Pomidory suszone na słońcu i pomidory w oleju – jaka jest różnica?
Pomidory to jedne z najbardziej popularnych w Polsce warzyw. Latem, kiedy jest na nie sezon, występują w potrawach pod wieloma postaciami. Pomidory suszone to sposób na przedłużenie ich smaku także na okres zimowy. Jak są one produkowane i jaka jest różnica między tymi sprzedawanymi w formie suszonej, a tymi zanurzonymi w oleju?
Jak powstają suszone pomidory?
Proces wytwarzania suszonych pomidorów tak naprawdę nie różni się niczym od sposobu wytwarzania innych suszonych owoców i warzyw. Dojrzałe pomidory (czasami najpierw spryskiwane dwutlenkiem siarki w celu zachowania ich koloru i jakości) pozostawia się na słońcu do wyschnięcia przez kilka dni. W trakcie tego procesu mogą stracić nawet 93% swojej masy. Te same wyniki można także osiągnąć, susząc pomidory w suszarce do owoców lub w piekarniku. Wiele osób mających własne pomidory, suszy je samodzielnie. Suszone na słońcu pomidory zachowują wiele witamin i przeciwutleniaczy.
Jaka jest różnica między zwykłymi, a zanurzonymi w oleju pomidorami suszonymi?
Suszone pomidory można znaleźć w dwóch postaciach:
- Pomidory suche mają teksturę podobną do suszonych owoców i są sprzedawane w opakowaniach lub w pojemnikach luzem.
- Pomidory marynowane w oleju są suszone w taki sam sposób, jak pomidory suche, ale po wyschnięciu zanurza się je w oleju, a czasem aromatyzuje, na przykład ziołami i czosnkiem. Są sprzedawane w słoikach lub plastikowych opakowaniach. Czasami mają formę całych pomidorów lub dużych kawałków albo są pokrojone drobniej na małe paski.
Dowiedz się więcej o właściwościach naturalnie suszonych pomidorów: Pomidory suszone (na słońcu) i ich właściwości
Jakiego rodzaju suszonych pomidorów powinno się używać?
Jeśli przepis nie określa, jakiego rodzaju suszonych na słońcu pomidorów użyć, to kwestia dowolna. Zwykłe nie mają dość wilgoci, więc najpierw należy je zmoczyć w ciepłej wodzie lub innym płynie, aby lekko napęczniały i stały się bardziej elastyczne. Jeśli używasz pomidorów w oleju, po prostu wyjmij je z niego przed użyciem (ale zachowaj olej do innych zastosowań). I pamiętaj, aby sprawdzić, czy twoje suszone na słońcu pomidory zawierają inne aromaty. Dzięki temu upewnisz się, że będą dobrze komponować się w przepisie, na podstawie którego przygotowujesz danie.
Zastosowanie suszonych pomidorów w kuchni
Jak wspominaliśmy wcześniej, w zasadzie nie ma znaczenia z jakim typem suszonych pomidorów mamy do czynienia. Suszone pomidory bez oleju jak i te w oleju mają podobne właściwości i mogą być wykorzystywane w tych samych potrawach. Różnica polega na wstępnym przygotowaniu.
Suszone na słońcu pomidory mają intensywny słodko-kwaśny smak, który jest znacznie silniejszy niż w przypadku świeżych pomidorów. Mają także trudną do przegryzienia teksturę, więc przed użyciem zwykłych suszonych pomidorów konieczne jest ich zamarynowanie lub zmiękczenie w inny sposób. Jeżeli mają być gotowane w dowolnym płynie, nie trzeba ich wcześniej rozmiękczać.
Jak zmiękczyć suszone pomidory?
Suszone pomidory na słońcu przed zastosowaniem trzeba najpierw zmiękczyć. W tym celu najlepiej pół godziny przed rozpoczęciem przygotowania danej potrawy włożyć pomidory do ciepłej wody.
Gdy pomidory będą miękkie i giętkie można je odcedzić osuszyć i wykorzystać zgodnie z przepisem.
Alternatywnie zamiast wody możesz użyć wina, bulionu lub innego wywaru. Po takim zmiękczeniu pomidorów najlepiej zużyć w ciągu kilku dni. Jeżeli chcesz je przechowywać dłużej wówczas włóż je do oliwy z oliwek i przechowuj w lodówce maksymalnie do dwóch tygodni.
Jeżeli przepis wymaga zastosowania pomidorów oleju a ty akurat posiadasz jedynie pomidory suszone, jest na to prosty sposób. Zalej swoje pomidory suszone dzień wcześniej olejem i wstaw do lodówki na 24 godziny.
Zobacz też: Suszone pomidory – jak namoczyć?
Jak przygotować suszone pomidory w oleju?
Suszone na słońcu pomidory w oleju można stosować bezpośrednio po wyjęciu ze słoika. Przed użyciem należy usunąć z nich nadmiar oleju, na przykład przez ich odcedzenie albo wytarcie ręcznikiem papierowym.
Do czego dodawać suszone pomidory?
Suszone pomidory mają intensywnym skoncentrowany i lekko słony smak. Z tego powodu nadają się doskonale jako dodatek do wielu potraw.
Suszone pomidory najlepiej smakują w owocowo-warzywnych sałatkach a także z makaronem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie dodawać ich również do innych potraw i pieczywa. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do pizzy, omletu, jako składnik farszu np do naleśnikach. Mogą również zostać dodane do ryżu w tradycyjnym pomidorowym risotto a także dokładne prosto na kanapki.
Posiekane suszone pomidory można włożyć do grillowanego sera lub tosta. Możliwości ich wykorzystania suszonych pomidorów są naprawdę nieograniczone . Możesz je stosować praktycznie wszędzie tam, gdzie chcesz wzbogacić smak potrawy o intensywny aromat pomidorów.
Zobacz też: Pomidory suszone – jak podawać?
Przechowywanie
Jak przechowywać suszone pomidory bez oleju?
Suszone pomidory bez oleju po otwarciu najlepiej jest przechować w szczelnej torebce w suchym i chłodnym miejscu.
Ile można trzymać pomidory suszone w oleju po otwarciu słoika?
Jeżeli dysponujesz suszonymi pomidorami w oleju po wyciągnięciu ze słoika po prostu je odcedź. Upewnij się że pomidory, które zostały w słoiku są w całości przykryte olejem. Po otwarciu słoik powinien być trzymany w lodówce maksymalnie 2 tygodnie. Jeśli chcesz zachować suszone pomidory w świeżości na dłużej, możesz je zamrozić.