• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Komosa ryżowa

Czy komosa ryżowa zakwasza?

Komosa ryżowa zalicza się do produktów lekko alkalizujących. Oznacza to, że ich pH mieści się w ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Orzechy / Orzechy makadamia dla dzieci

26 lutego 2023

Orzechy makadamia dla dzieci

Spis treści pokaż
1. Od kiedy można podawać orzechy makadamia dzieciom?
2. Dlaczego warto je podawać?
3. W jakiej formie serwować orzechy makadamia?
4. Smaczne i zdrowe przepisy na serwowanie orzechów makadamia

Makadamia, podobnie jak i inne orzechy, mogą być wprowadzone do jadłospisu dziecka już po ukończeniu szóstego miesiąca życia. Jednak najlepszą formą podawania są zmielone orzechy lub zrobione z nich pasty. Wynika to ze słabego uzębienia i możliwości zadławienia się. Dopiero 5-latki mogą spożywać całe orzechy.

Od kiedy można podawać orzechy makadamia dzieciom?

Orzechy makadamia można podawać dzieciom po 6 miesiącu życia. Początkowo zalecamy całkowite rozdrobnienie orzechów (na gładką masę). Gdy dziecko oswoi się ze smakiem, można podawać mu pastę z orzechów z niewielką ilością grudek. Drobno posiekane lub rozdrobnione orzechy makadamia można dać dziecku już po ukończeniu pierwszego roku życia. Ze względu na duże ryzyko zadławienia, zalecamy dodawać orzechy w całości dopiero po ukończeniu 4 roku życia.

Zblendowane na gładko orzechy makadamia można podawać dziecku z łyżeczki lub wymieszać z innym produktem przeznaczonym dla niemowląt, np. kaszką czy jogurtem naturalnym. Zmielone na pył orzechy możesz również dodać, np. do zupek.

orzechy makadamia wysypane z jutowego woreczka do koszyka i rozsypane na drewnianym stole

Dlaczego warto je podawać?  

Oprócz delikatnego smaku, który przemawia do naszych pociech, istnieją również korzyści zdrowotne. Zawarte minerały (wapń, magnez, fosfor, żelazo i potas) oraz witaminy z grupy B, A i E wspomagają prawidłową pracę układu mięśniowo-szkieletowego i układu krwionośnego. Ponadto orzechy makadamia zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca i pobudzają pracę mózgu.


Opakowanie Go4Taste

Orzechy makadamia, naturalne - 500g – cena : 52,00 zł

Orzechy makadamia, naturalne - 250g – cena : 28,00 zł

Kliknij i sprawdź w naszym sklepie go4taste.pl

W jakiej formie serwować orzechy makadamia?  

Dzieciom podawaj wyłącznie niesolone i niesłodzone orzechy makadamia. W zależności od wieku zalecamy inny sposób podawania orzechów makadamia dla dziecka:

  • od 6 do 12 miesięcy – w tym wieku najlepiej jest podawać orzechy zmielone na gładką masę. Możesz dodać je do jogurtu, płatków owsianych, komosy ryżowej. Świetnie sprawdzą się w połączeniu z owocami. Z orzechów makadamia możesz również przygotować masło orzechowe — zblenduj orzechy i dodaj do nich odrobinę wody, aby można było je z łatwością rozsmarować. Masło orzechowe podawaj z innymi produktami dobranymi do wieku;
  • od roku do 3 lat – możesz podawać dziecku drobno posiekane orzechy makadamia (nie muszą być zblendowane na gładką masę). Możesz posypywać nimi warzywa, owoce lub dodać do ulubionej kaszki czy owsianki. W tym wieku można podawać masło orzechowe z niewielkimi kawałkami orzechów. Pamiętaj, aby je cienko rozsmarować na grzance;
  • powyżej 3 lat – zalecamy podawanie drobno zmielonych orzechów makadamia. Jeśli Twoje dziecko potrafi gryźć większe kawałki, to możesz dać maluszkowi orzechy makadamia w całości.  

Zaleca się nie przekraczać 30 g orzechów makadamia dziennie.

Smaczne i zdrowe przepisy na serwowanie orzechów makadamia

Orzechy makadamia są smaczną i zdrową przekąską niezależnie od wieku. Młodszym dzieciom warto podać masło orzechowe, a tym nieco starszym kruche ciasteczka z orzechami makadamia.

Masło z orzechów makadamia

Masło z orzechów makadamia jest smaczną i zdrową alternatywą dla słodzonych kremów czekoladowych. Do kremu możesz dodać 1 łyżkę miodu, jeśli dziecko ukończyło już 1 rok życia.

Składniki:

  • 400 g orzechów makadamia
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy wsyp do blendera, dodaj wodę.
  2. Zblenduj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Ciasteczka z orzechami makadamia

Ciasteczka z orzechami można podawać dzieciom powyżej 1 roku życia. Są bardzo smaczne, zamiast syropu z agawy można dodać syrop daktylowy lub klonowy.

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki orkiszowej lub gryczanej
  • ½ kostki masła
  • 1 jajo
  • 2 łyżki syropu z agawami
  • 2 łyżki posiekanych orzechów makadamia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Blachę wyłóż pergaminem, piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Masło utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj syrop.
  3. Do utartego masła z syropem wsyp mąkę, szczyptę soli i orzechy. Utrzyj ponownie. Gdyby ciasto było zbyt „sypkie”, to dodaj 1 łyżkę napoju roślinnego.
  4. Ciasto wyłóż z robota kuchennego, zawiń w folię i włóż do lodówki.
  5. Mocno schłodzone ciasto podziel na 16 części i uformuj kulki.
  6. Kulki przełóż na blachę, a następnie każdą z nich delikatnie zagnieć dłonią i dociśnij stemplem.
  7. Piecz około 10 min.

Dowiedz się więcej z artykułu: Orzechy makadamia i ich właściwości.

Powiązane wpisy

W kategorii:Orzechy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Orzechy makadamia, naturalne - 500g
Orzechy makadamia, naturalne - 500g
65,00 zł 52,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.