Papryka wędzona jest popularną przyprawą zwłaszcza w kuchni wegetariańskiej. Ma słodki dymny smak z owocową nutą, dzięki temu wzbogaca dania swoim aromatem. Najczęściej jest łagodna, choć w sklepach dostępna jest również ostra papryka wędzona (produkowana jest z wędzonych papryczek chili).
Co pasuje do wędzonej papryki?
Wędzona papryka urozmaici smak zarówno dań z drobiu, jak i owoców morza, a także ziemniaków, paelli oraz innych potraw kuchni hiszpańskiej. Przyprawa ta podkreśla również smak ryżu, nabiału, orzechów i innych przypraw. Używana jest również w kremowych sosach i różnorodnych zupach, którym nadaje wędzonego smaku i pięknego pomarańczowego koloru. Wędzona papryka jest idealną przyprawą, jeśli wiesz, w jaki sposób możesz jej używać. Do czego najlepiej pasuje papryka wędzona?
Jest wiele sposobów na stosowanie papryki wędzonej. Ma ziemisty i delikatnie rozgrzewający smak, które podkreślą aromat dań z sosem śmietankowym, pomidorami, grzybami czy rybami. Stosowana jest głównie do nacierania lub marynowania różnego rodzaju mięs. Jednak najłatwiejszym sposobem na wykorzystanie wędzonej papryki jest dodawanie jej do potraw pod koniec gotowania. Jeśli szukasz inspiracji do nietypowych połączeń papryki wędzonej, to sprawdź naszą listę najsmaczniejszych przepisów z tą przyprawą. Gwarantujemy, że niektóre połączenia smakowe na pewno Cię zaskoczą.
Papryka wędzona i owoce
Paprykę wędzoną można łączyć z różnorodnymi świeżymi owocami. Przyprawa ta podkreśli smak takich egzotycznych owoców jak: ananas, cytryna, limonka i melon kantalupa. Owoce te świetnie smakują w połączeniu z mięsem i papryką wędzoną.
Papryka wędzona z warzywami
Papryka wędzona wydobywa smak wielu różnorodnych warzyw z rodziny psiankowatych (papryka, dynia piżmowa, cukinia, pomidory i ziemniaki), z rodziny kapustnych (brokuły, brukselka, kalafior, sałata) oraz karczocha, cebuli i marchewki.
Papryka wędzona i mięso
Papryka wędzona pasuje niemal do każdego rodzaju mięs: drobiu, wieprzowiny i wołowiny. Sprawdzi się również do dziczyzny. Dlatego stosowana jest m.in. do różnych rodzajów gulaszów.
Papryka wędzona z rybami i owocami morza
Papryka wędzona idealnie współgra z wieloma gatunkami ryb. Szczególnie polecamy jej stosowanie do tilapii, łososia i dorsza. Pasuje również do dań z owoców morza, np. kraba.
Papryka wędzona i orzechy
Paprykę wędzoną można łączyć z różnorodnymi orzechami takimi jak: nerkowca, piniowe, włoskie oraz migdały, które podkreślą smak dań wytrawnych i słonych.
Papryka wędzona i inne przyprawy
Papryka wędzona jest uniwersalną przyprawą, która idealnie współgra z papryką słodką i ostrą, kminkiem, czosnkiem w proszku, pieprzem cayenne i czarnym. Papryka wędzona nadaje głębię smaku potrawom zawierającym cynamon, takim jak np. zupy, mięso, czy leczo.
Papryka wędzona podkreśla również smak miodu, syropu klonowego, sosu sojowego, oliwy z oliwek. Można stosować ją również w połączeniu z musztardą dijon, brązowym cukrem, solą morską i octem balsamicznym.
Papryka wędzona i ryż
Papryka wędzona i ryż to połączenie stosowane w wielu polskich domach. Jeśli lubisz takie zestawienie smaków, to wybierz ryż basmati, jaśminowy i arborio.
Papryka wędzona i sery
Smak papryki wędzonej współgra z serami twardymi m.in. parmezanem, czy cheddar oraz miękkimi, np. mozarella i serek śmietankowy. Z papryki wędzonej można wyczarować różnorodne dekoracje, np. na desce serów.
Najlepsze połączenia papryki wędzonej
Papryka wędzona ma dymny lekko cynamonowy smak, dzięki temu podkreśli aromat kandyzowanych orzechów, a nawet prażonej kantalupy. Świetnie komponuje się z różnorodnymi pomidorami i grzybami. Jeśli chcesz, aby danie nabrało odrobinę pikantności, to dodaj wędzoną paprykę.
Poniżej przedstawiamy najlepsze i sprawdzone połączenia z papryką wędzoną, które mają wyborny smak:
Ryż arborio z sercami karczochów oraz dodatkiem cytryny i wędzonej papryki. Takie zestawienie na pewno przypadnie do gustu wielu smakoszom.
- Papryka wędzona świetnie współgra z kurczakiem, estragonem, masłem i śmietaną – z tych produktów można przygotować, np. kurczaka w sosie ziołowym. Do tego dania najlepiej pasuje ryż.
- Gdy lubisz ziemniaki, to zapiecz je z oliwą z oliwek, czerwoną papryką i czarnym pieprzem. Jest to idealne danie zarówno na przystawkę, jak i danie główne.
- Z majonezu, papryki wędzonej, świeżego czosnku i cytryny można wykonać smaczny sos, który pasuje, np. do sałatki z kurczakiem.
- Dla miłośników owoców morza mamy świetną propozycję: krewetki, z dodatkiem oliwy, miodu i papryki wędzonej.
- Sprawdzone przepisy na potrawy z dodatkiem wędzonej papryki
- Papryka wędzona dodawana jest najczęściej do różnorodnych potraw mięsnych i wegetariańskich. Jednak ma o wiele szersze zastosowanie. W wielu restauracjach używana jest jako dekoracja zarówno dań zarówno do pikantnych, jak i słodkich. Poniżej przedstawiamy nietuzinkowe przepisy z zastosowaniem papryki wędzonej.
Czytaj również: Jak stosować paprykę wędzoną?
Papryka wędzona – przepisy
Sos Romesco
Sos Romesco podkreśli smak gnocchi. Sos można zastosować również do pieczonego mięsa. Jest szybki do przygotowania.
Składniki:
- 500 g pomidorów w kawałkach
- 100 g papryki konserwowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżka octu
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej oliwę. Dodaj czosnek, pomidory, paprykę konserwową i przyprawy. Podsmaż. Gdy ostygnie przelej do blendera. Zblenduj.
- Przelej do garnka. Zagotuj. Dopraw.
Burger z czerwonej fasoli
Burger z czerwonej fasoli jest smacznym wegańskim daniem. Możesz go zjeść zarówno z bułką, jak i podawać z ziemniakami i surówką.
Składniki:
- 1 mały ziemniak
- ¾ szklanki płatków owsianych
- 1 puszka fasoli czerwonej
- ½ pęczka zielonej cebulki
- ½ szklanki łuskanych nasion słonecznika
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- 1 ½ sosu sojowego
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 190°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ziemniaka ugotuj.
- W międzyczasie zmiel płatki owsiane na pył. Pokrój zieloną cebulkę.
- Fasolę odcedź i opłucz.
- W misce wymieszaj płatki owsiane, fasolę, nasiona słonecznika, ziemniaka i przyprawy. Wymieszaj, delikatnie rozgniatając fasolę palcami.
- Z powstałej masy uformuj 4 placki i ułóż je na blachach do pieczenia. Piecz 20 minut, a następnie odwróć i piecz 20 min z drugiej strony.
Wegańska zupa kukurydziana
Wegetariańska zupa kukurydziana jest smaczna i bardzo odżywcza. Dlatego tak trudno uwierzyć, że jest to zupa bez mięsa. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na to wspaniałe danie.
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 szklanki wody
- 600 g różowych ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 200 g selera
- 100 g orzechów nerkowca
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 kolb świeżej kukurydzy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Orzechy wsyp do miski. Zalej wodą. Przykryj i odstaw.
- Marchew, seler i ziemniaki umyj i obierz. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę.
- Kolby kukurydzy umyj i pokrój na mniejsze części.
- Do dużego garnka wlej oliwę. Na ciepły tłuszcz wsyp warzywa. Podsmaż przez około 5 minut. Dodaj pokrojone kolby kukurydzy.
- Warzywa zalej bulionem i wodą. Dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
- Gdy zupa wystygnie, to odsącz orzechy. Miksuj na najwyższych obrotach. Przelej z powrotem do garnka. Zagotuj.
Papryka wędzona ma intensywny smak i aromat, dzięki temu wystarczy odrobina, aby nadać wysublimowanego smaku potrawom. Wędzona papryka ma te same wartości odżywcze, co zwykła papryka, ale ma dodatkową zaletę – dymny aromat. Dlatego jest idealna zarówno do dań mięsnych, ryb i owoców morza oraz warzyw. Gdy lubisz smak papryki wędzonej, to wypróbuj nasze sprawdzone przepisy z użyciem tej przyprawy.