecji. Można go spożywać na surowo lub gotować. Przeprowadzone badania wykazały, że koper włoski zapobiega wrzodom żołądka. Jest to spowodowane przeciwutleniaczami, które można w nim znaleźć. Koper włoski łagodzi zaparcia i wspomaga pracę jelit. Ma działanie lekko przeczyszczające.

Sposób przygotowania:

  • Herbatę można przygotować z nasion.
  • Weź 1 łyżeczkę nasion do szklanki.
  • Wsyp do szklanki.
  • Zalej wrzącej wody.
  • Pozostaw do zaparzenia na około 5- 10 min.


W ten sam sposób można zaparzyć herbatę z kopru włoskiego w torebkach.

3. Herbata imbirowa

Imbir (Zingiber officinale) jest rośliną pochodzącą z Azji. Korzenie tej rośliny używane są jako przyprawa na całym świecie. Jest bogaty w gingerole i shogaole, związki chemiczne, które stymulują pracę żołądka. Herbata z imbiru jest pomocna przy takich dolegliwościach jak:

  • nudności,
  • skurcze,
  • wzdęcia,
  • gazy.


Herbata imbirowa jest zalecana zwłaszcza ciężarnym, które cierpią z powodu nudności.
Może być przygotowywana ze świeżego korzenia lub zaparzenie torebki z herbatą imbirową. Trzeba ją parzyć przez kilka minut. Można również użyć imbiru mielonego lub syropu imbirowego z cytryną.


Sposób przygotowania:
Do przygotowania herbaty z imbiru będzie potrzebne: 2 łyżki drobno pokrojonego korzenia imbiru oraz 500 ml wody.
Imbir włóż do garnka.

  • Zalej wodą.
  • Zagotuj.
  • Gotuj na mniejszym ogniu przez 10- 20 min.
  • Ostudź i odcedź.

4. Herbata miętowa

Herbata miętowa (Mentha piperita) znana jest ze swoich właściwości łagodzących ból brzucha, poprzez zmniejszanie stanu zapalnego. Badania wykazały, że zawarty w niej mentol poprawia trawienie. Herbata ma podobne właściwości do olejku miętowego: łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego oraz stanu zapalnego występującego głównie w jelicie grubym. Objawami tej choroby są najczęściej: wzdęcia i gazy.
Herbata z mięty ma właściwości antybakteryjne, zwalcza chorobotwórcze bakterie powodujące m.in. owrzodzenie układu pokarmowego.


Sposób przygotowania:

  • Weź 7-10 liści lub jedną torebkę herbaty miętowej.
  • Wsyp je do szklanki.
  • Zalej wodą o temp. 100°.
  • Parzyć pod przykryciem przez 10 min.

Przeczytaj również: Mięta w kuchni. Właściwości i zastosowanie.

5. Korzeń arcydzięgla

Arcydzięgiel (Angelica) występuje na całym świecie. Ma ziemisty, lekko selerowaty smak. Jego korzeń ma właściwości wspomagające trawienie. Znajdują się w nim polisacharydy, które zwiększają liczbę zdrowych komórek oraz naczyń krwionośnych w układzie pokarmowym. Dzięki temu herbata z korzenia arcydzięgla jest pomocna w leczeniu uszkodzonego jelita grubego, które jest spowodowane m.in. stresem oksydacyjnym lub stanem zapalnym wywołującym rany w okrężnicy.
Herbata z korzenia arcydzięgla stymuluje wydzielanie kwasów jelitowych, co zapewnia łatwiejsze wypróżnianie się.

Sposób przygotowania:

  • Weź 1 łyżkę świeżego lub suszonego korzenia arcydzięgla.
  • Wsyp do szklanki.
  • Zalej wrzącą wodą.
  • Pozostaw na 5-10 min do zaparzenia.

6. Mniszek lekarski

Mniszek lekarski popularnie zwany mleczem. Jest chwastem występującym na całym świecie. Badania wykazały, że herbata z mniszka zawiera substancje stymulujące skurcze mięśni przewodu pokarmowego, co ułatwia przemieszczanie się treści z żołądka do jelita cienkiego.
Herbata z mniszka lekarskiego wzmacnia układ odpornościowy. Zapobiegając występowaniu problemów trawiennych wywołanych przez bakterie. Badania wykazały również, że herbata jest skuteczna w zwalczaniu bakterii E. coli oraz innych szkodliwych bakterii jelitowych. Jednocześnie zwiększa ilość białych krwinek i poprawia ogólny stan zdrowia organizmu.
Badania wykazały, że herbata z mniszka pomaga chronić żołądek przed wrzodami. Zmniejszając stany zapalne i zwiększa produkcję soków żołądkowych. Badania wykazały także, że herbata z mniszka lekarskiego pomaga wydajniej trawić węglowodany złożone.


Sposób przygotowywania:
W garnku wymieszaj 2 szklanki świeżych kwiatów mniszka i 4 szklanki wody.

  • Zagotuj.
  • Zdejmij z ognia i pozostaw na 5-10 min.
  • Przecedź przez sitko.

7. Herbata z korzenia lukrecji

Herbata z korzenia lukrecji od wieków stosowana jest w Azji na problemy trawienne. Zapobiega występowaniu wrzodów żołądka i chroni przed nadmiernym wydzielaniem kwasu żołądkowego. Herbata z korzenia lukrecji zawiera również flawonoidy, które zwalczają bakterie H. pylori, powodującą wrzody.

Sposób przygotowywania:
W garnku wymieszaj 1-2 łyżeczek suszonego korzenia lukrecji z 1 szklanką wody.

  • Zagotuj.
  • Gotuj 5- 15 min.
  • Wyłącz.
  • Pozostaw na 30 -40 min do zaparzenia.

8. Czarna herbata

Czarna herbata pochodzi z rośliny Camellia sinensis. Można w niej znaleźć prozdrowotny związek tearubiginy, który poprawiają trawienie oraz teaflawiny, które mają działania podobne do przeciwutleniaczy i pomagają chronić przed wrzodami żołądka.
Regularne picie czarnej herbaty zmniejsza zaburzenia układu trawiennego i usprawnia pracę jelit.


Opakowanie Go4Taste

Herbata czarna Keemun OP - 100g – cena : 24,00 zł

Kup herbatę czarną w sklepie Go4taste

Sposób przygotowania:

  • Torebkę czarnej herbaty umieść w szklance.
  • Zalej wrzątkiem.
  • Parzyć 5-10 min.
  • Zamiast gotowych torebek można użyć liści herbaty. Sposób przygotowania jest ten sam.

9. Herbata Pu-erh

Herbata Pu-erh wzmacnia pracę układu pokarmowego. Jest utleniana specjalną metodą polegającą na wysuszeniu liści, które następnie są moczone w wodzie i suszone w wilgotnym materiale w ciepłym pomieszczeniu. Dzięki temu procesowi wytwarzane są mikrobakterie, które zmniejszają ból i minimalizują stan zapalny. Ma również właściwości antybakteryjne, zwalczające bakterie mogące wywołać choroby żołądka. Herbata Pu-erh obniża poziom złego cholesterolu i jest pomocna w odchudzaniu – powoduje utratę wagi. Zalecana się picie herbaty Pu-erh po śniadaniu i po obiedzie.


Opakowanie Go4Taste

Herbata czerwona Yunnan Pu-Erh - 100g – cena : 24,00 zł

Kup herbatę pu-erh w sklepie Go4taste


Sposób przygotowania:
Przepłukanie liści. Zalanie liści umieszczonych w szklance małą ilością wrzącej wody, a następnie jej wylanie.
Na jedną porcję używa się 4-5 g wrzącej wody. Pierwsze parzenie powinno zająć 1- 3minut. Tę samą porcję herbaty można parzyć kilka razy.

Powiązane wpisy

W kategorii:Herbaty

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Trawa cytrynowa herbata  - 250g
Trawa cytrynowa herbata - 250g
7,50 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.