• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Miód na oparzenia i na rany – jak go stosować?

Miód od wieków znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. W medycynie naturalnej stosowany ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Witaminy i minerały / Tłuszcze w diecie

6 stycznia 2020

Tłuszcze w diecie

Spis treści pokaż
1. Rodzaje tłuszczów:

Wszystkim nam potrzebne są tłuszcze. Od naszego świadomego wyboru zależy jak będziemy się czuć. 

Wybierając produkty powinniśmy pamiętać, że potrzebna jest równowaga, odpowiednio dobrana ilość. Czyli ani nie za dużo, ani nie za mało tłuszczów.

Lepiej przestrzegać zasad zdrowego żywienia. Przestrogą może być część społeczeństwa amerykańskiego, cierpiąca na otyłość. Jej powodem jest między innymi dobór „niedobrych tłuszczów”.

Rodzaje tłuszczów:

Nienasycone (NNKT)

Niezbędne w diecie. Szczególnie ważne są te, wielonienasycone. Tych kwasów nasz organizm nie wytwarza samodzielnie, ale są nam bardzo potrzebne.

Dlaczego nienasycone kwasy tłuszczowe są tak potrzebne:

  • dla prawidłowego wzrostu
  • harmonijnego rozwoju
  • zapobiegają chorobom naczyniowym, serca
  • dostarczają zdrowy cholesterol

Tłuszcze wielonasycone

Znajdują się między innymi w: oleju kukurydzianym, sojowym i słonecznikowym. Uwaga, w nadmiarze i zbyt przetworzone, szkodzą!

Tłuszcze nasycone

Występują w: nabiale, mięsie, jajach, oleju kokosowym oraz w palmowym. Najwięcej jest ich w maśle, śmietanie, serze. Zmieniają swoją postać z ciekłej na stałą. Nadmiar tych tłuszczów w diecie jest powodem chorób; nadciśnienia, miażdżycy, nadwagi oraz w skrajnym przypadku, nowotworów.

Tłuszcze uwodornione

Znajdują się np. w margarynie lub w wielokrotnie podgrzewanym oleju. Należy uważać na miejsca (bary) ze smażonym jedzeniem. Brzydki zapach smażonego tłuszczu, można uznać za przestrogę przed zjedzeniem takiego posiłku. Tłuszcze te, mogą być rakotwórcze.


Opakowanie Go4Taste

Nasiona Chia Szałwia hiszpańska - 1kg – cena : 19,50 zł

Kup nasiona chia sklep go4taste

Kilka ważnych informacji na temat „niedobrych tłuszczów”.

1.Każdy olej uzyskany w procesie ekstrakcji w wysokiej temperaturze i większość tłuszczy, mogą powodować powstawanie raka. Powoduje go m.in. nadmiar tzw. pustych kalorii w wysokotłuszczowej diecie.

2. Omega-3 a omega-6. Nadmiar omega-6 zwiększa ryzyko chorób nowotworowych. Kwasy omega-3, odwrotnie, obniżają to ryzyko, ale są trudniej dostępne. Omega-6 znajdują się np. w oleju krokoszowym lub kukurydzianym.

Omega-3 obficie występują w nasionach, zielonych częściach roślin i w niektórych rybach (oraz w tranie).

3. Szkodliwe tłuszcze przyczyniają się do chorób serca, a nawet raka. Są to wspomniane tłuszcze nasycone i kwasy tłuszczowe trans. Oznacza się je wymienioną już etykietą CZĘŚCIOWO UWODORNIONE. Wg. badań, ten typ tłuszczu powoduje raka piersi.

Transtłuszcze nie istnieją samoistnie w naturze, są syntetyczne. Hamują wytwarzanie zdrowych kwasów tłuszczowych. Nie mają żadnych korzyści, więc uznaje się je za szkodliwe. 

Mogą powodować:

  • Choroby serca
  • Miażdżycę
  • Zły cholesterol (LDL)

Dobre tłuszcze

Różnorodne produkty pełnej wartości są kluczem do zdrowia, związanego z odpowiednim poziomem tłuszczów DHA. 

Najlepsze źródła DHA:

  • siemię lniane
  • ziarna konopi
  • nasiona szałwii hiszpańskiej 
  • ewentualnie, suplementy DHA z roślin

Dobra rada: 

Miej pod ręką siemię lniane. Reguluje ono odpowiedni poziom pomiędzy kwasami omega-3 i omega-6. Można dodawać go zamiast jajek do ciast i pasztetów, posypywać  nim dania oraz pić samodzielnie na czczo.

Rośliny

Nieprzetworzone produkty roślinne dostarczają nam odpowiednich i potrzebnych tłuszczów, są to na przykład:

  • pełne ziarna
  • zielone warzywa
  • orzechy
  • nasiona

ZIELONE WARZYWA nazywane są KRÓLAMI ŻYWNOŚCI. Posiadają wszelkie potrzebne organizmowi witaminy, mikroelementy, antyoksydanty i oczywiście tłuszcze.

Odpowiednio dobrane tłuszcze a orzechy

Oto kilka rad, które warto mieć na uwadze chcąc jeść zdrowe tłuszcze.

  • Jedz oleje i oliwy nierafinowane. Obecnie jest ich cała masa: olej z pestek dyni, oleje orzechowe, z czarnuszki, awokado, oliwa z oliwek i inne. 

Warto dodać kilka kropel oleju do gotowego posiłku. Inne witaminy lepiej przyswoją się z tłuszczem, a i nierafinowany olej zachowa swoje dobre właściwości

  • Orzechy i nasiona są cudownymi produktami o wszechstronnych właściwościach zdrowotnych. Zaleca się jeść ok 30g nasion i orzechów (różnego rodzaju) dziennie.
  • Orzechy działają dobroczynnie na wiele schorzeń oraz przeciwdziałają: chorobom układu krążenia, powstawaniu nadmiernej ilości LDL, obniżają ryzyko nagłej śmierci na skutek arytmii lub padaczki

Opakowanie Go4Taste

Orzechy nerkowca, Jumbo całe - 1kg – cena : 50,00 zł

Kup orzechy nerkowca sklep go4taste

Dobra rada:

  1. Dieta śródziemnomorska jest nie bez przyczyny uznawana za jedną ze zdrowszych, w dużej mierze dzięki oliwie z oliwek oraz nasionom
  • Dla szczupłych: zaleca się żeby jeść więcej tłuszczów jednonienasyconych występujących w roślinach wysokotłuszczowych: awokado, orzechy.
  • Dla otyłych: należy bardzo uważać na spożywanie tłuszczów zwierzęcych. Osoby mające skłonność do tycia, spalają już swoją dotychczasową tkankę tłuszczową. Zatem jeżeli jeszcze dodadzą dużą ilość ciężkostrawnych tłuszczów, będzie trudno pozbyć się dodatkowej tkanki tłuszczowej.

(Nie)zdrowe wnioski

Najlepsze dla nas tłuszcze to kwasy jednonasycone oraz niezbędne kwasy omega-3 i omega-6 (ale w odpowiedniej równowadze).

Współcześnie, dużym problemem jest nadużywanie tłuszczów zwierzęcych. Może to być kwestia nie tylko zdrowotna, ale i etyczna. Nadmiar białka i tłuszczu pochodzącego od zwierząt i produktów mlecznych, może prowadzić do zakrzepów i zatorów.

Dobrze dobrany olej nierafinowany poprawia walory smakowe, pomaga na konkretne przez  schorzenia oraz ułatwia wchłanianie witamin.

Niezwykle ważne jest dodawanie do gotowych potraw kilka kropel oliwy z oliwek lub innego nieprzetworzonego tłuszczu.

CIEKAWOSTKA

Dieta ketogeniczna

Ta dieta polega na zdecydowanym zwiększeniu spożywania tłuszczy. Przez to, ogranicza się ilość jedzenia węglowodanów do kilku procent (ok. 3% dziennie). Tłuszcz w tej diecie, ma dostarczyć ok. 70-90% zapotrzebowania energetycznego, a ok. 10% to białko.

Celem diety jest spalanie zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Założeniem diety jest “jedzenie tłuszczu, aby spalać tłuszcz”.

Zdrowy tłuszcz sprawia, że nie tyjemy a bierzemy z produktów to, co dla naszego organizmu jest najcenniejsze.

Powiązane wpisy

W kategorii:Witaminy i minerały

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Nasiona Chia Szałwia hiszpańska - 1kg
Nasiona Chia Szałwia hiszpańska - 1kg
26,00 zł 19,50 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.