Buraki suszone są coraz popularniejszym produktem w wielu polskich domach. Jak stosować je w kuchni? Dlaczego warto je jeść?
Jak powstają suszone buraki?
Suszone buraki to nic innego jak pokrojone w kostkę lub plasterki suszone świeże buraczki. Warzywa te przed poddaniem obróbce termicznej są myte, a następnie obierane. Tak przygotowane buraczki krojone są mechanicznie na kostkę lub plasterki. Układane są na tackach, a następnie suszone w specjalnych urządzeniach. Oczywiście buraki suszone możesz przygotować samodzielnie w domu w piekarniku lub w suszarce do warzyw. Jednak proces ten jest czasochłonny, dlatego zalecamy zakupu gotowych buraków suszonych.
Jakie mają właściwości suszone buraki?
Suszone buraki, tak jak i świeże są świetnym źródłem witamin, minerałów i soli mineralnych. Zawierają dużo wit. C, która ma działanie antyoksydacyjne. Są również świetnym źródłem wit. A, E i K oraz z grupy B – wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, stymulują pamięć i koncentrację. Zawierają takie minerały jak: cynk, mangan, miedź, magnez, sód i potas. Buraczki intensywny kolor zawdzięczają zawartości betioniny, która ma silne działanie przeciwutleniające. Suszone buraki zawierają azotany m.in. tlenek azotu o właściwościach przeciwutleniających.
Wszystko to sprawia, że suszone buraki mają bardzo wiele różnych właściwości prozdrowotnych.
Zmniejszają przyrost komórek nowotworowych
Niedawno przeprowadzone badania udowodniły, że betiamina zwarta w suszonych burakach zmniejsza przyrost komórek nowotworowych poprzez zahamowanie procesów prozapalnych (zwłaszcza enzymów cyklooksygenazy)[1] .
Pomaga obniżać ciśnienie krwi
Nadciśnienie zwiększa ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w burakach azotany obniżają ciśnienie krwi poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych. Warto pamiętać, że buraki obniżają tymczasowo ciśnienie krwi, dlatego tak ważne jest wprowadzenie ich do codziennego jadłospisu.
Poprawiają koncentrację
Wraz z wiekiem następuje pogorszenie pamięci i koncentracji. Azotany zawarte w burakach mają korzystny wpływ na pracę mózgu – rozszerzają naczynia krwionośne.
Poprawiają wyniki sportowe
Azotany zawarte w burakach stymulują przepływ krwi do mózgu, przy jednoczesnym zwiększeniu przepływu krwi w innych obszarach. Dlatego warto jeść buraki na około 2 do 4 godzin przed treningiem.
Pomagają likwidować stany zapalne w organizmie
Stany zapalne w organizmie mogą być przyczyną różnorodnych chorób m.in. przewlekłego zmęczenia, infekcji, a nawet przyrostu masy ciała. Zawarta w burakach betaina pomaga zwalczać przewlekłe stany zapalne i zmniejsza ból nimi spowodowany.
Wspomaga pracę wątroby
Wątroba jest narządem pełniącym wiele różnorodnych funkcji w organizmie m.in. odpowiada za syntezę hormonów tarczycy. Betaina wspomaga detoksykację wątroby i przepływ żółci w jelicie cienkim, co wspomaga pośrednio pracę wątroby.
Pomaga w zaburzeniach erekcji
Zawarte w suszonych burakach azotany i tlenek azotu zwiększają przepływ krwi i tlenu do wszystkich części ciała, a tym samym zmniejsza zaburzenia erekcji.
Aby skorzystać z dobroczynnych właściwości suszonych buraków, warto wprowadzić do swojej codziennego jadłospisu 2 łyżki buraczków suszonych. Możesz je dodać np. do porannego smoothie, czy wieczornego koktajlu.
Beturia, czyli test z buraka
Jeśli po spożyciu suszonych buraków występuje mocz w kolorze czerwonym, to warto zrobić morfologię, aby sprawdzić czy nie występują niedobory żelaza.
Suszone buraki do czego stosować?
Suszone burki nie psują się tak szybko jak świeże, dzięki temu można korzystać z nich przez cały rok. Można je również spożywać od razu po wyjęciu z opakowania. Jednak zalecamy spożywać je po ugotowaniu.
Suszone buraki :
- Sprawdzą się jako baza do zup (m.in. barszczu czerwonego czy ukraińskiego).
- Stanowią smaczny dodatek do sałatek i surówek, a nawet koktajli.
- Można je wykorzystać również do kotletów mielonych (zarówno tych z mięsa, jak i kaszy jaglanej lub pęczak).
- Można je również wykorzystać do różnorodnych ciast czy ciasteczek np. ucieranych czy muffinek.
- Zmielone ususzone burki można zastosować jako naturalny barwnik do lodów, słodkich wypieków, a nawet napojów.
- Suszonym buraczkiem można zagęścić sos pieczeniowy i nadając mu wyrazistego smaku.
Barszcz z suszonych buraków (przepis)
Jaka jest najpopularniejsza potrawa z buraków? Oczywiście barszcz czerwony. Czy wiesz, że z suszonych buraków również możesz przygotować tradycyjną polską potrawę? Zaletą tego rozwiązania jest jedna: odpada cały proces żmudnego obierania buraków, połączony z ryzykiem zabrudzenia sobie rąk i fragmentów ubrania. Przygotowanie barszczu z suszonych buraków jest niewątpliwie szybsze, a przy okazji będziesz miał danie, które swoimi walorami aromatycznymi i odżywczymi nie będzie odbiegać znacząco od tradycyjnego barszczu na świeżych burakach. Jak zatem można przygotować ten barszcz?
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego
- 50 g suszonych buraków (lub nieco więcej, jeśli chcesz mieć bardziej intensywny smak)
- kilka grzybów suszonych
- 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu
- 1 łyżka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 ziarna jałowca i ziela angielskiego
- 1 listek laurowy (dla wzbogacenia aromatu)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Przed rozpoczęciem gotowania barszczu namocz grzyby, aby stały się miękkie. Najlepiej zostawić je na noc, aby mogły pozostać w wodzie przez kilkanaście godzin. Jeżeli nie masz tyle czasu, zarezerwuj co najmniej dwie godziny na moczenie grzybów.
- Następnie, w tej samej wodzie, zagotuj wodę z grzybami przez około pół godziny i do wywaru, który w ten sposób powstanie, dodaj na koniec soli.
- Połącz bulion warzywny z wywarem grzybowym, a następnie dodaj wszystkie przyprawy i sok z cytryny i rozgnieciony ząbek czosnku. Całość gotuj przez kolejne 30 minut.
- Po ugotowaniu lub lepiej zaraz przed podaniem przecedź barszcz przez sitko.
- Barszcz najlepiej smakuje w połączeniu z tradycyjnymi uszkami lub jajkiem na twardo.
Porada: Dla zwiększenia intensywności barszczu możesz dodać odrobinę koncentratu buraczanego. Jeżeli chcesz dodać do barszczu nieco słodyczy, wykorzystaj łyżeczkę cukru trzcinowego.
Materiały źródłowe
- Betanin purification from red beetroots and evaluation of its anti-oxidant and anti-inflammatory activity on LPS-activated microglial cells, https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0233088