Zielona herbata jest jednym z najbardziej popularnych napojów spożywanych na świecie. Ma wiele zalet zdrowotnych, ale jest doceniana również z uwagi na swój smak. Można ją podawać z różnymi dodatkami, przez co dłużej się nie znudzi.
Zalety zielonej herbaty
Dlaczego zielona herbata jest uznawana za tak zdrową? Przede wszystkim jest bogata w EGCG, czyli dobrze znany przeciwutleniacz. Jest również potęgą składników odżywczych, w tym witaminy B. Jej skład ma właściwości przeciwzapalne, które pomagają przyspieszyć metabolizm, zapewniają promienną skórę i wzmacniają odporność.
Istnieją dowody sugerujące, że może pomóc w odchudzaniu, zapobiegać nowotworom i poprawiać funkcjonowanie mózgu. Z tego powodu warto sięgać po nią jak najczęściej.
Więcej na ten temat przeczytaj w artykule: Zielona herbata – właściwości lecznicze i przyrządzanie
Z czym najlepiej smakuje zielona herbata?
Zieloną herbatę można oczywiście pić solo, ale pasują do niej także inne dodatki.
Mięta
Mięta świetnie pasuje do zielonej herbaty, ponieważ wzmacnia jej smak. Jej atutem jest także wsparcie procesów trawiennych, co jest istotne w trakcie odchudzania. Szczególnie smaczna jest taka herbata w wersji mrożonej.
Imbir
Zielona herbata z dodatkiem imbiru wzmacnia odporność, zmniejsza stres, pomaga w utracie wagi i przy problemach z oddychaniem. Imbir może również pomóc w zapobieganiu nowotworom i jest stosowany w leczeniu astmy, cukrzycy i łagodzeniu objawów menstruacyjnych.
Miód
Miód doda zielonej herbacie słodyczy. To także świetne rozwiązanie w przypadku choroby. Jeżeli czujesz, że coś cię bierze, dodaj do herbaty również odrobinę soku z cytryny.
Tulsi
Tulsi, zwana także azjatycką bazylią, to roślina o wszechstronnych właściwościach zdrowotnych. Działa pozytywnie na układ nerwowy, a także na krew i układ pokarmowy. Wspólnie z zieloną herbatą te dwa składniki będą wspierać przemianę materii. Dlatego sprawdzą się w przypadku osób odchudzających się.
Wanilia
Wanilia doda herbacie sporo słodyczy. Dodatkowo sprawi również, że będzie ona bardziej wykwintna, elegancka. Jej smak jest jednak na tyle lekki, że nie przytłoczy ona samej herbaty.
Pomysły na zieloną herbatę (przepisy)
Oto kilka przepisów na zieloną herbatę w różnych kompozycjach smakowych.
Lemoniada z cytryną
W klasycznej lemoniadzie zamień schłodzoną wodę z kostkami lodu na zieloną herbatę, by uzyskać wyjątkowy napój. Ochłodzi cię on w letnie dni. W ten sposób zachęcisz do wypicia tego zdrowego napoju nawet dzieci.
Mrożona zielona herbata z miętą i miodem
Dla wielu osób sama zielona herbata jest za mało słodka, a przez to niesmaczna. Do napoju wystarczy dodać miód, miętę i kilka plasterków cytryny. W takiej kompozycji napój staje się odświeżający. Jeżeli dodasz do niego kilka kostek lodu, całość stanie się idealnie chłodząca, w sam raz na gorące popołudnie.
Zielona herbata z dodatkiem owoców
Jeżeli nie lubisz samej herbaty z cytryną, możesz ją przygotować także na inne sposoby. Świeże lub mrożone owoce, takie jak jagody albo plastry brzoskwini, ubij na dnie filiżanki i zalej zieloną herbatą. Innym rozwiązaniem jest zielona herbata i gruszka albo jabłko.
Chai
Możesz przygotować własny chai, mieszając zieloną herbatę z mlekiem oraz aromatycznymi przyprawami w stylu indyjskim. Może to być imbir, cynamon, kardamon, anyż, goździki, pieprz czy gałka muszkatołowa.
Herbata truskawkowo-bazyliowa
Zielona herbata, która nie smakuje jak zielona herbata? To możliwe! Jej przygotowanie zajmuje 15 minut, ale najlepsza jest po 4 godzinach chłodzenia. Bazą jest zielona herbata, do której dodaje się świeże truskawki, cukier oraz bazylię (może to być tulsi). Cukier osładza napój, truskawki dodają do niej owocowy posmak, natomiast bazylia dodaje świeżości, świetnej latem.