Orzechy makadamia mają maślany smak, który świetnie komponuje się zarówno ze słonymi, jak i słodkimi potrawami. Jeśli chciałbyś spróbować nowych potraw z orzechami makadamia w roli głównej, to przygotowaliśmy dla Ciebie garść smacznych przepisów.
Orzechy makadamia są jednym z mniej znanych przysmaków. Szkoda, bo są bardzo wartościowym produktem spożywczym. Zawierają m.in. NNKT zarówno jedno- i wielonienasycone, błonnik pokarmowy oraz liczne witaminy i mikroelementy. Są świetnym źródłem miedzi, magnezu i selenu. Zastanawiasz się, jakie inne korzyści niesie spożywanie orzechów makadamia? Odpowiedzi znajdziesz na naszym blogu poświęconym temu tematowi: Orzechy makadamia i ich właściwości.
W jaki sposób jeść orzechy makadamia? Poniżej przedstawiamy ten produkt w słonych i słodkich odsłonach.
Nie tylko jako przekąska, z czym najlepiej jeść orzechy makadamia?
Orzechy makadamia ze względu na swój rozmiar oraz smak najczęściej jedzone są jako przekąska. Mają słodki maślany posmak, który świetnie komponuje się nie tylko ze słodkimi wypiekami, ale również z wykwintnymi czy słonymi daninami. Idealnie podkreślą smak serów czy szynki dojrzewającej.
Jeśli szukasz inspiracji, sprawdź naszą listę połączeń – odkryj, jak własne wariacje smaku mogą zaskakiwać!
Orzechy makadamia ze świeżymi owocami
Orzechy makadamia idealnie komponują się ze świeżymi owocami, dzięki temu można je jeść w wielu smacznych deserach. Wystarczy tylko posypać pokruszonymi orzechami pokrojonego ananasa, banany, brzoskwinie, gujawę, mango, morele i papaję. Podkreślą również smak cytrusów i malin. Dodadzą delikatności suszonym owocom, takim jak: daktyle, figi i śliwki.
Orzechy makadamia z warzywami
Delikatny smak orzechów świetnie eksponuje aromat niektórych warzyw. Możesz posypać nimi gotowany groszek, szparagi lub fasolkę szparagową albo zapieczony jarmuż, buraki i pasternak. Delikatna słodycz orzechów jest idealnym dopełnieniem surowej, gotowanej i pieczonej marchewki.
Orzechy makadamia z nabiałem
Orzechy makadamia idealnie komponują się ze śmietaną, która jest podstawą w wielu recepturach na kremy do ciast. Ich smak świetnie współgra z kozim serem – podkreśla jego wytrawność.
Orzechy makadamia z mięsem
Maślany smak orzechów makadamia pasuje do delikatnych dań z kurczaka. Orzechy sprawdzą się m.in. do makaronu z kurczakiem, czy risotto.
Orzechy makadamia z owocami morza
Jeśli lubisz owoce morze, to powinieneś spróbować mięsa z kraba z dodatkiem orzechów makadamia. Idealnie podkreślą smak przegrzebków, np. w daniach z makaronem.
Orzechy makadamia z rybą
Jeśli jesteś fanem ryb, to mamy dla Ciebie idealny sprawdzony przepis. Połącz smak ryby z orzechami makadamia i stwórz niezapomniane danie. Dorsz, halibut i mahi mahi stanowić będą idealne do połączenia z orzechami makadamia. Zaskocz swoich znajomych i zaserwuj im coś naprawdę wyjątkowego. To danie z pewnością zachwyci każdego, kto spróbuje!
Orzechy makadamia i czekolada
Orzechy i czekolada to połączenie, które zawsze się sprawdza. Niezależnie czy wybierzesz mleczną, gorzka, czy deserową. Czekolada z orzechami albo orzechy w czekoladzie zawsze smakują wybornie.
Orzechy makadamia z innymi orzechami
Aby podkreślić smak orzechów makadamia warto wymieszać je z orzechami nerkowca. Taka mieszanka wzbogaci smak nie tylko wypieków, lecz również innych wykwintnych dań.
Orzechy makadamia z przyprawami
Orzechy makadamia możesz łączyć z różnymi przyprawami zarówno na słodko, jak i na słono. Na słodko możesz je przyprawić cynamonem, miodem i brązowym cukrem. Na słono orientalny smak otrzymasz dodając do orzechów imbir, curry i pieprz cayenne. Gdy chcesz je zjeść jako przekąskę to posyp papryką wędzoną, kolendrą, kminkiem i czarnym pieprzem.
Orzechy makadamia z ziołami
Gdy chcesz wykorzystać orzechy makadamia w sałatce, pesto, czy daniom wegetariańskim to niezbędne jest wtedy dodanie odpowiednich ziół, które uwydatnią delikatny smak orzechów, a tym samym podbiją smak wegańskich i wegetariańskich potraw. Najlepiej do tego sprawdzą się: oregano, bazylia lub mięta i pietruszka, aby uzyskać bardziej polskie.
Orzechy makadamii i alkohol? Tak!
Orzechy makadamia są idealnym dodatkiem do wielu gatunków alkoholi, takich jak brandy, bourbon i rum, których smak zostaje wyraźnie podkreślony dzięki połączeniu z orzechami. Oprócz tego można z nich przygotować także wspaniałe desery, na przykład ciasto z masą orzechową. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak, można dodać do niego odpowiedni alkohol. To doskonała okazja, by w pełni wykorzystać smak orzechów makadamia.
Przepisy na potrawy z orzechami makadamia
Orzechy makadamia można stosować zarówno do wypieków, jak i pikantnych czy wykwintnych potraw. Podkreślą smak zarówno sałatek, jak i duszonych warzyw. Świetnie sprawdzą się do pesto. Jednym z najpopularniejszych dań są orzechy w miodzie.
Pesto z orzechów makadamia
Pesto z orzechów makadamia możesz dodać do ulubionego makaronu lub na kanapkę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do risotto.
Składniki:
- 200 g świeżych liści bazylii
- ½ oliwy lub oleju makadamia
- ½ szklanki orzechów
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki drożdży odżywczych
Sposób przygotowania:
- Na najniższych obrotach zblenduj bazylię z połową oleju.
- Dodaj pozostały olej, orzechy makadamia, olej czosnkowy, sól morską. Blenduj do uzyskania jednolitej masy (pasty).
- Przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce maksymalnie przez 5 dni.
Świąteczne ciasto z orzechami makadamia
Orzechy makadamia idealnie wpisują się w klimat Bożego Narodzenia. Wilgotne i smaczne świąteczne ciasto będzie przysmakiem dużych łasuchów (w cieście są suszone owoce namoczone w alkoholu). Można je udekorować własnoręcznie wykonanymi figurkami z masy marcepanowej.
Składniki:
- 250 g glazurowanych owoców
- 100 g suszonych śliwek bez pestek
- ¾ szklanki rumu
- 200g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- ¾ szklanki wrzącej wody
- 2 jaja
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 150 g orzechów makadamia
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- 30 dag cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp owoce suszone, glazurowane. Zalej rumem i pozostaw na noc do namoczenia.
- Rozgrzej piekarnik do temp. 160°C (grzanie góra, dół bez termoobiegu). Wyłóż kwadratową formę o boku 20 cm.
- Wrzącą wodę wlej do miski. Ustaw na niej garnek, do którego włóż rozdrobnioną czekoladę, cukier i masło. Mieszaj do momentu, aż się rozpuszczą. Dodaj żółtka. Połowę przesianej mąki. Wymieszaj. Dodaj orzechy makadamia, kwaśną śmietanę oraz resztę mąki i proszek do pieczenia.
- Białka ubij na sztywno. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto przelej do formy i piecz około 1,5 godziny.
- Po upieczeniu pozostaw przez 15 minut w formie, a następnie przełóż na kratkę do ostudzenia.
- Przygotuj lukier. Sok z cytryny utrzyj z cukrem pudrem. Gdy ciasto będzie zimne, to polej je lukrem. Gdy zastygnie, możesz udekorować posiekanymi orzechami.
Orzechy makadamia w miodzie
Orzechy w miodzie są ulubioną przekąską wielu osób. Są słodkie i dodają energii. Nie są trudne w przygotowaniu, ale niezbędna jest do tego frytkownica.
Składniki:
- 2 szklanki orzechów makadamia
- 1 łyżka płynnego miodu
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp orzechy, cynamon i sól, a następnie wlej miód. Wymieszaj tak, aby miód pokrył dokładnie orzechy.
- Rozgrzej frytkownicę do 165°C.
- Umieść orzechy w koszyku frytkownicy, tak aby pokryły dno. Włóż do frytkownicy. Po 3 minutach smażenia wyciągnij i potrząśnij koszykiem, a następnie włóż ponownie na 3 minuty.
- Wysyp orzechy na porcelanową tacę i pozostaw do ostygnięcia.
- Przechowuj w szklanym zamkniętym słoiku.
Brownies z orzechami makadamia
Ciasteczka z orzechami makadamia są bezmleczne i bezglutenowe. Jest to świetna propozycja dla dużych i małych alergików.
Składniki:
- 4 jaja
- 2/3 szklanki syropu klonowego lub daktylowego
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 2/3 szklanki kakao
- 2/3 szklanki orzechów makadamia
- ½ szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli morskiej
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj wszystkie płynne składniki (syrop in olej) z cukrem wanilinowym.
- Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i orzechy makadamia.
- Piecz przez około 20-25 min. w piekarniku lub w urządzeniu do muffinek.
- Dobra rada: Jaja warto wyjąć wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
Źródła:
- Przepisy z orzechami makadamia: https://www.australian-macadamias.org/consumer/recipes/