Suszone pomidory są jednym z elementów diety śródziemnomorskiej. Można zakupić je bez dodatków albo z kaparami, ziołami, pestkami słonecznika etc. Suszone pomidory pasują do sałatek, zapiekanek, tart, a także spaghetti, pizzy, kanapek, serów. Jak jeść i z czym serwować suszone pomidory?
Do czego suszone pomidory?
Istnieje wiele odpowiedzi na to pytanie, ponieważ suszone pomidory są bardzo uniwersalnym (chociaż w kuchni polskiej stosunkowo rzadko stosowanym) dodatkiem do dań na ciepło, jak i serwowanych w wersji zimnego bufetu.
Suszone pomidory mogą być spożywane w różnych konfiguracjach, a możliwości i ich łączenia w potrawach są naprawdę nieograniczone. Bardzo popularne są w kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie włoskiej. To nie przypadek, że to właśnie Włosi są największymi smakoszami pomidorów suszonych i odkrywcami tysiąca sposobów na ich wykorzystanie. W końcu to właśnie na Półwyspie Apenińskim wymyślono przed wiekami sposób na to, aby zachować smak pomidorów na dłużej. Pomysłowi Włosi układali świeże pomidory na dachach domów. Pomidory w naturalny sposób odwadniały się i wysuszały, pozostawiając skoncentrowany i wyśmienity smak świeżego owocu.
We Włoszech suszone pomidory pełnią funkcję antipasto, przystawki podawanej przed głównym posiłkiem. Najczęściej na Półwyspie Apenińskim serwowane są w towarzystwie mozzarelli, oliwek, szynki parmeńskiej i pomidorków koktajlowych, a także przypraw takich jak bazylia i oliwa.
Zobacz też: Pomidory suszone na słońcu i pomidory w oleju.
Z czym najlepiej smakują suszone pomidory?
Jak już wspominaliśmy, zaletą suszonych pomidorów jest ich uniwersalność i fakt, że mogą być dodane praktycznie do każdej poprawy. Niemniej jednak istnieją pewne produkty, z którymi suszone pomidory smakują jeszcze lepiej a ich połączenie jest czystą przyjemnością dla kubków smakowych. Jeżeli chcesz poeksperymentować w kuchni z suszonymi pomidorami, wykorzystaj jeden ze składników poniżej:
- orzeszki piniowe
- karczochy
- papryka chili
- kapary
- awokado
- ser kozi
- ricotta
- krewetki
- kurczak pieczony
- bazylia i inne włoskie zioła
1. Urozmaić makaron dodatkiem suszonych pomidorów
Nie musisz pichcić wykwintnych i skomplikowanych dań z makaronem. W praktyce do przygotowania prostej i szybkiej potrawy wystarczy tylko makaron, suszone pomidory, śmietana i garść przypraw. Suszone pomidory znacznie lepiej jednak sprawdzają się jako dodatek, który wzbogaci smak dań o śródziemnomorskie akcenty. Nie ma znaczenia czy robisz makaron z kurczakiem, szynką parmeńską, boczkiem, czy dodatkiem warzyw (szpinakiem czy cukinią). Suszone pomidory będą pasować do każdej kombinacji. Możesz je dusić razem z sosem lub po prostu dodać w formie surowej bezpośrednio na talerz po nałożeniu makaronu i sosu. Wszystko zależy od twoich preferencji i gustów smakowych.
2. Delektuj się na kanapce
Włosi bardzo często wykorzystują suszone pomidory do przygotowania bruschetty jako uzupełnienie do świeżych pomidorów i pikantnych serów. Nie musimy przygotowywać bruschetty, by cieszyć się smakiem suszonego pomidora. Najprościej dodać go po prostu do tradycyjnej kanapki. Suszone pomidory doskonale będą komponować się z dowolną wędliną np. szynką parmeńską, serem żółtym czy zwykłym twarożkiem. Jeżeli chcesz pokusić się o bardziej wykwintne połączenie, zjedz kanapkę z serem camembert w połączeniu z suszonymi pomidorami. Nie będziesz żałować.
3. Jedz śniadanie: omlety i frittaty
Suszone pomidory to składnik, który wprost idealnie nadaje się do pikantnych omletów czy frittaty (danie kuchni włoskiej). Wystarczy, że wrzucisz pokrojone suszone pomidory na jajko, zanim zacznie się ścinać. Będą smakować jeszcze lepiej, jeżeli dodamy do nich np. ser feta czy zieleninę w formie pokrojonej pietruszki lub rukoli.
4. Dodaj do sałatki
Jeżeli lubisz przygotowywać sałatki na bazie warzyw, makaronu czy kaszy kuskus, suszone pomidory będą idealnym dopełnieniem każdej z nich. Doskonale smakują połączone z serem fetą i orzechami, mozzarellą a także ogórkami i papryką.
5. Dodaj do pizzy
Lubisz przygotowywać domową pizzę? Koniecznie wykorzystaj w niej również suszone pomidory. Połączone z rukolą, serem feta i oliwkami doskonale uzupełniają smak tradycyjnej pizzy.
6. Stosuj do kremowych dipów serowych i sals
Suszone pomidory można wykorzystywać przy przygotowaniu meksykańskich sals, czyli charakterystycznych pikantnych sosów z dodatkiem pokrojonych i miksowanych warzyw. To również baza do przygotowania różnego typu dipów serowych, które możemy później wykorzystać w makaronach czy jako polewa do drobiu.
Sos romesco (przepis)
Romesco to tradycyjny hiszpański sos na bazie papryki i pomidorów, który pochodzi z Katalonii w Hiszpanii, a konkretnie z miasta Tarragona. Pasuje do wielu potraw. Można go przygotować też na bazie suszonych pomidorów.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków migdałów
- 1 szklanka pieczonej czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju, najlepiej odsączonych
- 3 łyżka świeżej pietruszki
- 1/2 łyżki octu z czerwonego wina
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- ½-1 łyżeczka soli koszernej
Przygotowanie:
- Na patelni na małym ogniu podsmaż plasterki migdałów przez 2-3 minuty.
- Do robota kuchennego dodaj migdały, pieczoną czerwoną paprykę, czosnek, suszone pomidory, pietruszkę, ocet z czerwonego wina i pieprz cayenne.
- Zacznij miksować powoli, aż składniki wstępnie się połączą.
- W trakcie miksowania powoli dodawaj oliwę z oliwek, aż całkowicie połączy się z sosem.
- Następnie przypraw sos solą i pieprzem wg uznania.
- Kontynuuj wolne miksowanie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Jedz na kanapce, z deską serów, z grillowanym mięsem lub w połączeniu z jajkami.
Źródło przepisu: https://www.forkinthekitchen.com/easy-romesco-sauce/
Dowiedz się więcej o właściwościach naturalnie suszonych pomidorów: Pomidory suszone (na słońcu) i ich właściwości