Makadamia, podobnie jak i inne orzechy, mogą być wprowadzone do jadłospisu dziecka już po ukończeniu szóstego miesiąca życia. Jednak najlepszą formą podawania są zmielone orzechy lub zrobione z nich pasty. Wynika to ze słabego uzębienia i możliwości zadławienia się. Dopiero 5-latki mogą spożywać całe orzechy.
Od kiedy można podawać orzechy makadamia dzieciom?
Orzechy makadamia można podawać dzieciom po 6 miesiącu życia. Początkowo zalecamy całkowite rozdrobnienie orzechów (na gładką masę). Gdy dziecko oswoi się ze smakiem, można podawać mu pastę z orzechów z niewielką ilością grudek. Drobno posiekane lub rozdrobnione orzechy makadamia można dać dziecku już po ukończeniu pierwszego roku życia. Ze względu na duże ryzyko zadławienia, zalecamy dodawać orzechy w całości dopiero po ukończeniu 4 roku życia.
Zblendowane na gładko orzechy makadamia można podawać dziecku z łyżeczki lub wymieszać z innym produktem przeznaczonym dla niemowląt, np. kaszką czy jogurtem naturalnym. Zmielone na pył orzechy możesz również dodać, np. do zupek.
Dlaczego warto je podawać?
Oprócz delikatnego smaku, który przemawia do naszych pociech, istnieją również korzyści zdrowotne. Zawarte minerały (wapń, magnez, fosfor, żelazo i potas) oraz witaminy z grupy B, A i E wspomagają prawidłową pracę układu mięśniowo-szkieletowego i układu krwionośnego. Ponadto orzechy makadamia zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca i pobudzają pracę mózgu.
W jakiej formie serwować orzechy makadamia?
Dzieciom podawaj wyłącznie niesolone i niesłodzone orzechy makadamia. W zależności od wieku zalecamy inny sposób podawania orzechów makadamia dla dziecka:
- od 6 do 12 miesięcy – w tym wieku najlepiej jest podawać orzechy zmielone na gładką masę. Możesz dodać je do jogurtu, płatków owsianych, komosy ryżowej. Świetnie sprawdzą się w połączeniu z owocami. Z orzechów makadamia możesz również przygotować masło orzechowe — zblenduj orzechy i dodaj do nich odrobinę wody, aby można było je z łatwością rozsmarować. Masło orzechowe podawaj z innymi produktami dobranymi do wieku;
- od roku do 3 lat – możesz podawać dziecku drobno posiekane orzechy makadamia (nie muszą być zblendowane na gładką masę). Możesz posypywać nimi warzywa, owoce lub dodać do ulubionej kaszki czy owsianki. W tym wieku można podawać masło orzechowe z niewielkimi kawałkami orzechów. Pamiętaj, aby je cienko rozsmarować na grzance;
- powyżej 3 lat – zalecamy podawanie drobno zmielonych orzechów makadamia. Jeśli Twoje dziecko potrafi gryźć większe kawałki, to możesz dać maluszkowi orzechy makadamia w całości.
Zaleca się nie przekraczać 30 g orzechów makadamia dziennie.
Smaczne i zdrowe przepisy na serwowanie orzechów makadamia
Orzechy makadamia są smaczną i zdrową przekąską niezależnie od wieku. Młodszym dzieciom warto podać masło orzechowe, a tym nieco starszym kruche ciasteczka z orzechami makadamia.
Masło z orzechów makadamia
Masło z orzechów makadamia jest smaczną i zdrową alternatywą dla słodzonych kremów czekoladowych. Do kremu możesz dodać 1 łyżkę miodu, jeśli dziecko ukończyło już 1 rok życia.
Składniki:
- 400 g orzechów makadamia
- 4 łyżki wody
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Orzechy wsyp do blendera, dodaj wodę.
- Zblenduj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Ciasteczka z orzechami makadamia
Ciasteczka z orzechami można podawać dzieciom powyżej 1 roku życia. Są bardzo smaczne, zamiast syropu z agawy można dodać syrop daktylowy lub klonowy.
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki orkiszowej lub gryczanej
- ½ kostki masła
- 1 jajo
- 2 łyżki syropu z agawami
- 2 łyżki posiekanych orzechów makadamia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Blachę wyłóż pergaminem, piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Masło utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj syrop.
- Do utartego masła z syropem wsyp mąkę, szczyptę soli i orzechy. Utrzyj ponownie. Gdyby ciasto było zbyt „sypkie”, to dodaj 1 łyżkę napoju roślinnego.
- Ciasto wyłóż z robota kuchennego, zawiń w folię i włóż do lodówki.
- Mocno schłodzone ciasto podziel na 16 części i uformuj kulki.
- Kulki przełóż na blachę, a następnie każdą z nich delikatnie zagnieć dłonią i dociśnij stemplem.
- Piecz około 10 min.
Dowiedz się więcej z artykułu: Orzechy makadamia i ich właściwości.