Migdały w formie zmielonej, podobnie jak orzechy, można podawać dziecku po ukończeniu pierwszego roku życia. Migdały w całości mogą być jedzone przez dzieci powyżej trzeciego roku życia.
Więcej na temat zalet jedzenia migdałów dowiesz się z artykułu: Migdały – właściwości i wartości odżywcze
Czy migdały są bezpieczne dla dziecka?
Tak, ale podczas wprowadzania migdałów do diety należy uważnie obserwować czy nie wystąpiła reakcja alergiczna. Migdały podobnie, jak orzechy można podawać dziecku w rozdrobnionej formie (najlepiej zmielone) już po ukończeniu pierwszego roku życia.
Jakie są korzyści z jedzenia migdałów dla dzieci?
Migdały mają wiele prozdrowotnych właściwości. Są źródłem błonnika oraz łatwo przyswajalnych składników pokarmowych: białka roślinnego, węglowodanów i zdrowych tłuszczy (zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Mają również cenne dla zdrowia witaminy: E i B2 oraz minerały. Zawartość tych wszystkich składników odżywczych sprawia, że migdały uznawane są za superfood.
Jedzenie migdałów wpływa korzystnie na organizm dziecka.
Wzmacniają układ odpornościowy
Migdały są naturalnym sposobem na wzmocnienie układu immunologicznego u maluszka. Zawierają metale alkaliczne, które naturalnie wspierają odporność. Zawarta w nich witamina E oraz przeciwutleniacze minimalizują ryzyko wystąpienia choroby.
Wzmacniają układ kostny
Zawierają takie minerały jak wapń i fosfor, które wzmacniają układ kostny dziecka. Bakalie te mają wysoką zawartość fosforu, który naturalnie wzmacnia zęby i chroni przed występowaniem próchnicy. Fosfor wzmacnia kości, minimalizuje ryzyko zachorowania na osteoporozę w dorosłym życiu.
Wspierają rozwój mózgu
Migdały są źródłem L-karnityny i ryboflawiny, które zapewniają prawidłowy rozwój mózgu. Poprawiają również pamięć i koncentrację. Zapobiegają przed wystąpieniem choroby Alzheimera w przyszłości.
Zwiększają poziom energii
Migdały mają magnez, miedź i witaminą B2, które są niezbędne do utrzymania prawidłowego tempa metabolizmu. Warto włączyć migdały do diety maluszka, gdy brakuje mu energii lub jest ospały.
Zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego
Są źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera perystaltykę jelit. Zmniejsza to prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego.
Pomagają w leczeniu problemów skórnych
Mają w swoim składzie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które „natłuszczają” organizm od wewnątrz i sprawiają, że skóra jest gładka.
Pomagają w leczeniu zaparć
Mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego, dlatego przynoszą ulgę w zaparciach. Zawierają również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak m.in. kwasy linolenowe, tłuszczowe, które pomagają w obniżeniu stanu zapalnego w organizmie.
Pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
Zawierają potas i sód, które zapobiegają wahaniom ciśnienia oraz chronią układ sercowo- naczyniowy.
Jak włączać migdały do diety dziecka?
Gdy wprowadzasz migdały do diety dziecka, to pamiętaj, że muszą być podane w takiej formie, aby maluch potrafił je zjeść i się nimi nie zakrztusił, dlatego maluszkom zalecamy podawać migdały w formie sproszkowanej, jako dodatek do posiłków. Gdy zaczynasz podawać dziecku migdały, to rozpocznij od niewielkich ilości i uważniej obserwuj dziecko, czy nie wystąpiła reakcja alergiczna.
Migdały mogą być podawane zarówno jako przekąska, jak i dodatek do dań słodkich i słonych. W sklepach można zakupić m.in. mleko migdałowe, syrop z migdałów czy masło migdałowe. Jeśli twoja pociecha jest za mała, aby zjeść migdały w całości, to proponujemy, aby dodać je, np. do mleka. W przypadku dwu- i trzylatków można dodać pastę migdałową do owsianki lub müsli.
Smaczne przepisy z wykorzystaniem migdałów
Migdały należą do produktów superfood, dlatego warto je włączyć do codziennej diety maluszka, np. pod postacią mleka migdałowego lub ciasteczek.
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe jest bardzo smaczne, można je dodawać np. do ulubionych płatków, a nawet do wykonania naleśników. Jest zdrowe i smaczne, a przede wszystkim nie zawiera polepszaczy jak sklepowe napoje.
Składniki:
1 szklanka migdałów
1 + 1/2 szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Wsyp migdały do szklanej miski. Zalej 1 szklanką wody. Przykryj. Pozostaw do namoczenia przez całą noc.
- Usuń skórkę z migdałów.
- Przesyp obrane migdały do blendera. Wlej ½ szklanki wody. Zblenduj.
- Przecedź przez metalowe sitko i poddaj dziecku.
Ciasteczka z migdałami
Dzieci uwielbiają słodkości. Jeśli chcesz podać swojemu maluszkowi zdrowy i smaczny wypiek, to polecamy te chrupiące ciasteczka migdałowe. Gwarantujemy, że zarówno mały, jak i duży łasuch będzie zadowolony.
Składniki:
- ½ szklanki mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g masła lub margaryny
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesiej przez sitko wszystkie gatunki mąki.
- Tłuszcz utrzyj z cukrem na puszystą masę. Do masy dodaj przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia. Szybko zagnieć ciasto.
- Przełóż ciasto do woreczka i włóż na 30 min do lodówki.
- Po upływie czasu wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość 0,5 cm.
- Wykrojone ciasteczka układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blachówce.
- Piecz przez 20-22 min w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Jak serwować migdały dzieciom, aby uniknąć zadławienia?
Gdy włączasz migdały do diety swojego dziecka, warto przestrzegać wskazówek dietetyków odnośnie do formy podawania.
- U dzieci powyżej 1 roku życia podawaj wyłącznie zmielone na proszek migdały,
- Dla dzieci powyżej 2 lat podawaj mocne rozgniecione migdały,
- Maluszkom powyżej 3 roku życia podawaj pokrojone migdały,
- Gdy dziecko ukończyło 4-latka, to możesz podać już migdały w całości.
Jakie mogą być skutki uboczne jedzenia migdałów przez dzieci?
Migdały należą do produktów, które mogą wywołać alergie. Zalecamy podawanie tych bakalii maluszkom po ukończeniu 1 roku życia.
Pamiętaj, aby nowe produkty wprowadzać do diety pojedynczo i obserwować dziecko, czy nie wystąpiła reakcja alergiczna, np. wysypka.