Orzechy pekan są mało znane wśród konsumentów w naszym kraju. Jeśli chcesz spróbować nowych smaków i właśnie je kupiłeś, to skorzystaj z poniższych rad, z czym łączyć te orzechy. W tym wpisie znajdziesz również smaczne i sprawdzone przepisy na potrawy i wypieki.
Orzechy pekan mają intensywny maślany orzechowy smak oraz wysoką zawartość składników odżywczych. Są świetnym źródłem błonnika, dlatego zalecane są m.in. osobom na diecie, czy ze zwolnionym metabolizmem. Zawierają również wiele cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów. Są świetnym źródłem tiaminy, manganu, miedzi i cynku. Mają najwięcej flawonoidów ze wszystkich gatunków orzechów.
Aby poznać więcej właściwości prozdrowotnych orzechów pekan, zerknij na naszego bloga: „Orzechy pekan i ich właściwości”.
Jak używać orzechy pekan? Poniżej przedstawiamy sposoby łączenia z innym produktami oraz konkretne sprawdzone przepisy, dzięki którym wykorzystasz orzechy pekan zarówno w daniach na słodko, jak i wytrawnie.
Orzechy pekan – z czym najlepiej jeść?
Orzechy pekan można łączyć z wieloma produktami zarówno na słono, jak i na wykwintnie. Ich wyjątkowy smak sprawia, że nie ma z nimi złych kombinacji – wszystkie są smaczne. Najczęściej łączone są ze słodkimi produktami takimi jak czekolada lub kawa. W wytrawnych połączeniach świetnie sprawdzi się także kozi ser, dziki ryż czy kurczak. Polecana są także do panierowania mięs, warzyw i serów.
Poniżej lista najciekawszych sprawdzonych połączeń orzechów pekan z innymi produktami spożywczymi do przygotowania pysznych dań zarówno na słodko, jak i na słono.
Orzechy pekan i warzywa
Gdy lubisz warzywa o słodkim smaku takie jak, np. słodkie ziemniaki, to idealnym uzupełnieniem będą orzechy pekan. Podkreślą także smak dyni i dyni piżmowej, np. zupie krem. Zarówno z dyni, jak i słodkich ziemniaków można przyrządzić zdrowe chipsy, które zostaną posypane pokruszonymi orzechami pekan.
Orzechy pekan i owoce
Gdy chcesz wydobyć smak orzechów pekan w potrawie, to połącz je z owocami zarówno tymi popularnymi: banany, gruszki, jabłka, morele, nektarynki, śliwki, winogrona, wiśnie, jak i tymi mniej znanymi jak persymona, kumkwat czy pigwa. Pekan nadadzą również smak daniom z dodatkiem owoców cytrusowych takichi jak: cytryna, pomarańcza, grapefruit. Możesz je również połączyć z owocami jagodowymi: truskawkami, malinami, jagodami i żurawiną. Gdy chcesz użyć orzechów pekan z innymi bakaliami do ciasta lub deseru, to najlepiej w takim zestawianiu sprawdzą się śliwki suszone, daktyle i rodzynki.
Orzechy pekan i inne orzechy
Orzechy pekan w potrawach możesz mieszać z innymi gatunkami orzechów: włoskimi i laskowymi. Taka mieszanka sprawdzi się nie tylko w wypiekach, lecz również w przystawkach i zupach. Gdy chcesz nadać potrawom wykwintnego smaku, to orzechy pekan zmieszaj z migdałami.
Orzechy pekan z mięsem
Gdy lubisz kuchnię orientalną, to na pewno zasmakujesz w połączeniu orzechów pekan z mięsem. Gdy preferujesz delikatniejsze mięso, to wybierz kurczaka. Jeśli wolisz czerwone mięso, to połącz orzechy pekan z wieprzowiną.
Orzechy pekan i ryż
Orzechy pekan stanowią smaczny i pożywny duet z ryżem. W takim połączeniu najlepiej sprawdzi się biały ryż basmati i jaśminowy. Gdy wolisz ciemne odmiany, to wybierz dziki ryż lub brązowy.
Jak orzechy to i czekolada
Orzechy i czekolada to klasyczne smaczne połączenie, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Możesz połączyć orzechy z czekoladą i czekoladę z orzechami. Proporcje obu składników zależą tylko od Ciebie. Pekan pasuje do każdego rodzaju czekolady.
Orzechy pekan i zioła
Gdy podajesz dania wytrawne z orzechami pekan, to nie zapomnij dodać do nich właściwych ziół. Najlepiej do nich pasuje szałwia, tymianek i rozmaryn (podkreśli smak dań rybnych i mięsnych).
Orzechy pekan z nabiałem
Orzechy pekan świetnie podkreślą smak kwaśnej śmietany w potrawach, np. sosie czy zupie. Gdy robisz masę ze śmietany kremówki lub serka mascarpone, to podkreślisz smak wypieków lub deserów. Z mascarpone z orzechami można stworzyć wykwintną przystawkę.
Orzechy pekan i sery
Deska serów bardzo często podawana jest na tzw. zimną płytę. Jeśli chcesz podać sery posypane orzechami pekan, to wybierz takie gatunki jak cheddar, gouda, z niebieską pleśnią i kozi. Gdy robisz tosty z orzechami pekan, to świetnie pasuje do nich serek topiony.
Orzechy pekan i przyprawy
Ten rodzaj orzechów w słonych i wykwintnych potrawach świetnie komponuje się ze wszystkimi przyprawami. Jeśli chcesz podkreślić smak orzechów w słodkich potrawach, to wybierz takie przyprawy jak cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia, każdy rodzaj miodu i syrop klonowy.
Orzechy pekan na śniadanie
Aby od rana mieć mnóstwo energii, to warto zjeść na śniadanie orzechy pekan z owsianką. Gdy nie lubisz tego dania, to możesz dodać orzechy pekan do ciasta na naleśniki lub gofry. Dzięki temu zyskasz zdrowy i smaczny posiłek.
Orzechy pekan i alkohol
Do orzechów pekan, jak do każdego innego produktu należy dobrać właściwy alkohol. Gdy podajesz danie, w którym są orzechy pekan, to obowiązkowo zaproponuj alkohol taki jak wino Muscat, Madera, Porto i Sherry. Jeśli goście preferują mocniejsze trunki, to zaproponuj brandy, bourbon, koniak, whisky albo tradycyjnie wódkę.
Pomysły na dania z orzechami pekan
Orzechy pekan są znakomitym dodatkiem do wielu potraw, zarówno tych słodkich, jak i słonych oraz wytrawnych. Można je wykorzystać do przygotowania ciekawych przystawek, sałatek i dań głównych. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych przepisów z wykorzystaniem tych orzechów jest masło orzechowe oraz brownie z orzechami.
Masło z orzechów pekan
Gdy lubisz masło orzechowe, a kupiłeś za dużo orzechów pekan, to możesz wykonać domowe masło orzechowe. Nie jest skomplikowany w wykonaniu. Możesz go zastosować do ciasta, ciastek, a nawet na kanapkę.
Składniki:
- 200 g orzechów pekan
- olej wg uznania
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do temp. 180°C (bez termoobiegu).
- Rozłóż orzechy na blachówce, a następnie włóż do piekarnika i zapiekaj około 10 minut.
- Wyjmij z piekarnika. Ostudź (powinny być delikatnie ciepłe), a następnie wysp do blendera (im wyższa moc, tym lepiej).
- Blenduj na najwyższych obrotach do uzyskania pożądanej konsystencji.
Sałatka z orzechami pekan
Sałatka z orzechów pekan można podać zarówno do zimnej płyty, jak i spakować do lunboxa na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Składniki:
- 200g ryżu basmati
- 6 szklanek bulionu
- 700 g piersi z kurczaka
- 1 seler naciowy
- 120 g pokrojonych orzechów pekan
- 100 g winogron
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Winogrona umyj i pokrój na półki.
- Seler naciowy umyj i pokrój w cienkie plasterki.
- Kurczaka umyj, przypraw i usmaż na patelni grillowej. Gdy ostygnie, to pokrój na kawałki o długości 1,5 cm.
- Ryż ugotuj w bulionie warzywnym zgodnie z opisem na opakowaniu. Wystudź.
- Do miski wsyp ugotowany ryż, pokrojone orzechy, seler naciowy, winogrona oraz grillowanego kurczaka. Dodaj musztardę i majonez. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Brownie z orzechami pekan
Jeśli lubisz brownie i orzechy, to przepis jest stworzony dla Ciebie. Delikatnie lepka konsystencja z chrupiącymi orzechami. Jest proste w wykonaniu, dzięki temu wykona je również osoba z małym doświadczeniem.
Składniki:
- 120g roztopionego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jaja
- 3 łyżki kakao
- 100 g mąki
- 110 g orzechów pekan
- ¼ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Kwadratową blachę o boku 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Jaja ubij z cukrem, dodaj roztopione i wystudzone (!) masło. Ucieraj do połączenie składników.
- Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie wymieszaj. Dodaj 80 g orzechów i ponownie bardzo delikatnie wymieszaj. Pozostałe orzechy rozsyp po wierzchu.
- Piecz 20-25 minut w temp. 180°C.
Ciasto z orzechami pekan
Ciasto z orzechami pekan jest bardzo smaczne, idealnie pasuje do porannej kawy. Jest bardzo proste w wykonaniu, dzięki temu poradzi sobie nawet laik.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajo.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 300g orzechów pekan
- 3 jaja
- 250ml syropu kukurydziany
- 100 g brązowego cukru
- 60g roztopionego masła
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej na stolnice, dodaj jaja, proszek do pieczenia, cukier i miękkie masło. Szatkuj do momentu połączenia się wszystkich składników. Następnie zarób szybko ciasto. Gdy będzie gotowe, to włóż do lodówki na około 2 godziny lub do zamrażalnika na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, w międzyczasie posiekaj z grubsza orzechy.
- Wyjmij kruche ciasto. Rozwałkuj je i przełóż na formę do tarty. Ułóż na nim posiekane wcześniej orzechy.
- Do miski wbij jaja, wlej syrop kukurydziany i masło, wsyp cukier, cynamon i sól. Mieszaj do jednolitego połączenia się składników. Powstałą masę wylej bardzo ostrożnie na orzechy.
- Piecz około 30 do 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostudzenia.