• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Czy śliwki suszone są kaloryczne?

Czy śliwki suszone są kaloryczne?

Wartość energetyczna 100 gramów suszonych śliwek wynosi 240 kilokalorii. Suszone śliwki pod ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Witaminy i minerały / Najlepsze źródła witaminy A – beta karoten

20 maja 2025

Najlepsze źródła witaminy A – beta karoten

Spis treści pokaż
1. Witamina A – na co działa?
2. 1. Usprawnia procesy widzenia
3. 2. Zapobiega i pomaga w terapii nowotworów
4. 3. Działa na skórę: przeciwtrądzikowo oraz przeciwłojotokowo
5. 4. Regeneruje naskórek
6. 5. Działa przeciwzapalnie oraz wzmacnia odporność
7. 6. Bierze udział w procesach antyoksydacyjnych, czyli reguluje transport tlenu do komórek
8. 7. Witamina A jest ważnym elementem diety kobiet w ciąży – wspomaga tzw. procesy rozrodcze
9. 8. Kosmetyka
10. W jakich produktach jest najwięcej witaminy A?
11. Najlepsze roślinne źródła beta-karotenu (µg prowitaminy A/100 g):
12. Ile witaminy A potrzebujemy każdego dnia?
13. Sposoby na to, jak przyswoić najwięcej witaminy A:
14. Niedobory witaminy A
15. Niedobory witaminy A objawy – mogą być między innymi:
16. Suplementacja

Niejeden z nas widział kiedyś osobę z marchewkowym odcieniem skóry. Często mogła to być zasługa beta – karotenu, który gromadząc się w tkankach, stworzył taką opaleniznę. Niewątpliwie takie osoby mogły pochwalić się zdrowiem, bo dostarczały organizmowi niezbędną dawkę witaminy A. W czym znajdziemy witaminę A? Poznaj najlepsze źródła witaminy A w żywności.

Witamina A może należeć do tych witamin, na które często nie zwraca się szczególnej uwagi. Aktywna forma tej witaminy występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jej formy to: retinol, retinal, kwas retinowy. Retinol występuje np. w mleku.

W przypadku diet wegetariańskich warto pamiętać, że w roślinnych produktach znajdują się karotenoidy, które w organizmie są modyfikowane (konwertowane) do aktywnej formy witaminy A.

Najbardziej aktywnym i powszechnie występującym w roślinach karotenoidem jest beta-karoten.

Witamina A – na co działa?

Po co potrzebna nam jest witamina A? Za co odpowiada witamina A? Witamina A najczęściej kojarzy nam się z dobroczynnym działaniem na skórę, naskórek oraz oczy — i słusznie. To jednak związek chemiczny o znacznie szerszym spektrum działania. Witamina A to niezwykle pożyteczny składnik, który bierze udział w procesach zachodzących praktycznie w każdym organie naszego ciała. Dlatego tak ważne jest, aby nie dopuszczać do jej niedoborów, ponieważ mogą one negatywnie odbić się na naszym zdrowiu

1. Usprawnia procesy widzenia

Witamina A, a dokładniej jej forma – retinal – uczestniczy w tworzeniu rodopsyny, barwnika niezbędnego do widzenia w słabym świetle. Dzięki temu nasz wzrok działa prawidłowo po zmroku i w ciemności, a siatkówka oka może skutecznie odbierać bodźce świetlne. Niedobory witaminy A mogą prowadzić do tzw. kurzej ślepoty oraz suchości spojówek. W skrajnych przypadkach może dojść do trwałego uszkodzenia wzroku.

2. Zapobiega i pomaga w terapii nowotworów

Retinoidy i beta-karoten wykazują właściwości przeciwnowotworowe – wspierają regenerację komórek i hamują ich niekontrolowany podział. Beta-karoten, jako silny przeciwutleniacz, neutralizuje wolne rodniki, które mogą uszkadzać DNA i prowadzić do zmian nowotworowych. Dieta bogata w karotenoidy może zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów, szczególnie u osób niepalących. Warto jednak pamiętać, że nadmiar syntetycznego beta-karotenu u palaczy może zwiększać ryzyko raka płuc.

3. Działa na skórę: przeciwtrądzikowo oraz przeciwłojotokowo

Witamina A reguluje wydzielanie sebum i wspomaga złuszczanie martwego naskórka, dzięki czemu poprawia wygląd skóry trądzikowej. Jest też stosowana w leczeniu schorzeń takich jak łojotokowe zapalenie skóry czy rogowacenie przymieszkowe. Retinoidy przyspieszają odnowę komórkową, redukują stany zapalne i zmniejszają zaskórniki. To jeden z powodów, dla których witamina A często pojawia się w kosmetykach dermatologicznych.

4. Regeneruje naskórek

Witamina A wspiera procesy naprawcze skóry – pobudza produkcję kolagenu oraz przyspiesza gojenie mikrouszkodzeń. Dzięki temu skóra staje się gładsza, bardziej jędrna i odporna na działanie czynników zewnętrznych. Retinol wzmacnia także barierę hydrolipidową skóry, ograniczając utratę wody i poprawiając nawilżenie. Regularne dostarczanie witaminy A może znacząco wpłynąć na poprawę kondycji cery.

5. Działa przeciwzapalnie oraz wzmacnia odporność

Witamina A wzmacnia komórki nabłonka, które stanowią pierwszą linię obrony przed drobnoustrojami. Bierze udział w produkcji białek odpornościowych i stymuluje rozwój limfocytów T. Pomaga organizmowi skutecznie walczyć z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Jej niedobór może skutkować większą podatnością na przeziębienia, a nawet poważniejsze choroby.

6. Bierze udział w procesach antyoksydacyjnych, czyli reguluje transport tlenu do komórek

Choć sam retinol nie jest bezpośrednim przeciwutleniaczem, jego prekursor – beta-karoten – pełni tę funkcję znakomicie. Pomaga neutralizować wolne rodniki i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Dzięki temu wspiera transport i efektywne wykorzystanie tlenu przez komórki organizmu. To ważny mechanizm ochrony m.in. serca, naczyń krwionośnych i mózgu.

7. Witamina A jest ważnym elementem diety kobiet w ciąży – wspomaga tzw. procesy rozrodcze

Retinoidy są kluczowe dla prawidłowego rozwoju zarodka i płodu, wpływają m.in. na kształtowanie się narządów wewnętrznych i układu nerwowego. Wspierają również płodność, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Niedobór witaminy A w ciąży może prowadzić do zaburzeń rozwojowych, natomiast jej nadmiar – do wad wrodzonych, dlatego suplementacja musi być prowadzona ostrożnie. Najbezpieczniejszą formą dla kobiet w ciąży są karotenoidy z warzyw i owoców.

8. Kosmetyka

W kosmetyce stosuje się preparaty z wit. A na skórę. Mają one różne formy, od kremów po ampułki lub samodzielną witaminę A, z której można zrobić własny kosmetyk. Kosmetyki z witaminą A o działaniu miejscowym, należy chronić przed światłem i nadmierną ilością tlenu z powodu jej szybkiego utleniania się. Lepsze efekty stosowania wit. A, będą zauważalne po połączeniu jej z witaminą E. Można znaleźć wiele takich produktów, maści itp. Witaminę A stosuje się w dermatologii, aby przeciwdziałać: powstawaniu zmarszczek, rozwoju zmian trądzikowych, łupieżu lub łuszczycy.

Witamina A w żywności. Naturalne produkty bogate w witamine A jak mandarynka, czerwony pieprz, liście pietruszki, suszone morele, marchew, brokuły, masło, żółty ser, mleko, żółtko jajka i olej z wątroby dorsza.

W jakich produktach jest najwięcej witaminy A?

Co jeść, żeby uzupełnić witaminę A? Witamina A występuje zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego – jednak to produkty zwierzęce zdecydowanie dominują pod względem zawartości jej aktywnej formy, czyli retinolu. Organizm może z nich korzystać od razu, bez konieczności przekształcania. Oto najbogatsze źródła:

  • Tran (olej z wątroby dorsza)
    To absolutny lider pod względem zawartości witaminy A – w 100 g może zawierać nawet 25 000–30 000 µg RAE, czyli 2500–3000% dziennego zapotrzebowania. To również świetne źródło witaminy D i kwasów omega-3.
  • Wątroba (wołowa, wieprzowa, drobiowa)
    Wątroba to magazyn witaminy A – w 100 g może zawierać od 8 000 do nawet 28 000 µg RAE. Już niewielka porcja pokrywa zapotrzebowanie na wiele dni.
  • Jajka (szczególnie żółtko)
    Żółtko jaja kurzego to ok. 900–950 µg witaminy A na 100 g. Jajka przepiórcze czy proszek jajeczny mają zbliżoną zawartość.
  • Nabiał (masło, śmietanka, sery)
    Produkty mleczne o wyższej zawartości tłuszczu zawierają więcej witaminy A. Masło (650–800 µg/100 g), ser Cheddar (277 µg) i śmietanka 35% (ok. 270 µg) to dobre źródła tej witaminy.
  • Ryby i owoce morza
    Poza tranem, witaminę A znajdziemy także w kawiorze czarnym i czerwonym (450–550 µg/100 g) oraz tłustych rybach, np. łososiu czy makreli.

Z kolei produkty roślinne dostarczają prowitaminy A – głównie beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A według potrzeb. Jej działanie jest łagodniejsze, ale za to nie grozi przedawkowaniem.


Opakowanie Go4Taste

Papaja suszona 100% - 500g – cena : 45,00 zł

Kup papaja suszona sklep go4taste

Najlepsze roślinne źródła beta-karotenu (µg prowitaminy A/100 g):

  • Marchew – ok. 2000 µg (200% dziennego zapotrzebowania)
  • Jarzębina czerwona – 1500 µg
  • Natka pietruszki – 950 µg
  • Seler naciowy i koper – po 750 µg
  • Szpinak – ok. 750 µg, choć przyswajalność zwiększa się po obróbce cieplnej
  • Liście mniszka lekarskiego – 508 µg
  • Suszone morele – 583 µg (w formie suszonej zawierają więcej, ale są też bardziej kaloryczne)
  • Szczaw – 417 µg

Warto pamiętać, że witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej przyswaja się z dodatkiem zdrowych tłuszczów – np. oliwy z oliwek, masła, awokado czy orzechów. W kuchni oznacza to jedno: nie bójmy się łączyć kolorowych warzyw z odrobiną tłuszczu – to nie tylko smacznie, ale też zdrowo!

Tabela produktów bogatych w witaminę A (na 100 g)

Tabela produktów bogatych w witaminę A (na 100 g)

Lp.ProduktZawartość wit. A / 100gForma witaminy A / UwagiZ czym jeść, by zwiększyć wchłanianie
1Tran (olej z wątroby dorsza)30 000 µg RAERetinol – bardzo dobrze przyswajalnyJuż w tłuszczu – wchłanianie bardzo dobre
2Wątroba (różne gatunki)do 28 000 µg RAERetinol – forma aktywnaZ warzywami dla błonnika i równowagi
3Wątroba kurza16 000 µgRetinolZ warzywami, np. duszonym jarmużem
4Wątroba wieprzowa13 000 µgRetinolZ sałatką z oliwą lub awokado
5Marchew9 000 µgBeta-karoten (prowitamina A)Z oliwą, pestkami, orzechami
6Bataty (słodkie ziemniaki)9 000 µgBeta-karotenPieczone z oliwą lub masłem klarowanym
7Wątroba wołowa9 000 µgRetinolZ surówką z buraków i olejem lnianym
8Dynia8 000 µgBeta-karotenZ oliwą lub upieczona z orzechami
9Pietruszka naciowa5 410 µgBeta-karotenDo sałatek z oliwą lub awokado
10Jarmuż5 350 µgBeta-karotenPodsmażany na oliwie lub w smoothie z awokado
11Szpinak4 200 µgBeta-karotenPodsmażany na maśle klarowanym
12Papryka (czerwona)3 150 µgBeta-karotenZ hummusem lub pastą z orzechów
13Morele (suszone)1 500 µgBeta-karotenJako przekąska z orzechami
14Jarzębina czerwona1 500 µgProwitamina A (karotenoidy)W przetworach z dodatkiem tłuszczu
15Bataty (inne dane)1 000 µg RAERetinol aktywny (lub przelicznik karotenu)Z oliwą lub awokado
16Proszek jajeczny950 µgRetinolW pastach z awokado
17Żółtko jaja kurzego925 µgRetinolZ warzywami lub w sałatce z oliwą
18Brokuł920 µgBeta-karotenGotowane na parze z oliwą
19Margaryna (wzbogacana)do 900 µgRetinol (syntetyczny, dodatek)Z pieczywem pełnoziarnistym

Ile witaminy A potrzebujemy każdego dnia?

Zapotrzebowanie na witaminę A zależy od wieku, płci oraz stanu fizjologicznego – np. ciąży czy karmienia piersią. Wartość ta najczęściej podawana jest jako RDA (Recommended Dietary Allowance), czyli Zalecane Dzienne Spożycie. Jednostką miary jest µg RAE (równoważnik retinolu), który uwzględnia zarówno aktywną witaminę A z produktów zwierzęcych (retinol), jak i beta-karoten z roślin.

Zalecane dzienne spożycie witaminy A (µg RAE):

Dzieci:

  • 1–3 lata: 300–400 µg
  • 4–6 lat: 400–450 µg
  • 7–9 lat: 500 µg
  • 10–12 lat: 600 µg

Młodzież i dorośli:

  • Chłopcy 13–18 lat: 600–900 µg
  • Mężczyźni (19+): 900 µg
  • Dziewczęta 13–18 lat: 700 µg
  • Kobiety (19+): 700 µg

Kobiety w ciąży:

  • Do 18 roku życia: 750 µg
  • Powyżej 19 lat: 770 µg

Kobiety karmiące piersią:

  • 1200–1300 µg

Dlaczego warto znać swoje RDA?

Witamina A to składnik niezbędny m.in. dla wzroku, odporności, skóry i rozwoju komórek. Ale co ważne — zarówno niedobór, jak i nadmiar mogą być szkodliwe.

W przypadku kobiet w ciąży, nadmiar retinolu (np. z wątróbki lub suplementów) może prowadzić do poważnych komplikacji: wad rozwojowych płodu, poronień czy zaburzeń okołoporodowych. Dlatego w tym okresie najlepiej sięgać po witaminę A z roślinnych źródeł (beta-karoten), które nie grożą przedawkowaniem.


Opakowanie Go4Taste

Morele suszone niesiarkowane - 1kg Jumbo suszone na słońcu – cena : 42,00 zł

Kup morele suszone niesiarkowane sklep go4taste

Sposoby na to, jak przyswoić najwięcej witaminy A:

  • prawidłowe przechowywanie żywności; beta-karoten jest wrażliwy na utlenianie, czyli jak i inne witaminy, traci właściwości pod wpływem światła czy tlenu
  • odpowiednia temp. to więcej niż 10 stopni (chyba, że produkty trzymamy w lodówce przez krótki czas)
  • białko wspomaga wchłanianie witaminy A; wystarczy 10% białka w posiłku, a wchłanianie wit. A będzie najwyższe
  • tłuszcze również pomagają witaminie się rozpuszczać, najlepiej zatem jeść dużo orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, laskowe) ponieważ zawierają, i tłuszcze, i białko
  • płynna konsystencja sprawia, że witamina A wchłania się w dużo większej ilości, np.:

Wchłanianie witaminy A z surowej marchewki wynosi 26%, z soku marchwiowego – aż 45%, liść szpinaku wchłania się w 5%, a posiekany już w 9%

  • likopen znajdujący się w pomidorach, najlepiej wchłania się po podgrzaniu
  • warto kontrolować, które produkty przyswajają się najlepiej w danej formie

Niedobory witaminy A

Przy diecie niskotłuszczowej (co nie oznacza, że nie jemy “zdrowych” tłuszczów, tylko np. nierafinowaną oliwę z oliwek lub olej z orzechów arachidowych), mogą pojawić się też niedobory wit. A.

Niedobór tej witaminy może pojawiać się także w przypadku schorzeń:

  • stanów zaburzenia przyswajania z jelit
  • innych niedoborach, np. przy niedoborze cynku, który konwertuję wit. A do aktywnej formy
  • niedobór powoduje też niskie spożycie produktów wymienionych jako bogate w tę witaminę

Niedobory witaminy A objawy – mogą być między innymi:

  • osłabienie widzenia (kiedyś to zjawisko nazywane było kurzą ślepotą)
  • suchość skóry oraz brak prawidłowości w rogowaceniu naskórka, ogólnie pogorszony stan skóry
  • przerzedzenie włosów
  • niższa odporność
  • osłabienie błoń śluzowych w organizmie

Suplementacja

Jest możliwa jak w przypadku innych witamin. Należy jednak uważać, aby syntetyczne środki nie były spożywane w nadmiarze.

W przypadku naturalnych produktów, “przedawkowanie” witaminy nam nie grozi. No, może oprócz złotej karnacji🙂

Bibliografia:

  1. Kibil Iwona, Wege. Dieta roślinna w praktyce, PZWL, 2018.
  2. Kulbacka J., Saczko J., Chwiłkowska A., Stres oksydacyjny w procesach uszkodzenia komórek, Pol Merk Lek, 2009.

Powiązane wpisy

W kategorii:Witaminy i minerały

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Papaja suszona 100% - 500g
Papaja suszona 100% - 500g
45,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.