Płatki owsiane są bardzo popularnym produktem żywnościowym. Mniej popularne są płatki jaglane. Które z nich są zdrowsze? Jakie płatki warto jeść?
Z czego powstają płatki owsiane?
Płatki owsiane produkowane są z ziarna owsa zwyczajnego, które jest oczyszczone i pozbawione łuski. Następnie jest prasowane i poddawane zabiegom parowania. Płatki owsiane mają lekko słodkawy smak. Najsłodsze są płatki owsiane górskie, które świetnie nadają się do wypieków, albo jako dodatek do panierki.
Z czego powstają płatki jaglane?
Płatki jaglane powstają z ziaren prosa, które jest mechanicznie oczyszczane, suszone i podawane działaniu pary wodnej o temp. 90°C. Po takiej obróbce płatki zawierają mniej błonnika i tłuszczu. Dzięki temu są łatwiej trawione.
Porównanie kaloryczności i wartości odżywczych
Płatki jaglane
Płatki jaglane w 100g mają 338 kcal. Zawierają 12,3 g białka oraz 3,3 g tłuszczu. Są źródłem węglowodanów złożonych – 71 g w 100 g produktu.
Płatki jaglane zawierają witaminę E, tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz witaminy B6 i B10. Są również świetnym źródłem składników mineralnych: potasu 220 mg, magnezu 100 mg, fosforu 240 mg, żelaza 4,8 mg, cynk 3,4 mg oraz selenu 16 ug.
Płatki owsiane
Płatki owsiane w 100g mają 376 kcal. Zawierają 12 g białka. Zalecane są wegetarianom oraz osobom będącym na diecie bezmięsnej, ponieważ zawierają 7 na 10 niezbędnych aminokwasów egzogennych. Tłuszcz w płatkach owsianych wynosi tylko 7.2 g w 100 g produktu i składa się w 80% z nienasyconych kwasów tłuszczowych. W 100g płatków owsianych jest aż 6,9 g błonnika pokarmowego.
Płatki owsiane są również źródłem witaminy E, K, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu pantotenowego, folianów i witaminy B12. Płatki owsiane są świetnym źródłem potasu 362 mg, magnezu 138 mg, fosforu 410 mg, żelaza 4,3 mg, cynk 3,6 mg, mangan 3,6 mg oraz selen 28,9 ug.
Warto zwrócić uwagę, że płatki owsiane są nieco tańszym i łatwiej dostępnym produktem niż płatki jaglane.
Dla kogo jeść płatki owsiane, a kto jaglane?
Płatki owsiane jaglane mogą być w większości wypadków spożywane przez każdego. Rekomendowane są dla dorosłych jak i dzieci. Istnieją pewne grupy osób, które ze względów zdrowotnych powinny unikać spożywania płatków owsianych lub jaglanych.
- Osoby cierpiące na cukrzycę oraz insulinodporność mogą stosować tylko płatki owsiane, ponieważ mają niski indeks glikemiczny IG= 40. Dla tej grupy osób niewskazane są płatki jaglane, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny IG= 70.
- Osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego nie powinny spożywać płatków owsianych ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego. Takie osoby powinny stosować płatki jaglane, które w 100 g zawierają 2 g błonnika pokarmowego.
- Osoby z kamicą szczawianową nie powinny jeść płatków owsianych. Osoby, które cierpią na tę chorobę, powinny jeść płatki jaglane.
Zastosowanie płatków owsianych i jaglanych
Z płatków owsianych najczęściej przygotowuje się popularną owsiankę. Można z nich wykonać również kleik owsiany, kotlety wegetariańskie, racuchy lub pancakes. Płatki owsiane są również bardzo popularnym składnikiem müsli i ciastek. Są również stosowane do innych słodkich wypieków np. mazurka. Stosowane są również jako panierka do mięs.
Płatki jaglane najczęściej przygotowuje się na śniadanie np. jako pożywne müsli lub granolę. Wystarczy dodać suszone owoce i pestki dyni. Takie musli można podawać z jogurtem lub mlekiem. Płatki jaglane można podać jako sycącą jaglankę ugotowaną np. na mleku roślinnym. Można je również dodać do koktajli owocowych. Płatki jaglane można również wykorzystać do słodkich wypieków, np. ciasteczek lub muffinek oraz domowych batonów musli. Można ją również wykorzystać jako składnik panierki do mięs.
Co wybrać?
Płatki owsiane i płatki jaglane są wartościowym elementem naszej diety. Jeżeli mielibyśmy porównać takie aspekty jak dostępność, cena a także zawartość składników mineralnych i stopień przetworzenia to zdecydowanie wygrywają płatki owsiane. Płatki jaglane są z kolei bardziej przyjazne dla naszego układu trawiennego i stanowią doskonałe urozmaicenie codziennego jadłospisu. Do diety warto włączyć również płatki gryczane.